ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημεία-«κλειδιά» για την εκκίνηση της εστίασης-Σήμερα οι αποφάσεις για malls

08:21 - 23 Απρ 2021 | Επιχειρήσεις
Σημεία-«κλειδιά» για την εκκίνηση της εστίασης-Σήμερα οι αποφάσεις για malls
Συνάντηση είναι προγραμματισμένη σήμερα Παρασκευή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με το υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με στόχο την αποσαφήνιση σειράς θεμάτων που αφορούν την έναρξη της λειτουργίας της εστίασης.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα εκ νέου πρόταση και για το άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα των κέντρων αισθητικής και των εμπορικών κέντρων, όπως επίσης και να επιτραπεί το click in shop στη Θεσσαλονίκη ωστόσο η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για το θέμα αυτό στη σημερινή συνεδρίαση της. Η κατάργηση του sms για τις αγορές στο λιανεμπόριο πάντως φαίνεται να μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Σε σχέση, ειδικά, με την εστίαση, οι ανακοινώσεις για άνοιγμα των καταστημάτων του κλάδου στις 3 Μαΐου έχουν προκαλέσει προβληματισμό σε πολλούς επαγγελματίες καθώς τα προβλήματα είναι πολλά, που καθορίζουν άλλωστε και το εγχείρημα της επανεκκίνησης. Η ρευστότητα, το ωράριο, το τι θα γίνει με τους εσωτερικούς χώρους, το πλαίσιο για τα τεστ αυτοελέγχου (self test) και το αν θα είναι δωρεάν ή θα ενταχθούν στο εξοδολόγιο, τα πρωτόκολλα και άλλα πολλά τίθενται επιτακτικά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες, χαρακτηριστικά, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς «οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση», τονίζοντας ότι η εκκίνηση στις 3 Μαΐου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν εν μέσω αργιών για την προετοιμασία των καταστημάτων εστίασης.

Ο κ. Καββαθάς θέτει επιτακτικά το ζήτημα ότι η εστίαση ανοίγει εν μέσω αργιών, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα με τις προμήθειες καθώς αγορά θα είναι κλειστή για προμήθειες σε φρέσκα προϊόντα. Παράλληλα τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία ανεύρεσης κεφαλαίου κίνησης για το ξεκίνημα. Κι αυτό την ώρα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα για  χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξει μετά τις 5 Μαΐου και αφού ανεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις.

Επίσης άλλο ένα ζήτημα έχει να κάνει με το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, έως τις 10 μ.μ., το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν απελευθερωθεί η διαδημοτικές μετακινήσεις. Επίσης κομβικό είναι και το θέμα με τον εμβολιασμό των εργαζομένων και των επαγγελματιών του κλάδου.

Στο φόντο αυτό ο κλάδος ζητεί νέα μέτρα στήριξης. Έτσι, χτες, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό σημειώνοντας  τις επιφυλάξεις των επαγγελματιών του κλάδου και προτείνοντας «να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και να γίνει μια διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την Εστίαση, ώστε να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας, γιατί έχετε αφήσει όλες τις παραμέτρους έξω από την εξίσωση».

Πάντως όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε εκπομπή του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού ΙΟΝΙΑΝ, ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης, την Δευτέρα του Πάσχα αλλά και για το κεφαλαίο κίνησης ανέφερε ότι «μέχρι 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης. Όσοι μπουν 10 Μαΐου στην πλατφόρμα, στόχος είναι να πάρουν τα χρήματα Μάιο. Είναι το ταχύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην ιστορία».

Πάντως από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι τα πρωτόκολλα θα είναι ίδια με πέρυσι με κάποια επικαιροποίηση. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Εμείς θέλουμε να είναι τα μέτρα τέτοια που να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν πρόκειται να βάλουμε σύνθετες πράξεις στους ανθρώπους». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διάταξη που ήταν σε ισχύ και θα είναι σε ισχύ ξανά να μπορέσουν οι επαγγελματίες να εκμεταλλευτούμε όπου υπάρχει δυνατότητα τους εξωτερικούς χώρους».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.