ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς πλήττεται το περίπτερο από τις νέες τάσεις της αγοράς;

11:15 - 01 Ιουλ 2020 | Επιχειρήσεις
Πώς πλήττεται το περίπτερο από τις νέες τάσεις της αγοράς;
Οι προσφορές και οι αγορές στη βάση σχεδιασμού και όχι αυθόρμητων κινήσεων, τάση που κτυπά ψιλικατζίδικα και περίπτερα, είναι πλέον κανόνας.

Παράλληλα η χρήση των ψηφιακών καναλιών αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτά είναι κάποια βασικά συμπεράσματα από  τη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «The New Landscape in Retail Markets», κάτι που επιβεβαιώνει και τις αγωνίες που εκφράζουν οι περιπτερούχοι και την ανάγκη ειδικής μέριμνας από την πλευρά της πολιτείας, ειδικά σε περιοχές τουριστικές.

Όπως τόνισε η Βίκυ Γρηγοριάδου, πρόεδρος και γενική διευθύντρια The Nielsen Company «εχει μπει στο DNA του Έλληνα καταναλωτή το κυνήγι της προσφοράς και του deal. Το 50% των ταχυκίνητων προϊόντων είναι υπό καθεστώς προωθητική ενέργεια σε σχέση με την τιμή. Όσο θα δυσχεραινόσουν οι συνθήκες διαβίωσης, η τιμή θα παίζει καθοριστικό ρόλο. Η μόνη σταθερά είναι ότι τίποτα δεν είναι σταθερό» τόνισε η κα Γρηγοριάδου και προσέθεσε ότι τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας «κανονικότητας». Η  εντός σπιτιού κατανάλωση, οι στοχευμένες αναζητήσεις προϊόντα και η μείωση της αυθόρμητης αγοράς.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε μεέσα σε 3 μήνες πραγματοποιήθηκαν αγορές 2,355 δις. ευρώ, ποσό που είναι κατά 400 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2019 (αύξηση 20%).

Από την πλευρά της η κ. Ερμιόνη Γεωργουλάκη, P&G Greece Country Leader, ανέφερε πως «είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Υπήρξε ζήτηση και ανταποκριθήκαμε, αλλά υπήρξαν και πολλά κόστη, για να παράξεις τα προϊόντα, να τα διακινήσεις και για να φθάσεις στην πόρτα του καταναλωτή». Σύμφωνα με την ίδια «θα χρειασθούν αρκετοί μήνες για να δούμε τα διάφορα σενάρια προς τα πού πηγαίνει η κατανάλωση και η αγορά". "Το σίγουρο είναι" είπε η ίδια "ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε στις ανάγκες των καταναλωτών και να καινοτομούμε, όσο δύσκολο και αν είναι να προβλέψουμε το μέλλον.»

Ο κ. Βασίλης Σταύρου της ΑΒ Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό εμπόριο δήλωσε με νόημα ότι «το online ενώ αντιπροσώπευε το 0,5% μάξιμουμ το 1% του συνολικού μας όγκο, έφθασε να ξεπερνάει το 5% την περίοδο της κρίσης». Επίσης όπως είπε «καταγράφηκε και αύξηση και του τηλεφωνικού εμπορίου». Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί η αλυσίδα στις καταναλωτικές ανάγκες, η ΑΒ Βασιλόπουλος, αύξησε τα hubs από 5 σε 9, “άνοιξε” υπηρεσίες click & collect, ενίσχυσε τον στόλο των couriers.

Σήμερα η συγκεκριμένη αγορά κινείται πάνω από το 2,5%, ποσοστό το οποίο είναι κάτω από το μισό σε σχέση με τα μερίδια του ηλεκτρονικού εμπορίου ανεπτυγμένων κρατών. Όμως αυτή η τάση, κατά τον κ. Σταύρου, «ήρθε για να μείνει. Και υπό αυτή την προοπτική οι αλυσίδες, όπως ανέφερε ο κ. Σταύρου, «πρέπει να βρουν το μοντέλο για να συνεχίσουν να το κάνουν και να προσεγγίσουν τους καταναλωτές όπου και αν βρίσκονται, είτε στο φυσικό είτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα.»

Ο ίδιος σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρχει στενή συνεργασία λιανέμπορων και προμηθευτών, «για να καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν μαζί κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα αυτό που βλέπουμε και να σχεδιάσουν αυτό που χρειάζεται για την επόμενη μέρα», όπως ανέφερε. Γιατί «στο τέλος της ημέρας εάν δεν έχουμε αυτή την συνεργασία, θα χάσουμε τον στόχο μας που είναι ο καταναλωτής», τόνισε.

Ο κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Chief Digital Officer and Retail Banking Products της Alpha Bank, ανέφερε πως την περίοδο πριν το ξέσπασμα της κρίσης ο αριθμός των εγγραφών στο web banking μέσω κινητού ήταν περίπου 150-200 την ημέρα. Αριθμός ο οποίος κατά τη διάρκεια του lockdown εκτοξεύθηκε ενώ υπήρξε και μέρα που ο αριθμός αυτός έφθασε τις 4.000 εγγραφές.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε πως η γραμματεία διαχειριστήκαμε 97.000 κλήσεις και πραγματοποίησε 11.000 ελέγχους από τις 14 Μαρτίου. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Γενική Γραμματεία «τρέχει» έρευνα για τις τιμές σε 5 κωδικούς προϊόντων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:20 - 01 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.