ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Siemens: Επικέντρωση στη βιωσιμότητα με το φιλόδοξο πλαίσιο “DEGREE”

11:44 - 25 Ιουν 2021 | Επιχειρήσεις
Siemens: Επικέντρωση στη βιωσιμότητα με το φιλόδοξο πλαίσιο “DEGREE”
Ως μέρος της εικονικής Capital Market Day με τίτλο «Επιταχύνοντας την ανάπτυξη υψηλής αξίας», η Siemens AG παρουσίασε τη νέα της στρατηγική ανάπτυξης. Αυτή η στρατηγική αντικατοπτρίζεται, επίσης, σε φιλόδοξους νέους στόχους Χρηματοδοτικού Πλαισίου και περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ατζέντα για τη βιωσιμότητα.

«Οι πελάτες μας επωφελούνται από την ικανότητά μας να συνδυάζουμε τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο. Αυτή η μοναδική δυνατότητα επιτρέπει στη Siemens να υποστηρίζει τους πελάτες της με τρόπο που καμία άλλη εταιρεία δεν μπορεί», λέει ο Roland Busch, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG. «Η ψηφιοποίηση, ο αυτοματισμός και η βιωσιμότητα είναι κινητήριες δυνάμεις για την επιχείρησή μας. Εδώ, η κεντρική και η ψηφιακή μας επιχείρηση ενισχύουν η μία την άλλη σε έναν ενάρετο κύκλο. Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί τη βάση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής για την επίτευξη μιας πιο κερδοφόρας ανάπτυξης. Ως εταιρεία τεχνολογίας, θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση μας σε όλες τις αγορές μας και να εισέλθουμε σε παρεμφερείς επικερδείς αγορές. Και τώρα κάνουμε τη δέσμευσή μας για βιωσιμότητα πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Έτσι, σε περιόδους μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, δημιουργούμε σαφή προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας, τα ενδιαφερόμενα μέρη και την κοινωνία μας».

«Αφού μεταμορφωθήκαμε με επιτυχία σε μια εταιρεία τεχνολογίας, θέτουμε τώρα νέους φιλόδοξους οικονομικούς στόχους: Θέλουμε να επιταχύνουμε περαιτέρω την κερδοφόρα ανάπτυξή μας και ταυτόχρονα εστιάζουμε ακόμη περισσότερο στην ελεύθερη ταμειακή ροή μας. Επιπλέον, παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και σαφήνεια που εκτείνεται και πέρα από τις Βιομηχανικές μας Δραστηριότητες», προσθέτει ο Ralf P. Thomas, Chief Financial Officer της Siemens AG. «Η ισχυρή μας πιστοληπτική ικανότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στο δρόμο μας προς την επιταχυνόμενη ανάπτυξη υψηλής αξίας και δεσμευόμαστε σαφώς να διατηρήσουμε αυτήν την ικανότητα. Επιπλέον, η Siemens εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια ελκυστική συνολική απόδοση μετόχων - με βάση τη συνέχιση του προγράμματος εξαγοράς μετοχών και μιας προοδευτικής πολιτικής μερισμάτων».

«Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο ίδιο το DNA μας. Δεν είναι επιλογή. Είναι επιτακτική ανάγκη για την επιχείρησή μας», εξηγεί η Judith Wiese, Chief Sustainability Officer, Chief Human Resources Officer και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG. «Με βάση το επιτυχημένο ιστορικό μας, θέτουμε τώρα ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. Θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και θα ανεβάσουμε τον πήχυ για να δημιουργήσουμε σημαντικά μεγαλύτερη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη. Η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων συμβαδίζει με την αξία που δημιουργούμε για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας».

Η Siemens είναι μοναδικά τοποθετημένη για να βοηθήσει τους πελάτες της να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητάς τους - με εξαιρετικές υπηρεσίες για την αποδοτικότητα των πόρων και την απανθρακοποίηση.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο ως βασική πρόκληση

Μετά τo spin-off της Siemens Energy (2020), η σημερινή Siemens είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που ασχολείται με τη βιομηχανία, τις υποδομές, τις μεταφορές και την υγειονομική περίθαλψη. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Siemens δραστηριοποιείται σε τομείς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας και προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για ψηφιακό μετασχηματισμό και ενισχυμένη βιωσιμότητα - τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Η Siemens διαθέτει τις απαραίτητες τεχνολογίες για να επιτρέψει στις εταιρείες και τις οικονομίες να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα, την ευελιξία και τη βιωσιμότητά τους. Οι αγορές στις οποίες απευθύνονται η Digital Industries, η Smart Infrastructure, η Mobility και η Siemens Healthineers ανέρχονται μόνο σε 440 δισεκατομμύρια ευρώ (με το 2020 ως έτος βάσης). Αυτές οι αγορές αναμένεται να αναπτυχθούν από 4% έως 5% ετησίως έως το 2025. Μέσω της στενής αλληλεπίδρασης μεταξύ της βαθιάς τεχνογνωσίας του τομέα και των ψηφιακών δυνατοτήτων, η Siemens έχει τις ιδανικές προϋποθέσεις για περαιτέρω επέκταση της θέσης της σε αυτές τις αγορές και προσπαθεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται κερδοφόρα σε αυτές.

Ταυτόχρονα, η Siemens σκοπεύει να εισέλθει σε πολύ ελκυστικές παρεμφερείς αγορές με επιπλέον όγκο 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να αξιοποιήσει αυτές τις αγορές, η εταιρεία επικεντρώνεται σε έναν συνδυασμό οργανικής και ανόργανης ανάπτυξης. Η απόκτηση της Supplyframe - μιας κορυφαίας παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων - και η μετασχηματιστική εξαγορά της Varian αποτελούν εντυπωσιακά σχετικά παραδείγματα.

Καινοτόμες τεχνολογίες - Σε χρήση σε ολόκληρη την εταιρεία

Η μοναδική ικανότητα της Siemens να συνδυάζει τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο βασίζεται σε τρία στοιχεία: Χρησιμοποιώντας τη βαθιά τεχνογνωσία των ειδικών της, η Siemens αναπτύσσει ψηφιακές εφαρμογές για συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας. Επιπλέον, η Siemens συγκεντρώνει τεχνογνωσία για να επεκτείνει τις βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την εταιρεία. Και χάρη σε ένα ισχυρό οικοσύστημα που περιλαμβάνει πελάτες, συνεργάτες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, η Siemens μπορεί να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της, φέρνοντας στην αγορά καινοτομίες προσανατολισμένες στους πελάτες. Για να το επιτύχει αυτό, η εταιρεία επεκτείνει ταχύτατα το τεχνολογικό της χαρτοφυλάκιο: λύσεις λογισμικού και αυτοματισμού και μια κορυφαία πλατφόρμα IoT, καθώς και βασικές τεχνολογίες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα ψηφιακά δίδυμα (Digital Twins), το 5G, το industrial edge και η κυβερνοασφάλεια. Δεδομένου ότι η κεντρική επιχείρηση της Siemens και η ψηφιακή της επιχείρηση θα ενισχύονται ολοένα και περισσότερο στο μέλλον, η εταιρεία αναμένει να δει κερδοφόρα ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς. Για το μέλλον, η Siemens αναμένει ότι τα ψηφιακά έσοδα για το χρηματοοικονομικό έτος 2020 ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αυξηθούν, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 10 τοις εκατό κατά τον επιχειρηματικό κύκλο έως το 2025.

Μετατροπή του επιχειρηματικού μοντέλου σε Λογισμικό ως Υπηρεσία (software-as-a-service)

Από το χρηματοικονομικό έτος 2022, η Digital Industries (DI) θα ξεκινήσει έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου, κάνοντας τη μετάβαση ενός σημαντικού μέρους της επιχείρησης λογισμικού σε Λογισμικό ως Υπηρεσία (software-as-a-service). Επιπλέον, εκτός από τους καθιερωμένους δείκτες απόδοσης, θα μετράει και τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα (ARR). Η DI σχεδιάζει να εισαγάγει νέες λύσεις SaaS που θα προσφέρουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα, πιο εύκολη συνεργασία και απεριόριστη επεκτασιμότητα για να βοηθήσει τους πελάτες της να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Οι λύσεις SaaS θα οδηγήσουν σε πιο ανθεκτικά και προβλέψιμα έσοδα για την DI της Siemens, ενώ επίσης θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εταιρείας, προσφέροντάς της πρόσβαση σε νέες κάθετες αγορές, χρήστες και πελάτες, ειδικά σε μικρές και μεσαίες εταιρείες που μπορούν να μειώσουν τις επενδύσεις σε πολύπλοκες υποδομές πληροφορικής.

DEGREE - Σαφής δέσμευση για βιωσιμότητα με φιλόδοξους στόχους

Η Siemens υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα με το νέο της πλαίσιο που ονομάζεται DEGREE, το οποίο αντιπροσωπεύει την απανθρακοποίηση, ηθική, διακυβέρνηση, αποδοτικότητα των πόρων, ισότητα και απασχολησιμότητα. Αυτό το νέο πλαίσιο θα ισχύει για όλες τις δραστηριότητες σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας παγκοσμίως.

Η Siemens στηρίζει τους φιλόδοξους στόχους της για βιωσιμότητα με συγκεκριμένους και μετρήσιμους μακροπρόθεσμους στόχους για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG). Επιπλέον, η εταιρεία υιοθετεί επίσημα τον πυλώνα της βιωσιμότητας ως επιπρόσθετη στρατηγική επιταγή για τις επενδυτικές της αποφάσεις.

Αξιοποιώντας το τεχνολογικό της χαρτοφυλάκιο, η Siemens μπορεί να υποστηρίξει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των βιομηχανικών λειτουργιών, των υποδομών κτηρίων και δικτύων, των μεταφορών και της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ προσφέρει καινοτόμες λύσεις με ένα πολύ αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο για να ηγηθεί της μετάβασης σε μια ουδέτερη από άνθρακα οικονομία. Αυτές οι τεχνολογίες βοηθούν τους πελάτες να επιτύχουν τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας παράλληλα λιγότερους πόρους.

Το 2015, η Siemens έγινε μία από τις πρώτες βιομηχανικές εταιρείες παγκοσμίως που δεσμεύτηκαν να επιτύχουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες έως το 2030. Από τότε, η εταιρεία μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά περισσότερο από το ήμισυ. Επιπροσθέτως, η Siemens εντείνει τις δράσεις της για φυσική απανθρακοποίηση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της και επιλέγει το δρόμο της μείωσης βάσει δεδομένων που υποστηρίζει η πρωτοβουλία Science-Based Target. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι προσπάθειες της εταιρείας για την προστασία του κλίματος είναι σε αρμονία με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η Siemens επίσης δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 20% στην αλυσίδα εφοδιασμού της έως το 2030, ενώ στοχεύει στην επίτευξη ουδέτερου ισοζύγιου άνθρακα έως το 2050. Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η Siemens σκοπεύει επίσης να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στην κυκλική οικονομία (circularity), αυξάνοντας επί παραδείγματι την αγορά δευτερογενών υλικών για μέταλλα και ρητίνες.

Το DEGREE περιλαμβάνει επιπλέον στόχους που, μεταξύ άλλων, αφορούν τη διασφάλιση της μακροχρόνιας απασχολησιμότητας των ατόμων που εργάζονται για την εταιρεία και την προώθηση της ένταξης, του σεβασμού και της ίσης μεταχείρισης. Η εταιρεία έχει επίσης στοχεύσει οι γυναίκες να αντιπροσωπεύουν το 30% των ανώτατων διοικητικών στελεχών της έως το 2025. Ταυτόχρονα, η Siemens θα συνεχίσει να επενδύει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για όλους τους εργαζομένους της. Η εταιρεία δαπανά περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τέτοια μέτρα παγκοσμίως – στο ποσό αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί η Siemens Healthineers AG.

Νέοι, φιλόδοξοι οικονομικοί στόχοι για επιτάχυνση της ανάπτυξης υψηλής αξίας

Η Siemens παρουσιάζει επίσης ένα επικαιροποιημένο Χρηματοδοτικό Πλαίσιο το οποίο, ξεκινώντας από το χρηματοοικονομικό έτος 2022, θα θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους οικονομικούς στόχους, με μεγαλύτερη διαφάνεια και σαφήνεια. Η Siemens στοχεύει, μεταξύ άλλων, να επιτύχει συγκρίσιμη ετήσια αύξηση 5% έως 7% (προηγουμένως: 4% έως 5%) για τα έσοδα του Ομίλου κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού κύκλου τριών έως πέντε ετών. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο της αγοράς. Τα κέρδη ανά μετοχή πριν από την κατανομή των τιμών αγοράς (EPS pre PPA) θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. Ως εκ τούτου, το pre PPA EPS αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από τα έσοδα. Επιπλέον, η εταιρεία θα συνεχίσει να επιδιώκει δυναμικά το στόχο της μετατροπής του κέρδους σε ελεύθερες ταμειακές ροές. Η Siemens αίρει τον στόχο της για το ποσοστό μετατροπής μετρητών σε επίπεδο Ομίλου ώστε να καταστήσει σαφή τη συνολική διαχείριση. Ως μέρος του επικαιροποιημένου Χρηματοδοτικού Πλαισίου της, η εταιρεία δεσμεύεται για μια προοδευτική πολιτική μερισμάτων.

Λόγω της κερδοφόρας ανάπτυξής της σε ελκυστικές αγορές, αλλά και των διαρθρωτικών της βελτιώσεων, η Siemens αυξάνει το εύρος στόχου-περιθωρίου κέρδους στους τομείς Smart Infrastructure και Mobility. Παρά τις προσωρινές επιβαρύνσεις από τη μετάβασή της σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο SaaS, η Digital Industries διατηρεί το φιλόδοξο στόχο-περιθώριο κέρδους 17 έως 23 τοις εκατό. Για το μέλλον, η Smart Infrastructure στοχεύει σε εύρος περιθωρίου κέρδους από 11% έως 16% (προηγουμένως: 10% έως 15%). Η Mobility στοχεύει σε περιθώριο 10% έως 13% (προηγουμένως: 9% έως 12%).

Δέσμευση για υψηλή πιστοληπτική ικανότητα

Η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της Siemens θα παραμείνει βασικός παράγοντας επιτυχίας, ενώ επίσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δυνατότητα της εταιρείας να διατηρήσει την πρόσβαση σε επιλογές χρηματοδότησης υπό εξαιρετικά ελκυστικές συνθήκες.

Η Siemens εξακολουθεί να στηρίζει την ελκυστική συνολική απόδοση στους μετόχους

Στο πλαίσιο της Capital Market Day, η Siemens ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πενταετές πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών ύψους έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινώντας από το χρηματοοικονομικό έτος 2022. Επιπλέον, η Siemens συνεχίζει να διασφαλίζει αυστηρή κατανομή κεφαλαίου. Μαζί με την προοδευτική πολιτική μερισμάτων, αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να οδηγήσουν σε μια εξαιρετικά ελκυστική συνολική απόδοση στους μετόχους και στο μέλλον.

Εκτιμήσεις για το χρηματοοικονομικό έτος 2021

Η ευνοϊκή ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συνεχίζεται και στο τρέχον τρίμηνο. Επιπροσθέτως, από τα μέσα Απριλίου, η Siemens ενσωματώνει τη Varian Medical Systems, Inc. – τα αποτελέσματα από την εξαγορά της Varian δεν είχαν συμπεριληφθεί στις εκτιμήσεις. Οι εκτιμήσεις της Siemens για το καθαρό εισόδημα εξακολουθούν να κυμαίνονται από 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο τώρα περιλαμβάνονται και οι προγενέστερα ανακοινωμένες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την εξαγορά της Varian.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.