ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υδρογόνο: Διεθνείς εξαγορές για την «ελληνικής καταγωγής» Advent Technologies

19:18 - 05 Ιουλ 2021 | Επιχειρήσεις
Υδρογόνο: Διεθνείς εξαγορές για την «ελληνικής καταγωγής» Advent Technologies
Σε σημαντικές συμφωνίες στη διεθνή αγορά, με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας στον τομέα του υδρογόνου, προχωρά η Advent Technologies. Οι εξαγορές αυτές μάλιστα ξεπερνούν σε αξία τα 52 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία συμμετέχει σε καινοτόμες πρωτοβουλίες στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα η Advent Technologies Holdings, Inc. (“Advent”), η καινοτόμος «ελληνικής καταγωγής» εταιρία με εγκαταστάσεις στην Πάτρα και έδρα στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, επιταχύνει την αναπτυξιακή της πορεία, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρία τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς και να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ανάγκη για παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο με μηδενικούς ρύπους και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μόλις λίγους μήνες μετά την είσοδό της στο NASDAQ, το Φεβρουάριο του 2021, η Advent προχωρά σε στρατηγικές επιχειρηματικές συνεργασίες και εμπορικές συμφωνίες, επεκτείνει την παρουσία της σε νέες διεθνείς αγορές και ενισχύει την παραγωγική της δυνατότητα με εξαγορές καινοτόμων εταιριών σε Γερμανία, Δανία και ΗΠΑ με στόχο, όπως σημειώνει, να αξιοποιήσει τις προοπτικές που παρουσιάζει η οικονομία του υδρογόνου.

Διεθνής παρουσία

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε διεθνές επίπεδο, η Advent Technologies προχώρησε στην εξαγορά της εταιρίας UltraCell στη Silicon Valley, σε σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με το Υπουργείο Άμυναςτων ΗΠΑ, καθώς και σε συμφωνία για την απόκτηση των επιχειρήσεων συστημάτων κυψελών καυσίμου του γερμανικού Ομίλου fischer με αντίτιμο συνολικής αξίας 52 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Όμιλο fischer, η Advent αποκτά τη SerEnergy, εταιρία-μέλος της fischer με έδρα τη Δανία και θυγατρική εταιρία στις Φιλιππίνες, καθώς και τη fisher eco solutions με έδρα τη Γερμανία. H SerEnergy είναι πρωτοπόρος εταιρία στην παροχή συστημάτων κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας (4G, 5G) και αντικαθιστούν τιςγεννήτριες diesel σε πολλές εφαρμογές εκτός δικτύου (off-grid). Με την εξαγορά της Serenergy, η Advent επεκτείνεται στην Ασιατική αγορά και αποκτά πλήρως λειτουργικές βιομηχανικές μονάδες προηγμένης τεχνολογίας σε Δανία και Γερμανία, ενώ σε συνδυασμό με την εξαγορά της UltraCell, αναδύεται σε παγκόσμιο ηγέτη σε νέες εφαρμογές ενέργειας για την αμυντική βιομηχανία.

Στην Ελλάδα, η Advent Technologies διακρίνει σημαντικές επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, συμμετέχει, μέσω του έργου Green HiPo, στην πρωτοβουλία «White Dragon» που στοχεύει στη μετάβαση της χώρας στηνπράσινη ενέργεια και στις τεχνολογίες υδρογόνου.Παράλληλα, διερευνά τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης με δυνατότητες εξέλιξης σε κέντρο παραγωγής στην περιοχή της Αττικής αλλά και στη Δυτική Μακεδονία ενώ ήδη έχει επεκτείνει την ερευνητική δραστηριότητά της στην Πάτρα. 

O Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Συνιδρυτής, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies, δήλωσε ότι «Ξεκινήσαμε πριν από 15 χρόνια στην Πάτρα να αναπτύσσουμε την άγνωστη τότε τεχνολογία κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς. Σήμερα και σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας πλάνο, δραστηριοποιούμαστε στη διεθνή αγορά τεχνολογιών υδρογόνου, πετυχαίνοντας συμφωνίες με στρατηγικούς εταίρους. Παρουσιάζουμε μία νέα γενιά προϊόντων με καινοτόμο τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε πρωτοπόρες λύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική, την άμυνα και γενικότερα στον τομέα της ενέργειας».

Αναλυτικά, στη διεθνή αγορά:

  • Τον Φεβρουάριο, η Advent Technologies ανακοίνωσε την εξαγορά της UltraCell, με έδρα στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Η UltraCell είναι ηγέτιδα εταιρία στην τεχνολογία lightweight/wearable κυψελών καυσίμου, διαθέτοντας προϊόντα και τεχνολογία αιχμής. Οι καινοτόμες κυψέλες καυσίμου της UltraCell συμπληρώνουν την ανάπτυξη των ελαφρών συστημάτων επόμενης γενιάς της Advent που απευθύνονται στον κλάδο μεταφορών με έμφαση στην αεροναυπηγική (drones) και στην αυτοκινητοβιομηχανία σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η Advent Technologies έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την αξιοποίηση φορητού συστήματος υψηλής τεχνολογίας (Wearable Fuel Cell) που αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της UltraCell για χρήση σε στρατιωτικές εφαρμογές.
  • Τον Μάρτιο, η Advent Technologies ανακοίνωσε την έναρξη μακροχρόνιας συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς για την παραγωγή ενέργειας με μηδενικές εκπομπές και χαμηλό κόστος για την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορία και τις θαλάσσιες μεταφορές.
  • Στα τέλη Ιουνίου, η Advent Technologies ανακοίνωσε συμφωνία για την απόκτηση των επιχειρήσεων συστημάτων κυψελών καυσίμου του Ομίλου fischer με αντίτιμο συνολικής αξίας 52 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Advent να αναπτύξει μια ισχυρότερη πλατφόρμα για την κάλυψη της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης για εναλλακτική ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα:

Η Advent Technologies συμμετέχει σε μία σημαντική πρωτοβουλία για την ελληνική αγορά ενέργειας και τις τεχνολογίες υδρογόνου με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Η Advent Technologies σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας κατέθεσε την εθνική πρόταση «White Dragon» στην ελληνική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου.

Η επενδυτική πρόταση, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, έχει στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια, που θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας υδρογόνου.

Επιπλέον, στόχος του έργου «White Dragon» είναι η ανάπτυξη από τις συνεργαζόμενες εταιρίες ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Βιομηχανικής Έρευνας Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κέντρου Υδρογόνου, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας Υψηλής Τεχνολογίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.

Συντονιστής του έργου θα είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ η πρόταση κατατέθηκε σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy SA (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.), τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Motor Oil, τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.