ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικροπιστώσεις: Έως και 25.000 ευρώ για «μικρούς», αυτοαπασχολούμενους και... ανέργους!

17:51 - 20 Ιουν 2020 | Επιχειρήσεις
Μικροπιστώσεις: Έως και 25.000 ευρώ για «μικρούς», αυτοαπασχολούμενους και... ανέργους!
Το σύστημα των μικροπιστώσεων που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό ήρθε πλέον και στη χώρα μας, με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι ή ακόμη και άνεργοι που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και θέλουν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση, θα μπορούν να δανειοδοτηθούν μέσω των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, που θα δημιουργηθούν και στη χώρα μας.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού με στόχο τη χορήγηση πιστώσεων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ας δούμε, όμως, περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα

Το σύστημα των μικροπιστώσεων έχει αναγνωριστεί διεθνώς πως προωθεί σημαντικά την αυτοαπασχόληση, συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και βοηθάει τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία. Η ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα μας βασίζεται μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες και στόχος του νομοσχεδίου είναι να θέσει τους κανόνες για τη δημιουργία εταιρειών που θα χορηγούν μικροπιστώσεις και παράλληλα θα παρέχουν όλες εκείνες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για να δημιουργήσει ή να αναπτύξει κάποιος τη δική του μικρή επιχείρηση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

– Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

– Τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

– Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.

– Τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ορίζεται ως αρμόδια αρχή επιφορτισμένη με την αδειοδότηση, ασκώντας παράλληλα ελεγκτικές αρμοδιότητες σε σχέση με το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης που μπορούν να χορηγούν τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων ανά δικαιούχο. Οι εταιρείες μικροπιστώσεων υποχρεούνται επίσης να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 μηνών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των ιδρυμάτων μικροπιστώσεων ορίζεται σε 400.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον. Με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια ισόποσα με το αρχικό κεφάλαιο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης:

• η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.

• η απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου καθώς και από την επιβολή της εισφοράς του ν. 128/1975 των συμβάσεων μικροχρηματοδοτήσεων που καταρτίζουν τα ομώνυμα ιδρύματα.

Τέλος, περιγράφονται ενδεικτικά οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης, που οφείλουν να παρέχουν τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 20 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.