ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινές δράσεις ΒΕΠ–Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την επαγγελματική εκπαίδευση

15:18 - 28 Αυγ 2020 | Επιχειρήσεις
Κοινές δράσεις ΒΕΠ–Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την επαγγελματική εκπαίδευση
Ανταλλαγή απόψεων για να αναληφθούν κοινές δράσεις σχετικώς με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είχαν εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΒΕΠ στον Πειραιά.

Οι εκπρόσωποι των δύο Επιμελητηρίων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαιδεύσεως στην Ελλάδα τόσο στο δευτεροβάθμιο, όσο και στο τριβάθμιο επίπεδο, καθώς και την ανάγκη σύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά.

Πάγια θέση του ΒΕΠ είναι ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής εκπαιδεύσεως βάσει των πραγματικών αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες τεχνικές ειδικότητες υψηλής υπεραξίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πρόεδρος κ. Ανδριανός Μιχάλαρος έχει τοποθετηθεί από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στη θέση του συντονιστή της Θεματικής Επιτροπής «Τεχνικής Εκπαιδεύσεως & Καταρτίσεως Τεχνικών Επαγγελμάτων» προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις φορέων των επιχειρήσεων και της αγοράς προς το Υπουργείο Παιδείας εν όψει της καταθέσεως σχετικού νομοσχεδίου προς διαβούλευση οσονούπω.

Η πρωτοβουλία του ΒΕΠ για τη σύσκεψη με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έγκειται αφ’ ενός στην αποδοχή που απολαμβάνει το γερμανικό σύστημα επαγγελματικής εκπαιδεύσεως από τις επιχειρήσεις και αφ’ ετέρου στα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το χαμηλότερο ποσοστό ανέργων νέων εντός της Ε.Ε. εντοπίζεται στη Γερμανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αποκαλούμενη «Διττή επαγγελματική κατάρτιση» (Duäle Berufsausbildung) διά της οποίας μπορεί να επιτευχθεί η επιθυμητή σύζευξη μεταξύ τεχνικής εκπαιδεύσεως και επιχειρήσεων. Εξετάσθηκαν ακόμα θέματα που αφορούν στην σχολική επαγγελματική κατάρτιση (σε τεχνικές σχολές, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και κολέγια επαγγελματικής κατάρτισης), ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης για αποφοίτους γυμνασίων και λυκείων, αλλά και τα μοντέλα δυαδικών πανεπιστημιακών σπουδών (που συνδυάζουν ακαδημαϊκή φοίτηση και απασχόληση).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά του ΒΕΠ, ο Πρόεδρος κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, ο Υπεύθυνος Γ.Ε.Μ.Η. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Δημήτριος Φανουργάκης και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Γιάγκας. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εκπροσώπησαν ο Γενικός Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. Δρ. Αθανάσιος Κελέμης και η Διευθύντρια του Τμήματος Εκπαιδεύσεως κ. Σαρίνα Τίλε.

Μετά το πέρας της συσκέψεως, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή σύσκεψη αποδεικνύει το ενδιαφέρον και τη συνέπειά μας απέναντι στο βιοτεχνικό κόσμο, αλλά και στη νεολαία της χώρας μας που αναζητεί διέξοδο στα σύγχρονα διλήμματα και τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Οι τεχνικές ειδικότητες, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής εκπαιδεύσεως, αλλά και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελούν την πυξίδα για την ανασύνταξη των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Με συνέπεια, επιμονή και πολλή δουλειά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς δείχνει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι δύσκολος τρόπος. Θέλει κόπο και τρόπο με ρεαλιστική εκπαίδευση, συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο, στήριξη της εγχώριας παραγωγής και των τεχνικών επαγγελμάτων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.