ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε η ανάκαμψη για την ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο

12:37 - 01 Ιουλ 2020 | Επιχειρήσεις
Ξεκίνησε η ανάκαμψη για την ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο
Στις 49,4 μονάδες έκλεισε τον Ιούνιο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Markit, η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τις 41,1 μονάδες του Μαΐου και υπέδειξε σημαντικά βραδύτερη συρρίκνωση των συνολικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα σε σύγκριση με το ναδίρ του Απριλίου.

Η ασθενέστερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της βραδύτερης μείωσης της παραγωγής. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν οριακός και ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, πριν ενταθεί η επιδημία COVID-19. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες ανέφεραν αύξηση της παραγωγής, η αύξηση συνδέθηκε γενικότερα με την επαναλειτουργία των εργοστασίων και των πελατών. Ωστόσο, οι προοπτικές για εξασθενημένη ζήτηση των πελατών οδήγησαν σε περαιτέρω γενικότερη μείωση.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Markit, Η ασθενέστερη μείωση των νέων παραγγελιών συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της ζήτησης, καθώς ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι απέκτησαν νέους πελάτες. Ωστόσο, η μικρή μείωση ήταν σε πλήρη αντίθεση με την έντονη αύξηση που παρατηρήθηκε στην αρχή του έτους, πριν κλιμακωθεί η επιδημία. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν επίσης οριακά τον Ιούνιο, με τον ρυθμό μείωσης να εξασθενεί καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι πελάτες από το εξωτερικό άνοιξαν και πάλι.

Ισχυρή ανάκαμψη της μεταποίησης στη ευρωζώνη

Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, καθώς οι χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης προχώρησαν σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, ο τελικός μεταποιητικός PMI της Markit προσέγγισε περισσότερο το ορόσημο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση και διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες τον Ιούνιο από 39,4 τον Μάιο. Η αρχική μέτρηση ήταν στις 46,9 μονάδες. Στο μεταξύ, ο δείκτης για την παραγωγή έκανε άλμα στις 48,9 μονάδες από 35,6.

Στο μεταξύ, ο δείκτης που μετρά τις προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο, επέστρεψε σε θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα στις 57,3 μονάδες από 44,6 τον Μάιο. Πάντως, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, γεγονός που δείχνει ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αργή και θα χρειαστεί χρόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:44 - 01 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.