ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜμΕ: Ενοίκια, «κόφτες» μέτρων και ρευστότητα οι «πονοκέφαλοι» της επανεκκίνησης

13:21 - 22 Απρ 2021 | Επιχειρήσεις
ΜμΕ: Ενοίκια, «κόφτες» μέτρων και ρευστότητα οι «πονοκέφαλοι» της επανεκκίνησης
Το θέμα της χορήγησης άμεσης ρευστότητας που έχουν ανάγκη πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο αλλά και ο προβληματισμός για το αν το άνοιγμα σημαίνει και «κόφτες» σε σειρά μέτρων αναδεικνύεται σε μείζον για την αγορά, μετά και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Ειδικά οι μικροί περιμένουν την 7η φάση της Επιστρεπτέας, τη ρύθμιση για τα πάγια αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που όμως δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο τα προγράμματα αυτά θα αφορούν πέρα από την εστίαση που έχει ανακοινωθεί, τον τουρισμό όσο και τον κλάδο του αθλητισμού. Παράλληλα για την άμεση ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων, με μεγάλους «κόφτες» όμως αναμένεται να επεκταθούν χρονικά μέτρα όπως το «κούρεμα» των ενοικίων, αλλά και το πρόγραμμα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. Με βάση εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο, μόνο από τους πόρους του ΕΣΠΑ για εστίαση και τουρισμό, θα πέσουν αγορά πάνω από 650 εκατ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 500 εκατ. του προγράμματος επιδότησης δαπανών, τα 130 εκατ. της έκτακτης ενίσχυσης να τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο και το κόστος των υπόλοιπων μέτρων (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού κ.ά.), η συνολική ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. μέσα στον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το Πάσχα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο για την εστίαση, καθώς αναμένονται εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 34.000 καταστήματα εστίασης θα λάβουν μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Εν τω μεταξύ το άνοιγμα της εστίασης αναδεικνύεται για πολλούς «βουνό». Η επαναλειτουργία του κλάδου μετά από 6 μήνες απαιτεί την αποπληρωμή μέρους τουλάχιστον των οφειλών σε προμηθευτές κτλ. που έχουν συσσωρευτεί τους προηγούμενους μήνες.

Όπως έχουν αναφέρει οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), το άνοιγμα την 3η Μαΐου είναι «πρόωρο» εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να πάει λίγο πιο πίσω, γύρω στις 10 Μαΐου, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα όλοι.

Παράλληλα προβληματίζει το αν οι όροι του ανοίγματος με μόνο τους εξωτερικούς χώρους διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Επίσης ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα ενοίκια και τα μέτρα με την απομείωσή τους, αλλά και με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο και φυσικά με τα συσσωρευμένα χρέη. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένουν να αποσαφηνιστεί και το πλαίσιο με  τους μηχανισμούς καθαρισμού αέρα.

Μηχανισμοί καθαρισμού

Μάλιστα χτες παρουσιάστηκε από τη Philips Air Disinfection το σύστημα της Signify που απολυμαίνει τον αέρα και που όπως αναφέρεται από την εταιρία «απενεργοποιεί τον ιό που προκαλεί ο Covid-19»

Σύμφωνα με την εταιρία «το Signify (Euronext: LIGHT) είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον επαγγελματικό και καταναλωτικό φωτισμό καθώς και στον φωτισμό για το Internet of Things.

Τα προϊόντα της Philips, τα συνδεδεμένα συστήματα φωτισμού Interact και οι υπηρεσίες με δυνατότητα δεδομένων, προσφέρουν επιχειρηματική αξία και μετασχηματίζουν τη ζωή σε σπίτια, κτίρια και δημόσιους χώρους. Με πωλήσεις 6.5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, περίπου 38.000 εργαζόμενους και παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες, ξεκλειδώνουμε τις εξαιρετικές δυνατότητες του φωτός για φωτεινότερη ζωή και για έναν καλύτερο κόσμο. Πετύχαμε την ουδετερότητα του άνθρακα το 2020, είμασταν στον παγκόσμιο δείκτη αειφορίας Dow Jones από την IPO μας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και ανακηρυχθήκαμε «Ηγέτης της βιομηχανίας» το 2017, 2018 και 2019.

Υπό το πρίσμα της πανδημίας που βιώνει σήμερα όλος ο πλανήτης λόγω του COVID-19, όπου οι χώροι παρουσίας ανθρώπων έχουν καταστεί εν δυνάμει εστίες μόλυνσης και μετάδοσης του ιού, η πρόκληση είναι να χρησιμοποιηθεί καινοτόμος τεχνολογία στην επίτευξη συνθηκών υγείας και ασφάλειας, όχι μόνο στους χώρους εργασίας αλλά και σε κάθε χώρο διαμονής ή χρήσης από εργαζομένους, ανθρώπους και ευρύ κοινό» αναφέρεται από την εταιρία που σημειώνει ότι «η Signify το 2020 αύξησε την παραγωγή των πηγών φωτός κατά οχτώ φορές ως στήριξη στην καταπολέμηση του κορονοϊού και υιοθέτησε τις οδηγίες ασφαλείας του GLA (Global Lighting Association) για να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιό της με συστήματα φωτισμού για απολύμανση χώρων στα ανώτερα στρώματα αέρα».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.