ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιλαμβάνει ο νέος κύκλος στοχευμένων χρηματοδοτήσεων για επιχειρήσεις;

08:09 - 17 Μαϊ 2021 | Επιχειρήσεις
Τι περιλαμβάνει ο νέος κύκλος στοχευμένων χρηματοδοτήσεων για επιχειρήσεις;
Με χιλιάδες επιχειρήσεις σε τουρισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία, εστίαση ανά τη χώρα να αναζητούν απεγνωσμένα κεφάλαια κίνησης για να σηκώσουν ρολά μετά από έξι και πλέον μήνες «απαγορευτικού» η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ώστε να στηρίξει την επανεκκίνηση της αγοράς.

Όπως είπε μιλώντας χτες (16/5) στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ετοιμάζεται ένα «γενναίο» και μη επιστρεπτέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στον τουρισμό.

«Στείλαμε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης στις Βρυξέλλες. Μόλις λάβουμε το πρώτο πράσινο φως, θα προβούμε σε επίσημες ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα είναι πολύ γενναίο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Κονδύλι μεγαλύτερο από ότι στην εστίαση» ανέφερε χωρίς να προσδιορίζει το ύψος του, ωστόσο σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης είχε προσδιορίσει το ύψος του στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την ενίσχυση των κλάδων της ένδυσης, της υπόδησης, των εποχικών καταστημάτων αλλά και των ταξί. «Στο υπουργείο Ανάπτυξης μας καίει να μη μείνει κλειστή ούτε μια επιχείρηση. Κάθε μέρα κάνω 10-12 συσκέψεις με διαφορετικούς κλάδους» επισήμανε.

Όπως είπε η πλατφόρμα για την ενίσχυση γυμναστηρίων και παιδοτόπων θα ανοίξει μεταξύ 28-30 Μαΐου, ενώ τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε διάστημα 4 εβδομάδων από την αίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες για γυμναστήρια η ενίσχυση θα είναι από 4.000 ευρώ (με έναν εργαζόμενο) έως 17.000 ευρώ (με 9 εργαζόμενους και πάνω), ενώ θα ορίζεται κλιμακωτά, μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση. Επίσης αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και το ενοίκιο όπως έγινε και σε άλλους κλάδους που άνοιξαν για το επόμενο διάστημα αφού ανοίξουν θα υπάρξει και η δυνατότητα μερικής αναστολής εργαζομένων. Ο υπουργός, δε, επανέλαβε ότι η ενίσχυση σε τουρισμό, παιδότοπο και γυμναστήρια θα είναι μη επιστρεπτέα.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα καταβληθούν τα χρήματα στις επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν τα Χριστούγεννα (Κοζάνη, Ελευσίνα) λόγω του ότι οι περιοχές ήταν στο κόκκινο επιδημιολογικά.

Στο μεταξύ έως 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο, με μουσική αλλά χωρίς χορό θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 28 Μαΐου οι εκδηλώσεις για γάμους και βαφτίσια από επιχειρήσεις catering και εκδηλώσεων με την πρόταση του υπουργείου να μην περιλαμβάνει τον περιορισμό ατόμων σε τραπέζια των 6.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τις τελευταίες μέρες τρέχουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δίνονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και έχουν περίοδο χάριτος 2 έτη και πολύ μικρά επεισόδια. Το άλλο μέτρο αφορά την χρηματοδότηση δανείων έως 50.000 ευρών των πολύ μικρών επιχειρήσεων «που έμειναν έξω από τα δύο υπόλοιπα προγράμματα».

Εστίαση

Στο μεταξύ έντονο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της εστίασης, όπου σχεδόν 5.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί από την περασμένη Παρασκευή που άνοιξε. Να σημειωθεί ότι με βάση σχετικές εκτιμήσεις περίπου 34.000 επιχειρήσεις είναι εν δυνάμει δικαιούχοι.

Στο μεταξύ η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή που έχει σταλεί στο ΥΠΑΝ, αλλά και με συνάντηση που είχε ο πρόεδρός της Γιώργο Καββαθάς με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατέθεσε αίτημα για αναδιανομή των κονδυλίων που μπορεί μείνουν αδιάθετα με ένα δεύτερο κύκλο, όπου ωστόσο όμως θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το όριο χρηματοδότησης είναι στα 100.000 ευρώ και το κριτήριο επιλεξιμότητας για την πτώση του τζίρου είναι στο - 30%. Η ΓΣΕΒΕΕ θέτει θέμα πτώσης τζίρου στη δεύτερη φάση στο 20%, κάτι που κατά πληροφορίες εξετάζεται θετικά από το υπουργείο εφόσον υπάρξουν -αδιάθετα κονδύλια.

Παράλληλα, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου οι δικηγόροι θα λάβουν ειδική χρηματοδοτική ενίσχυση από το υπουργείο Ανάπτυξης για να αγοράσουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ώστε να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα e-justice.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:04 - 17 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.