ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ν/σ για εταιρική διακυβέρνηση Κύριο

13:25 - 22 Ιουν 2020 | Επιχειρήσεις
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ν/σ για εταιρική διακυβέρνηση
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιρειών, Σύγχρονη Αγορά Κεφαλαίου και Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου». Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η ύπαρξη διαφάνειας και η αλλαγή στην κουλτούρα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση συμβάλλει στην προστασία των μετόχων και των επενδυτών, στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών και στη διευκόλυνση της σύστασης ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, ώστε, μεταξύ άλλων, να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες (start ups). Σημαντικά αυστηροποιούνται και οι όροι που σχετίζονται με τον λογιστικό έλεγχο των εταιρειών, ενώ η Επιτροπή Τυποποίησης και Ελέγχου θα μετέχει στο Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς.

Όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, τα μέλη των Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών πρέπει να διαθέτουν πολιτική καταλληλότητας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η καταλληλότητα σε επίπεδο Δ.Σ. και επιτροπών θα αναγνωρίζεται από τη συνέλευση των επιχειρήσεων και ανάλογα την επιχείρηση θα πρέπει να εκπληρώνεται ένα standard κριτηρίων, αλλά και κάποια περαιτέρω κριτήρια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δομείται σε δύο πυλώνες:

(α) το Μέρος Α΄ (άρθρα 1 έως 24) στοχεύει στην αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά εταιρειών, το οποίο μέχρι σήμερα διέπεται από τον ν.3016/2002. Η εν λόγω επικαιροποίηση καθίσταται επιτακτική, αν λάβει κανείς υπόψη τόσο την πάροδο σχεδόν δύο δεκαετιών από την εισαγωγή του ισχύοντος πλαισίου, όσο και την πρόσφατη, με τον ν.4548/2018, αναμόρφωση του δικαίου που διέπει τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών.

(β) το Μέρος Β’ (άρθρα 25 και επόμενα) στοχεύει στην εισαγωγή διατάξεων που συντείνουν στην ανάπτυξη της σύγχρονης αγοράς κεφαλαίου, ορισμένες εκ των οποίων ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία διατάξεις του ενωσιακού δικαίου ή θεσπίζουν εφαρμοστικά μέτρα για αυτές.


Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση βάζει αυστηρά κριτήρια για την επιλογή και αντικατάσταση των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Με το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, οι οικογενειακοί δεσμοί κάθε άλλο παρά διαβατήριο για την είσοδο σε Δ.Σ. εισηγμένης θα αποτελούν πλέον. Τέλος, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι οικονομικές εξαρτήσεις μελών των Δ.Σ., που έχουν να κάνουν με τις αμοιβές, τις παροχές, την ανάμειξη του στελέχους σε συνδεδεμένες εταιρείες κ.ά.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:46 - 22 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.