ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έμφαση στις ΑΠΕ

12:44 - 28 Νοε 2020 | Επιχειρήσεις
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έμφαση στις ΑΠΕ
Έμφαση στις επενδύσεις στις ΑΠΕ, στον κλάδο παραχωρήσεων αλλά και στο πρόγραμμα βελτίωσης της λειτουργίας του Ομίλου στις κατασκευές έδωσε o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, μιλώντας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Βέβαια δε σχολίασε όπως αναμένετο τα σενάρια για συζητήσεις με νέους επενδυτές.

«Στη διάρκεια των 2,5 τελευταίων ετών ο όμιλος ενίσχυσε την εγκατεστημένη βάση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά σχεδόν 60%, αύξησε το ποσοστό στην Αττική Οδό και προχώρησε σε συμφωνία για την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε ο Αναστ. Καλλιτσάντσης. Στις ανανεώσιμες πηγές ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στη συμφωνία με την πορτογαλική EDPR για την από κοινού ανάπτυξη πρόσθετων 900 MW, που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου. Είπε πως πρόκειται για επένδυση ενός δισ. ευρώ που αφορά νέα έργα και άδειες «που διαθέτουμε ήδη σε Εύβοια και Πελοπόννησο και Βοιωτία» για την επόμενη πενταετία.

Επιπλέον «προχωρήσαμε σε αναδιάρθρωση του ομίλου με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές» ενώ «η αξιολόγηση της εταιρικής διακυβέρνησης ενισχύθηκε και βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, «αν και η κατάσταση που βρήκαμε στις κατασκευές ήταν πολύ χειρότερη της αναμενόμενης, ειδικά στη δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών», η θυγατρική ΑΚΤΩΡ στηρίχθηκε με περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει θετικές ταμειακές ροές από τα έργα στην Ελλάδα, καθώς και σημαντικό περιθώριο. Ταυτόχρονα αποσύρθηκε από ζημιογόνες δραστηριότητες σε χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, κ.ά. και σήμερα επικεντρώνεται σε Ελλάδα και Ρουμανία, καθώς και σε μια μικρή δραστηριότητα στο Κατάρ που αφορά διαχείριση εγκαταστάσεων. «Πλήρωσε και το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ήταν μία από τις μεγαλύτερες αμαρτίες» πρόσθεσε.

Για τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα η διοίκηση είπε πως η ολοκλήρωσή τους οδεύει, κατά πάσα πιθανότητα, προς το τέλος του επόμενου έτους εξαιτίας και των επιπτώσεων της πανδημίας. Σε σχέση, δε, με τον περιορισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) μέσω των οποίων αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειες από ΑΠΕ η διοίκηση του Ομίλου είπε πως θα κινηθούν μεταξύ 2,5 – 3,5 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.