ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒΕΑ σε Λιβανό: Το Nutriscore απειλεί τους κλάδους διατροφής

16:02 - 14 Ιουλ 2021 | Επιχειρήσεις
ΒΕΑ σε Λιβανό: Το Nutriscore απειλεί τους κλάδους διατροφής
Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Σπ. Λιβανό, είχε χθες (13/7), η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, μαζί με εκπροσώπους των κλάδων αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, με θέμα: «το νέο ευρωπαϊκό σύστημα Nutri-score, που προωθείται από την Ε.Ε. και αφορά, την εμπρόσθια επισήμανση των τροφίμων».
Το Β.Ε.Α. και οι παραγωγικοί κλάδοι αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής και ζαχαρωδών ειδών, θεωρούν ότι η συζητούμενη έκδοση του νέου συστήματος,
  • πρώτα απ’ όλα παραπλανά τον ευρωπαίο καταναλωτή με τη μονοδιάστατη φιλοσοφία του
  • αδικεί κατάφορα τα προϊόντα Μεσογειακής διατροφής που αποδεδειγμένα συμβάλουν στη δημόσια υγεία,
  • προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους αγροδιατροφικούς τομείς και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων παραγωγών – βιοτεχνών.  
Η απλουστευτική μέθοδος κατηγοριοποίησης των τροφίμων σε 5 κατηγορίες από το προτεινόμενο Nutriscore, δεν λαμβάνει υπόψη την ποσότητα και συχνότητα της κατανάλωσης. Έτσι, τρόφιμα τα οποία παραδοσιακά καταναλώνονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, όπως το παστέλι, το λουκούμι, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κ.λπ., «ενοχοποιούνται» με χαμηλότερο score, ενώ άλλα, καθημερινής κατανάλωσης και μετά από υπερεπεξεργασία, επισημαίνονται ως υγιεινότερα. Χαρακτηριστικά, το ελαιόλαδο, κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία, με «cola light», ή το ketchup (κατηγορία C).

Οι εκπρόσωποι των κλάδων, κατέθεσαν αρχικά, τη θέση τους: να εξαιρεθούν τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, όπως και του ελαιολάδου, από την εφαρμογή του νέου συστήματος και τόνισαν ότι συμφωνούν με την εφαρμογή ενός ενιαίου, υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης των τροφίμων,  που όμως θα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και επιδημιολογικές μελέτες.

Στη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Λιβανός, διαβεβαίωσε, ότι η θέση της Ελλάδας για το νέο σύστημα, δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε ως Χώρα, να έχουμε αντιρρήσεις. Αυτό που επισημάνθηκε δε, από πλευράς Υπουργείου, είναι ότι πρέπει να ανοίξει τώρα, μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα, για την εναρμόνιση των τροφίμων, με τα νέα διατροφικά δεδομένα και την ευαισθητοποίηση όλων των παραγωγικών μονάδων.

Από πλευράς των αρτοποιών – ζαχαροπλαστών - παραγωγών ζαχαρωδών ειδών και του Γεν. Γραμματέα Β.Ε.Α. κου Ι. Μάνου, τονίστηκε ότι οι παραγωγοί τροφίμων, γλυκισμάτων και παραδοσιακών ειδών, θέλουν και θα επιδιώξουν, την ευρύτατη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Η ενημέρωση του καταναλωτή, όπως γίνεται με την επιδιωκόμενη υιοθέτηση του Nutri Score  στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μονόπλευρη. «Ζητάμε να ενεργοποιηθούν όλοι, οργανώσεις και καταναλωτές, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια καμπάνια ενημέρωσης».

Ο Υπουργός, χαιρέτισε και ευδοκίμησε ταυτόχρονα, τη θέση του Υπουργείου στο θέμα και επιβεβαίωσε τη θετική συνεργασία του Φορέα με την ηγεσία του, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, από την πιθανή εφαρμογή του Nutri Score.
Τέλος, ο κ. Λιβανός, αποδέχθηκε το αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και πρότεινε την συγκρότηση μιας δεύτερης παραγωγικής επιτροπής, με συμμετοχή των παραγωγικών φορέων των ενδιαφερόμενων κλάδων, που θα εργαστεί για το θέμα, παράλληλα με την ήδη συσταθείσα επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου.  

Στην συνάντηση, συμμετείχαν: από πλευράς Διοίκησης Β.Ε.Α., ο Γεν. Γραμματέας  κ. Ι. Μάνος, που προέρχεται από τον κλάδο των αρτοποιών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, κ. Μιχ. Μούσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος κ. Ι. Γλύκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος κ. Ι. Λαγός, ο Σύμβουλος θεμάτων Αγοράς του Β.Ε.Α. κ. Στ. Κομνηνός και η πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ κα Χρ. Παπανικολάου. Στην συνάντηση, παραβρέθηκε ο  πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντ. Ζαμπέλης και συνεργάτες του Υπουργού.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.