ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος η 18η Ιανουαρίου για την επαναλειτουργία των καταστημάτων

08:56 - 12 Ιαν 2021 | Επιχειρήσεις
Στόχος η 18η Ιανουαρίου για την επαναλειτουργία των καταστημάτων
Μετά το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών χθες, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση εξετάζει την χαλάρωση του lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι εκείνη που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση πότε και πόσο πρέπει να χαλαρώσει το lockdown. Ανά εβδομάδα θα κρίνονται οι αριθμοί και η τελική εισήγηση θα βγαίνει κατά πλειοψηφία από την επιτροπή κάθε Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγει το λιανεμπόριο με μορφή όμως που θα αποφασιστεί στο τέλος της εβδομάδας. Τα κομμωτήρια αναμένεται να ανοίξουν με αυστηρά μέτρα, τα βιβλιοπωλεία με φυσική παρουσία του πελάτη και τα ΚΤΕΟ μόνο με ραντεβού. Οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Αναφορικά με τα σχολεία, το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων δεν συνεπάγεται και το άμεσο άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων. Ειδικά για την Γ’ Λυκείου και τα Γυμνάσια η αναμονή θα ξεπεράσει τις 15 ημέρες και οι μαθητές θα συνεχίσουν με την τηλεκπαίδευση.

Όσο για την εστίαση, είναι κάτι που δεν συζητείται καθόλου προς το παρόν. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Σε δύο ταχύτητες το άνοιγμα των καταστημάτων

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει άλλα καταστήματα με ραντεβού και δοκιμή των προϊόντων στο εσωτερικό τους και άλλα καταστήματα με click away.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων την ερχόμενη Δευτέρα. Οι πελάτες θα μπορούν να πηγαίνουν επί τόπου στο κατάστημα και να δοκιμάζουν τα προϊόντα, αφού προηγουμένως έχουν κλείσει τηλεφωνικά ραντεβού. Πρόκειται για το λεγόμενο click in shop.

Τα υπόλοιπα καταστήματα, όπως τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών, θα μπορούν να δουλέψουν με την παραλαβή εκτός (click away).

Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται διότι το προηγούμενο διάστημα τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι. Δε συνέβη, ωστόσο, το ίδιο με τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών.

Η πρόταση αυτή θα αξιολογηθεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Ακόμη όμως κι αν η γνωμοδότηση είναι αρνητική, η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια να καθυστερήσει το άνοιγμα, γιατί οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί.

Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης για το λιανεμπόριο, «οι “πνεύμονες” της οικονομίας πρέπει να είναι ανοιχτοί».

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 12 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.