ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις διεκδικούν το διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων Κύριο

08:00 - 03 Σεπ 2020 | Επιχειρήσεις
Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις διεκδικούν το διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων
Άνοιξε χθες ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, με τη συμμετοχή ξένων αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων. Συνολικά υπεβλήθησαν 5 προσφορές από ισάριθμες κοινοπραξίες για το διαγωνισμό συνολικής αξίας 515 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει η παρουσία 4 ελληνικών ομίλων (ΟΤΕ, Quest, Space Hellas και της Inform) οι οποίες είναι και εισηγμένες.

Όπως επισημαίνεται από στελέχη της αγοράς, πρόκειται για ένα σύνθετο έργο με διάρκεια (συντήρησης) 15 χρόνια που θεωρείται αρκετά μεγάλο διάστημα για τις εταιρείες τεχνολογίας, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν για την υλοποίησή του περίπου 45 εκατομμύρια έντυπα ασφάλειας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαδικασία της εξέτασης των τυπικών στοιχείων των προσφορών, αλλά και της αξιολόγησης αρχικά των τεχνικών προσφορών, θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους του έργου.

Αναλυτικότερα, οι κοινοπραξίες (τα βασικά τους μέλη) που υπέβαλαν χθες τις προσφορές τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι:

  • Thales Dis France – Unisystems
  • Veridos Ματσούκης– ΟΤΕ – Byte – ΙNCM
  • Zetes Industries – Zetes – Space Hellas – ANY
  • Ιdemia – Νeurosoft
  • Αustria Card – Plastikkarten und Ausweissysteme Gesellschaft m.b.h.- in Continu Et Services Societe Par Actions Simplifiee (sas) και Inform Λύκος(Ελλάς) Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Το έργο που έχει να εκτελέσει η ανάδοχος εταιρεία (ή κοινοπραξία) κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης ύψους περίπου 100 έως 120 εκατ. ευρώ. Στις υποδομές αυτές περιλαμβάνεται το κεντρικό σύστημα που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Λ. Συγγρού και το οποίο θα αποτελέσει το νέο και ασφαλές data center έκδοσης όλων των διαβαθμισμένων εγγράφων της χώρας, π.χ. ταυτότητες πολιτών, ταυτότητες σωμάτων ασφαλείας, διαβατήρια, κάρτες ΟΑΕΔ, διπλώματα οδήγησης κ.ά.). Επίσης στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται οι υποδομές σε περίπου 700 σημεία υποστήριξης της έκδοσης των εγγράφων, εντός και εκτός της χώρας (π.χ. αστυνομικά τμήμα, προξενεία, πρεσβείες κ.λπ.).

Το μεγαλύτερο μέρος της σύμβασης, περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφορά στο δεύτερο έργο που αφορά στην παροχή υπηρεσίας. Δηλαδή στην έκδοση των παραπάνω εγγράφων, η οποία θα συντελείται με ανθρώπινο δυναμικό του υπ. Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα (μελάνια, πλαστικά, χαρτιά κ.λπ.) και η τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας θα βαρύνει την ανάδοχο κοινοπραξία. Οι σχετικές υπηρεσίες θα προσφερθούν για μέγιστο χρονικό διάστημα 15 ετών, όπου θα εκδοθούν περίπου 45 εκατ. διαφορετικά έγγραφα.

Ο ανάδοχος επομένως του έργου θα αναλάβει το κόστος της ανάπτυξης της αρχικής υποδομής για διάστημα περίπου 18 μηνών και στην συνέχεια θα το παραδώσει με το κλειδί στο χέρι στην ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια για κάθε έγγραφο που εκδίδεται θα λαμβάνει αποζημίωση που θα έχει καθοριστεί εξ’ αρχής. Αυτός ο τιμοκατάλογος έκδοσης των διαβαθμισμένων εγγράφων θα κρίνει την επιλογή του αναδόχου. Εκείνος που θα προσφέρει το χαμηλότερο κόστος έκδοσης θα αναλάβει το έργο (μειοδοτικός διαγωνισμός).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 03 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.