• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι εστίασης: Μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία στο Σύνταγμα-Τα αιτήματά τους

09:28 - 20 Σεπ 2020 | Επιχειρήσεις
Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης κατέβασαν ρολά στις 00:00 του Σαββάτου και κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να εκφράσουν την αγωνία τους για τον κλάδο τους, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού και να ζητήσουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Διευκρινίζοντας πως σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά μέτρα για την πανδημία, οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στην εστίαση ζητούν συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα και να "σωθούν" χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου βρέθηκαν λοιπόν στην πλέον κεντρική πλατεία της πόλης και παρουσίασαν τα αιτήματά τους με έξυπνο τρόπο.

«Αν ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, η εστίαση είναι η ραχοκοκαλιά της» σημείωναν οι διαδηλωτές, καταθέτοντας παράλληλα 12 συγκεκριμένα αιτήματα.

Άδικο θεωρούν οι διαδηλωτές το οριζόντιο μέτρο για το ωράριο ζητώντας την κατάργησή του με παράλληλη διάκριση των περιορισμών με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

«Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00» τονίζεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης.

Τα αιτήματα

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, οι καταστηματάρχες ζητούν από την κυβέρνηση:

1) Κατάργηση του οριζόντιου μέτρου του ωραρίου, με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00.

2) Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.

3) Πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50%, σύμφωνα με τα πρότυπα Ιταλίας και Γερμανίας.

4) Φ.Π.Α. 6% για όλη την εστίαση έως τον Μάη του 2021.

5) Επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις.

6) Μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

7) Νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια.

8) Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

9) Σε περίπτωση ανάγκης επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων (τοπικά lock down) παράλληλη επιδότηση ιδιοκτητών και εργαζομένων.

10) Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις.

11) Προστασία 1ης κατοικίας.

12) Θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη τη ελληνική επικράτεια.

Τα παραπάνω αιτήματα προτείνεται να έχουν ισχύ έως τον Μάη του 2021.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 20 Σεπ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman