ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχημα για την ψηφιακή μετάβαση τα κίνητρα για υπεραποσβέσεις

10:44 - 19 Σεπ 2020 | Επιχειρήσεις
Όχημα για την ψηφιακή μετάβαση τα κίνητρα για υπεραποσβέσεις
Κίνητρα για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων δίνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ρύθμισης για τις υπεραποσβέσεις.

Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ανανεώσουν τον πάγιο εξοπλισμό τους αλλά και να μπουν στην ψηφιακή εποχή κερδίζοντας μέσω φορο - εκπτώσεων, καθώς δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν από τα καθαρά κέρδη σε ποσοστό 200%.

Σημειώνεται ότι ήδη εφαρμόζεται έκπτωση 100% για τις δαπάνες αυτές με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Γιαυτό, οι δαπάνες αυτές, όπως και αντίστοιχες για «πράσινες» δράσεις, θα εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς σε ποσοστό 200% συνολικά.

Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση δαπανά ένα ποσό 10.000 ευρώ για ψηφιακές επενδύσεις  θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το ποσό των 20.000 ευρω.  Στο κίνητρο,μάλιστα,  της υπερ-έκπτωσης περιλαμβάνονται και οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων των επιχειρήσεων.

Πάντως η όλη προσπάθεια για ψηφιακή μετάβαση είναι μια ακριβή υπόθεση για τις επιχειρήσεις όπως και η ανάπτυξη δράσεων ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Lord Mark Price, Επιχειρηματίας, Συγγραφέας, πρώην Υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Μ. Βρετανίας σε digital εκδήλωση που διοργάνωσαν  την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 η “The Future of Retail” για 2η συνεχόμενη χρονιά, ο ΣΕΛΠΕ και η Boussias Communications η ψηφιακή μετάβαση είναι πολύ ακριβή και απαιτεί μεγάλη και συνεχή επένδυση, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται.

Ο Λόρδος Price που έχει ηγηθεί κορυφαίων λιανεμπορικών επιχειρήσεων όπως η αλυσίδα Waitrose και ο όμιλος “The John Lewis Partnership”, τόνισε βέβαια ότι η τάση αυτή θα παγιωθεί σε μεγάλο βαθμό και στην μετά covid εποχή.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο , καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη, για τις επιχειρήσεις, η δέσμευση του προσωπικού τους. Κατά τον Lord Price έξι είναι οι παράγοντες που την ενισχύουν: η αναγνώριση και επιβράβευση, η πρόσβαση στην πληροφορία, η ενδυνάμωση, η ευζωία, η αίσθηση υπερηφάνειας και η ικανοποίηση που αντλεί κάποιος από την εργασία του.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.