ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Accor: Το χειρότερο κομμάτι της κρίσης βρίσκεται πλέον πίσω μας

13:26 - 23 Οκτ 2020 | Επιχειρήσεις
Accor: Το χειρότερο κομμάτι της κρίσης βρίσκεται πλέον πίσω μας
Τα έσοδα του Ομίλου Accor, ενός από τους μεγαλύτερους στο χώρο της ξενοδοχίας στον κόσμο, στο τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα €329 εκατ., μειωμένα κατά 63,7% με σταθερά δεδομένα ενοποίησης και συναλλαγματικών ισοτιμιών (LFL) και κατά 68,7% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Το RevPAR μειώθηκε κατά 62,8% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020, μια σημαντική διαδοχική βελτίωση έπειτα από ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο (RevPAR μειωμένο κατά 88,2%). Αυτή η βελτίωση αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, η μείωση των leisure πελατών σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων περιορισμών μετά το τέλος Αυγούστου περιόρισε την ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο.

“Οι επιδόσεις μας το τρίτο τρίμηνο δείχνουν επαναφορά στη λειτουργική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Το χειρότερο κομμάτι της κρίσης βρίσκεται πλέον πίσω μας, αλλά οι κύριες αγορές μας εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση. Μόνο η Κίνα σημειώνει σταθερές επιδόσεις και αναμένεται να ανακτήσει γρήγορα το προ κρίσης επίπεδο δραστηριότητας" σημείωσε ο Sébastien Bazin (φωτο), Πρόεδρος και CEO της Accor, προσθέτοντας ότι: 

"Σε αυτό το ακόμα αβέβαιο πλαίσιο, η πειθαρχία, η προσαρμοστικότητα, και ο έλεγχος του κόστους είναι καίριας σημασίας. Συνεχίζουμε να μεταμορφώνουμε τις δομές μας προκειμένου να κάνουμε τον Όμιλο ακόμα πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο και επικεντρωμένο στις πιο κερδοφόρες και πολλά υποσχόμενες αγορές και τμήματα. Αναπτύσσουμε επίσης πρόσθετες πηγές εσόδων στα ξενοδοχεία μας καθώς και στο πρόγραμμα loyalty.

Οι προσπάθειες αυτές θα μας βοηθήσουν να επωφεληθούμε πιο γρήγορα από την ανάκαμψη και να συνεχίσουμε τη φιλόδοξη ανάπτυξη του Ομίλου μας”.

Σημειώνεται ότι η Accor άνοιξε 57 ξενοδοχεία -ή 7.800 δωμάτια- κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, αριθμός ενθαρρυντικός, σε αντιστοιχία με αυτόν του πρώτου τριμήνου (58 ξενοδοχεία και 8.000 δωμάτια). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, ο Όμιλος λειτουργούσε 750.135 δωμάτια (5.121 ξενοδοχεία) με 208.000 δωμάτια (1.192 ξενοδοχεία) στο pipeline, το 75% των οποίων σε αναδυόμενες αγορές.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, λειτουργούσε το 90% των ξενοδοχείων του Ομίλου δηλαδή περισσότερες από 4.600 μονάδες.

Σε σχέση με την Eκτίμηση ΕBITDA του Οικονομικού έτους 2020 η Αccor εμφανίζεται προσεκτική. Όπως αναφέρει "το υφιστάμενο, διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και οι εξελίξεις στην κρίση του Covid-19 δεν παρέχουν επαρκή “ορατότητα” ώστε να παρουσιαστεί ένα επαρκές εύρος στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος επωφελείται από τη σταθερή θέση ρευστότητας, η οποία ανέρχεται σε πάνω από €4 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου και παρά την περιορισμένη “ορατότητα” επιβεβαιώνει τους δείκτες λειτουργικής ευαισθησίας για το 2020 ως ακολούθως:

  • Ευαισθησία EBITDA per point of RevPAR κάτω από €20 εκατ.,
  • Μηνιαίο cash burn κάτω από €80 εκατ."

Ο όμιλος έχει παρουσία στη χώρα μας με το 5* Sofitel Athens Airport, το 4* Novotel Athenes Hotel, το καινούριο ibis Styles Athens Routes Hotel και το ibis Styles Heraklion Central Hotel στην Κρήτη, ενώ ξεκίνησε σε συνεργασία με τη ΛΑΜΨΑ τη λειτουργία του Athens Capital Hotel – MGallery Collection.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.