ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην πρώτη γραμμή επανεκκίνησης της οικονομίας Κύριο

12:02 - 04 Αυγ 2020 | Επιχειρήσεις
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην πρώτη γραμμή επανεκκίνησης της οικονομίας
Ανθεκτικότητα επέδειξαν απέναντι στην πανδημία του Covid-19 οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, παρουσιάζοντας ενισχυμένα οικονομικά αποτελέσματα και επιτυγχάνοντας τους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς στόχους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ 2019

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Κατά το 2019, οι ενοποιηµένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαµορφώθηκαν στα 1,156 δις. ευρώ, έναντι  1,402 δις ευρώ το 2018.

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρµοσµένα EBITDA) του Οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαµορφώθηκε σε 285,1 εκατ. ευρώ, έναντι 280,8 εκατ. ευρώ το προηγούµενο έτος. Τα αποτελέσµατα προ φόρων διαµορφώθηκαν σε κέρδη 77,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 60,8 εκατ. ευρώ το 2018 (αύξηση κατά περίπου 28%), τα κέρδη µετά από φόρους ανήλθαν σε 55,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 55%), ενώ τα καθαρά αποτελέσµατα µετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωµάτων µειοψηφίας, διαµορφώθηκαν σε κέρδη 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,5 εκατ. ευρώ το προηγούµενο έτος, επηρεασµένα θετικά και από τις αποτιµήσεις δευτερογενών παραγώγων. 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Οι ενοποιηµένες πωλήσεις ανήλθαν σε 299,1 εκατ. ευρώ, έναντι 292,1 εκατ. ευρώ το περσινό έτος, αυξηµένες κατά 2,4%. Αναλυτικότερα: Τα έσοδα από τον τοµέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 237,3 εκατ. ευρώ έναντι 216,3 εκατ. ευρώ το 2018, αυξηµένα κατά 9,7%. Τα έσοδα από τον τοµέα της εµπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 37,0 εκατ. ευρώ, έναντι 19,7 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 88% σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσµάτων (EBITDA) ανήλθε σε 182,0 εκατ. ευρώ, έναντι 167,9 εκατ. ευρώ το 2018, αυξηµένη κατά 8,4%. Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας οφείλεται στα αυξηµένα λειτουργικά κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες του Οµίλου (ΗΠΑ, Κεντροανατολική Ευρώπη). Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 125,5 εκατ. ευρώ έναντι 120,1 εκατ. ευρώ το 2018, αυξηµένα κατά 4,4%. Τα κέρδη προ φόρων διαµορφώθηκαν στα 69,6 εκατ. ευρώ έναντι 62,4 εκατ. ευρώ το 2018, αυξηµένα κατά 11,5%. Τα καθαρά κέρδη µετά από τα δικαιώµατα µειοψηφίας, διαµορφώθηκαν στα 51,5 εκατ. ευρώ, έναντι 44,9 εκατ. ευρώ το 2018, αυξηµένα κατά 14,9%, κυρίως λόγω της απόδοσης των έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, αλλά και λόγω κερδών από παράγωγα χρηµατοοικονοµικά µέσα.

IONIA ODOS 2

Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του εισηγμένου Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, υπογράμμισε τα εξής: «Η φετινή μας συνάντηση γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία μας με την έκδοση του μεγαλύτερου εταιρικού ομολόγου που έχει εκδοθεί ποτέ στη χώρα μας, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ήταν τόσο μεγάλη που κάλυψε από μόνη της το ύψος της έκδοσης, με τους θεσμικούς επενδυτές να προσθέτουν την υπερκάλυψη.

Θεωρούμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας, η μεγαλύτερη ανταμοιβή κι αναγνώριση για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που εκφράζεται διαχρονικά. Χιλιάδες άνθρωποι εμπιστεύονται στον Όμιλό μας τις οικονομίες τους κι αυτό είναι πραγματικά συγκινητικό. Ταυτόχρονα, όμως, είναι για εμάς και μια πολύ μεγάλη ευθύνη, μια ηθική δέσμευση για το μέλλον. Δεσμευόμαστε κι εμείς από την πλευρά μας, λοιπόν, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των επενδυτών που μας στηρίζουν, των μετόχων μας, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων και συνεργατών μας».

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Επιπλέον, ο κ. Περιστέρης σημείωσε με έμφαση ότι «όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα λόγω της πανδημίας θα φαντάζουν «μικρά» συγκρινόμενα με τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αν δεν κινηθούμε άμεσα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι η Καθαρή Ενέργεια, δηλαδή η ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές, αποτελεί μονόδρομο. Για το λόγο αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια πραγματική επανάσταση. Η επανάσταση της Καθαρής Ενέργειας. Κι είναι ευτύχημα ότι εδώ και χρόνια στην πρωτοπορία αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας βρίσκεται η Ευρώπη. Κι είναι, επίσης, πολύ θετικό ότι κι η χώρα μας φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Nafpaktos Louzes wind farm2020

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε. επενδύει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε πράσινες επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του αναμενόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο, ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θεωρεί τις πράσινες επενδύσεις και ειδικά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ ως μία εξαιρετική αμυντική επενδυτική επιλογή, η οποία δεν υφίσταται αξιοσημείωτη επίδραση από γεγονότα σαν την πανδημία. Το ίδιο συμβαίνει και με τους τομείς των υποδομών και των παραχωρήσεων, στους οποίους επίσης πρωταγωνιστούμε. Παρά τις δυσκολίες, εκτιμώ ότι ο Όμιλός μας θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να αναπτύσσεται δρέποντας τους καρπούς των στρατηγικών επιλογών που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες.

Η χώρα μας έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία, αλλά και μια πολύ δύσκολη πρόκληση. Οι πόροι που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, κι άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μαζί με την μόχλευση με ιδιωτικά κεφάλαια, αθροίζουν ένα πρωτοφανές πακέτο που ξεπερνά τα 60 δις. ευρώ. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε για να αλλάξουμε σελίδα, να αφήσουμε πίσω την πολυετή κρίση και να διαμορφώσουμε ένα νέο σύγχρονο κράτος, που θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες στους πολίτες του αλλά και ασφάλεια κι ευημερία στις επόμενες γενιές.

Όλες οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι ίδιες όλες οι επενδύσεις. Δεν είναι το ίδιο χρήσιμη μια επένδυση που υλοποιείται αποκλειστικά με εισαγωγές διεθνών προϊόντων και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας με μία επένδυση που ρίχνει χρήμα στην ελληνική οικονομία από την πρώτη μέρα υλοποίησής της, δημιουργεί πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και προσφέρει εισφορές, φόρους, χρήση προϊόντων της εγχώριας βιομηχανίας, τοπική, περιφερειακή κι εθνική ανάπτυξη.

Οι τομείς της καθαρής ενέργειας (κυρίως αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα), της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, των ενεργειακών υποδομών, ο τομέας του περιβάλλοντος και οι μεγάλες υποδομές έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Και για αυτό αποτελούν τους πυλώνες του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτές οι επενδύσεις έχουν υψηλό συντελεστή εγχώριας προστιθέμενης αξίας που ενίοτε ξεπερνά το 70%, αλλά κι έναν πολλαπλασιαστή που προσεγγίζει το 2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτούς τους τομείς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν περίπου 2 ευρώ.

Στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθούμε πρώτοι εμείς να κάνουμε πράξη όσα λέμε. Επενδύσαμε περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση στους τομείς της καθαρής ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, διατηρώντας συνεχώς και αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες. Βάζουμε πλάτη και τώρα έχοντας δρομολογήσει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν την προσεχή πενταετία περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας».

    ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζοµένων και των συνεργατών του σε όλο τον κόσµο αποτελεί προτεραιότητα από την πρώτη στιγµή λειτουργίας του Οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ειδικά µετά τις πρόσφατες πρωτόγνωρες εξελίξεις, ο Όμιλος έκανε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ακόµα και πέραν του πλαισίου που έθεσε η Πολιτεία, προκειµένου να διασφαλιστεί το µέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για όλους και ιδιαίτερα για τους πλέον ευάλωτους εργαζόμενους και συνεργάτες του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος φρόντισε για τον ασφαλή επαναπατρισµό των στελεχών του όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο, ενώ έλαβε ειδική μέριμνα για δραστικό περιορισμό των ταξιδιών στα απολύτως αναγκαία, καθώς και για τη διακοπή συσκέψεων ή/και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία, κάνοντας αντ’ αυτού χρήση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία. Παράλληλα, προχώρησε, έπειτα από συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις νοσοκομείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη δωρεά μηχανημάτων (εξοπλισμός ΜΕΘ κλπ.) και υλικών που κρίνονται απαραίτητα για την ενίσχυση του έργου τους.

qefefef

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του εισηγμένου Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, σε μήνυμά του προς το προσωπικό του Ομίλου «μόλις η κρίση δηµόσιας υγείας ξεπεραστεί, θα κληθούµε όλοι µας, Πολιτεία, επιχειρήσεις κι εργαζόµενοι, να υπερβάλλουµε εαυτούς ώστε µε έντονη και διαρκή προσπάθεια, ακόµα µεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, να περιορίσουµε τις οικονοµικές επιπτώσεις της κρίσης. Είναι υποχρέωση όλων µας να προετοιµαζόµαστε από τώρα για µια δυναµική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας, η οποία µόλις πρόσφατα άρχισε να συνέρχεται από τις οδυνηρές επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης. Χρειάζεται εγρήγορση, προετοιµασία, κι ετοιµότητα από όλους».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:31 - 04 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.