ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lockdown: Ξεκινά το «Survivor» για τους μικρομεσαίους-Τι μέτρα εξετάζονται

09:08 - 10 Φεβ 2021 | Επιχειρήσεις
Lockdown: Ξεκινά το «Survivor» για τους μικρομεσαίους-Τι μέτρα εξετάζονται
Με ένα «βουνό» υποχρεώσεων μπροστά τους, αλλά και μηδενικές προοπτικές τζίρου, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται εκ νέου να «αυτοσχεδιάσουν» για να δουν πώς θα διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Αναμένουν τις ανακοινώσεις το μεσημέρι για το ποιες και πόσες ακριβώς δραστηριότητες θα λειτουργούν, αλλά προβληματίζονται με το πώς θα τα καταφέρουν έχοντας μπροστά τους ένα δύσκολο δίμηνο. Άλλωστε όλοι εκτιμούν ότι αυτό το τρίτο lockdown θα τραβήξει εις μάκρος όπως άλλωστε συνέβη και πέρυσι αλλά και τον Νοέμβριο του 2020.

Ενδεικτικές, οι αναφορές παραγόντων της αγοράς. Έτσι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης με αφορμή τις εξελίξεις τόνισε ότι «το τρίτο "lockdown" θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις» υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις». Ο πρόεδρος των εμπόρων της Αθήνας συμπλήρωσε ότι είναι μονόδρομος τα πρόσθετα μέτρα στήριξης «που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση.»

Όπως ανέφερε επίσης χτες ο Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά «το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναδιαμορφώσει τον Προϋπολογισμό» κάνοντας λόγο για ορίζοντες της πανδημίας πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους. «Οι εξελίξεις δεν προμηνύονται «ρόδινες» τόσο για το λιανεμπόριο, την εστίαση όσο και για τον τουρισμό, από την κινητικότητα του οποίου εξαρτώνται πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Όσο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο η αγορά, η ανακοίνωση διαρκώς και περισσότερων μέτρων θα είναι αναγκαία. Προτείνουμε, τα μέτρα στήριξης να εστιάσουν και να προσανατολιστούν περισσότερο στα «επιχειρηματικά νοικοκυριά» που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Σύμφωνα, επίσης, με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, ενώ από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει πως 1 στις 2 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για έναν μήνα και 1 στις 4 μηδενική ρευστότητα.

Είναι προφανές ότι μετά την παρέλευση της κατάστασης αυτής τίποτε δε θα ναι όπως παλιά σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο και οπουδήποτε δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βέβαια με την κοινωνική πίεση να είναι μεγάλη από την κοινωνία το Υπ. Οικονομικών προσπαθεί να στηρίξει επιχειρήσεις και βέβαια κοινωνικές ισορροπίες με το κόστος από το σκληρό «απαγορευτικό» να ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια το μήνα.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιβληθεί στο υγειονομικό πεδίο», είπε ο κ. Σταϊκούρας χτες και εξήγησε πως το 67% του τζίρου γίνεται στις «κόκκινες» περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί σήμερα με βάση τα υγειονομικά δεδομένα.»

Στο πλαίσιο αυτό ήδη δρομολογούνται για το επόμενο δίμηνο και νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Έτσι εξετάζονται τα εξής:

· Επιστρεπτέα Προκαταβολή δυο γύρων με 1,5 δισ. χορηγήσεις στην αγορά

· Πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών με ένα κονδύλι περίπου 500 εκατ. ευρώ για την για μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις

· Nέο εγγυοδοτικό εργαλείο για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια έως 50.000 ευρώ, εγγυοδοτημένα έως 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα .

· Μηδενισμός ή και κούρεμα ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων, κύριας και φοιτητικής κατοικίας

· Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αφορολόγητα και ακατάσχετα ποσά

· Αναστολές συμβάσεων εργασίας

· Συνέχιση του προγράμματος του “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

· Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που εκπνέουν στο επίμαχο χρονικό διάστημα

· Νέα αναστολή ως το καλοκαίρι των πληρωμών φορολογικών- ασφαλιστικών οφειλών που είχαν “παγώσει” ως τον Απρίλιο

· Νέο «πάγωμα» των επιταγών που λήγουν το Μάρτιο και τον Απρίλιο

· Κλιμακωτή μείωση, έως και στο 100%, της προκαταβολής του φόρου ανάλογα με την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων

· Ενδεχόμενη αναβολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών ώστε να μην διαταραχτεί η εσωτερική δομή του ΕΝΦΙΑ

Για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων πέρα από το δανεισμό, τα φορολογικά έσοδα και το μαξιλάρι ρευστότητας θα υπάρξει αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο αναμένονται αποφάσεις στα μέσα Φεβρουαρίου. Επίσης τρέχει και το πρόγραμμα δανεισμού που γίνεται με την «ομπρέλα» της ΕΚΤ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.