ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καρανίκας για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση: Αδικούνται οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό

08:59 - 02 Οκτ 2020 | Επιχειρήσεις
Καρανίκας για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση: Αδικούνται οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας, την οποία η ΕΣΕΕ κοινοποιεί στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, ζητεί την τροποποίηση των κριτηρίων της μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης, που προβλέπονται στις σχετικές προκηρύξεις.

Στην επιστολή της η ΕΣΕΕ επισημαίνει: «Επαναλαμβάνεται η ίδια εσφαλμένη λογική της α’ φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπου και πάλι είχαν αποκλειστεί οι επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν εργαζόμενους» 

Επίσης με δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας τονίζει: «Τα κριτήρια της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από τις Περιφέρειες αδικούν τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό».

«Σε μία περίοδο κατά την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας βιώνουν πρωτόγνωρη αβεβαιότητα και δίνουν τιτάνιο αγώνα να σταθούν όρθιες απέναντι σε «ασύμμετρες» απειλές, αναμένουμε από την Πολιτεία να θέσει κάτω από την ομπρέλα προστασίας των μέτρων στήριξης, τους πιο ευάλωτους και πραγματικά πληττόμενους επιχειρηματίες που έχουν προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αποτελεί αστοχία ένα τόσο θετικό στη σύλληψή του μέτρο, όπως η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, να αδικεί και στην ουσία να εξαιρεί περίπου 200 χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μόνο και μόνο επειδή στην παρούσα φάση δεν απασχολούν προσωπικό.

Όλοι συμφωνούμε ότι το κριτήριο της απασχόλησης είναι σημαντικό. Γιατί τότε να στερήσουμε από ρευστότητα μία βιώσιμη ατομική επιχείρηση ή μία εταιρία, που λόγω της κρίσης σήμερα δεν έχουν εργαζομένους, αλλά με έγκαιρη στήριξη μπορούν αύριο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Ή μήπως θα είναι «λιγότερο» άνεργοι οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, αν δεν ενισχυθούν και αναγκαστούν αύριο να βάλουν λουκέτο; Είδαμε το ίδιο λάθος να συμβαίνει στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Τα εργαλεία ρευστότητας χρειάζεται να αμβλύνουν και όχι να οξύνουν τις ανισότητες που προκαλεί η πανδημία στην αγορά. Υπάρχει λύση, και είναι να οριστεί ένα ποσοστό 25% επί των πόρων, που θα διατίθεται μόνο σε επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους με βασικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου τους.

Η κυβέρνηση έχει δείξει και στο πρόσφατο παρελθόν (επιστρεπτέα προκαταβολή, εποχικότητα), ότι ακούει τις λογικές και τεκμηριωμένες προτάσεις της αγοράς. Αναμένουμε ότι και αυτή τη φορά θα πράξει το ίδιο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Επισυνάπτεται στα συνημμένα αρχεία η επιστολή της ΕΣΕΕ

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.