ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Ο Όμιλος άντεξε τον πρώτο κύκλο της κρίσης Κύριο

16:27 - 24 Ιουν 2020 | Επιχειρήσεις
Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Ο Όμιλος άντεξε τον πρώτο κύκλο της κρίσης
Ικανοποιητική χαρακτήρισε την πορεία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στα αχαρτογράφητα νερά της κρίσης ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, στη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ο Όμιλος «κινείται κι εξακολουθεί να κινείται με σταθερά βήματα εξασφαλίζοντας σταθερές χρηματοοικονομικές ροές και υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Παραμένει στον όμιλο η εμπιστοσύνη της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, απαρίθμησε τους στόχους που πέτυχε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της κρίσης: 

  1. Να μην υπάρξει κανένα κρούσμα κορονοϊού εντός της εταιρείας.
  2. Να παραμείνει ανοικτή η αγορά των υγρών καυσίμων
  3. Να διατηρήσει η εταιρεία την οικονομική της ανεξαρτησία κάτι που το πέτυχε με την ενίσχυση της ρευστότητάς της. 

Εν συνεχεία, ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι οι αποδόσεις της εταιρείας για το υπόλοιπο της χρονιάς καθώς και για το 2021 δεν θα είναι ίδιες με τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος εκτίμησε ότι η εγχώρια αγορά των καυσίμων θα κλείσει φέτος με πτώση της τάξης του 20 με 30% με βάση το θετικό σενάριο. Απέδωσε τις προβλέψεις του –παρά τη σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης από την άρση του lockdown– στην υποχώρηση του τουρισμού. Επιπλέον, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν και τα ΕΛΠΕ περιόρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Αναφορικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους της στρατηγικής των ΕΛΠΕ ο κ. Σιάμισιης είπε ότι αυτοί δεν αλλάζουν ωστόσο θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων και πόρων. Ο ίδιος επανέλαβε τους στόχους της διείσδυσης στις ΑΠΕ με τον όμιλο να έχει τον πήχη στα 600 MW, ενώ για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης ισχύος 200 MW είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι αδειοδοτικές διαδικασίες εκτιμώντας πως σε λίγους μήνες θα είναι σε θέση να ξεκινήσει η κατασκευή. Σημείωσε επίσης πως στόχος του ομίλου είναι στο τέλος του 2021 να έχει στο χαρτοφυλάκιο του συνολικά 300 MW έργων ΑΠΕ. 

Για τους διαγωνισμούς της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επιβεβαίωσε τα μεγέθη που είχε δώσει για την αξία των συμμετοχών της εταιρείας στις δύο επιχειρήσεις φυσικού αερίου, ωστόσο σημείωσε πως πρόκειται για τη λογιστική αξία και όχι την αξία που θα πρέπει να προσφερθεί. Κατά τον κ. Σιάμισιη οι εταιρίες έχουν προοπτικές αφού το φυσικό αέριο θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. 

Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Σιάμισιης έκανε γνωστό ότι σε δύο μήνες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα σχέδια της εταιρείας και προϊδέασε με την αυτονόητη δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσα από το δίκτυο των 1.700 πρατηρίων.  

Τέλος, η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε το μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019. Έχει καταβληθεί προμέρισμα 0,25 ευρώ και απομένει το υπόλοιπο ποσό των 0,25 ευρώ. Η αποκοπή θα γίνει στις 29 Ιουνίου και η καταβολή στις 6 Ιουλίου. 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:10 - 24 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.