ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεργασία: Το 66% των Ελλήνων εργοδοτών θα την παρέχει στο προσωπικό Κύριο

19:10 - 13 Σεπ 2020 | Επιχειρήσεις
Τηλεργασία: Το 66% των Ελλήνων εργοδοτών θα την παρέχει στο προσωπικό
Μία μάλλον ρεαλιστική αντίληψη για το εργασιακό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει και στην Ελλάδα η παγκόσμια υγειονομική κρίση της νόσου Covid-19, έχουν οι Έλληνες εργοδότες. Αυτή η άποψη αποτυπώνεται στην προσπάθεια που καταβάλλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Για παράδειγμα, σχεδόν 7 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα (66%) θα προσφέρουν στο ανθρώπινο δυναμικό την επιλογή να εργάζεται εξ αποστάσεως για κάποιο χρονικό διάστημα ή να έχει ευέλικτες/συμπιεσμένες ώρες εργασίας.

Επίσης, το 53% θα προσφέρει στους υπαλλήλους του ευκαιρίες εκμάθησης/ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, καθώς και υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Στο μεταξύ, σχεδόν ένας στους δύο εργοδότες (47%) εκτιμά ότι θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών.

Σύμφωνα με την Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Δ’ Τρίμηνο του 2020 από τη ManpowerGroup, την οποία επεξεργάστηκε το sepe.gr, οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αμετάβλητα σχέδια προσλήψεων για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Το 16% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 16% να μείωση, ενώ το 66% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Όπως δείχνει η έρευνα, οι προθέσεις προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ποιοι κλάδοι κάνουν προσλήψεις

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής , όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +12%. Αξιοσημείωτη βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, με Προοπτικές της τάξης του +11%.

Περιορισμένη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Λιανική & Χονδρική), με Προοπτικές της τάξης του +5%, και στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο +4%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -11%.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +13%. Μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται να καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα, με προοπτικές της τάξης του +6%.

Παγκόσμια εικόνα

Παγκόσμια, οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στην Ταιβάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ιαπωνία. Αντίθετα, οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Νότιο Αφρική, την Κολομβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εργοδότες σε 22 από τις 43 χώρες και επικράτειες, που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup, αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, στο διάστημα έως και το τέλος Δεκεμβρίου 2020.  Σε 16 χώρες και επικράτειες, οι εργοδότες προβλέπουν ότι θα μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, ενώ σε πέντε αναμένεται αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων.

Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2020, οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται σε 37 χώρες και επικράτειες, επιδεινώνονται σε πέντε και παραμένουν αμετάβλητες σε μία. Οι εργοδότες σε 41 χώρες και επικράτειες καταγράφουν αποδυναμωμένα σχέδια προσλήψεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, με αμετάβλητη την κατάσταση σε μία και με βελτίωση σε άλλη μία - την Τουρκία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.