ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχειρήσεις εστίασης: Αίτημα στον Παπαθανάση για αλλαγή στα τραπεζοκαθίσματα

08:26 - 03 Σεπ 2020 | Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις εστίασης: Αίτημα στον Παπαθανάση για αλλαγή στα τραπεζοκαθίσματα
Tην κατάργηση ή προσαρμογή, του γενικής ισχύος μέτρου που επιτάσσει 1 άτομο / 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων εστίασης ζητούν οι επιχειρήσεις στου κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

«Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πελάτες - προσωπικό, αλλά και παράδοξες καταστάσεις. Επίσης έχει οδηγήσει σε επιβολή προστίμων και αναστολή εργασιών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες (έκτος αυτού του μέτρου) λειτουργούσαν με άψογη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Επιπλέον, δημιουργεί εύλογες απορίες στο κατά πόσο έχει νόημα η εφαρμογή του, από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και των καθισμάτων, που αναιρούν στην ουσία το ως άνω μέτρο» αναφέρουν στην επιστολή τους, την οποία έδωσαν χτες στη δημοσιότητα, οι επιχειρήσεις του κλάδου  .

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι: «Eξαιτίας του γεγονότος ότι τα τετραγωνικά μέτρα που εμφανίζονται στις άδειες μας υπολογίζονται με βάση τον εμβαδόν που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα μας και όχι το συνολικό εμβαδόν του πεζοδρομίου ή πεζόδρομου, οι περισσότεροι από εμάς καλούμαστε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας με ελάχιστα άτομα (4 ή 5 ) στον εξωτερικό μας χώρο, παρά το γεγονός οτι ο συνολικός χώρος επί του οποίου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματά μας, α) επιτρέπουν ακόμα και με τη τήρηση αυτού του μέτρου, την ύπαρξη περισσότερων επισκεπτών και β) ο χώρος που καταλαμβάνεται νόμιμα δύναται με τήρηση όλων των υπολοίπων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, αριθμός ατόμων ανα τραπέζι κλπ) να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα».

Όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες: «Για παράδειγμα, επιχείρηση στο Παγκράτι καταλαμβάνει (νόμιμα και με πληρωμένα τα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου) 13 τ.μ. εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου σε επιφάνεια συνολικού εμβαδού 60 τ.μ., ενώ ο εσωτερικός χώρος του καταστήματος είναι 50 τ.μ. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούν να εξυπηρετηθούν 6 άτομα στο εξωτερικό χώρο και 22 άτομα στο εσωτερικό χώρο (στο εσωτερικό χώρο ισχύει 1 άτομο / 2,2 τ.μ.).

Η απόφαση για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, πιθανολογούμε ότι, προέκυψε από την ανάγκη θέσπισης γενικών κανόνων οι οποίοι αποσκοπούσαν να περιορίσουν τον συγχρωτισμό σε επιχειρήσεις με τεράστιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως beach bar και club. Με αυτό τον τρόπο όμως, επηρεάζονται και οδηγούνται σε ασφυξία μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης. Θεωρούμε συνεπώς αναγκαίο να επανεξετάσετε από κοινού με όλους τους αρμόδιους φορείς τους κανόνες λειτουργίας μικρών και μικρομεσαίων καταστημάτων των γειτονιών της Αθήνας και όλης της χώρας, εν όψει του πολύ δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που αναμένεται».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στην γενική γραμματεία του Δήμου Αθηναίων, τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων χώρων και στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 03 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.