ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών για το νέο κατώτατο μισθό

15:06 - 26 Ιουλ 2021 | Επιχειρήσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών για το νέο κατώτατο μισθό
Την οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού αποφάσισε σήμερα (26/7) η κυβέρνηση. Ο κατώτατος μισθός είναι τώρα στα 650 ευρώ και με την αύξηση κατά 2% αναμένεται να αυξηθεί κατά 13 ευρώ και να φτάσει στα 663 ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη και επίσημα από το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2022.

Ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να υποδέχεται με ευχαρίστηση τη νέα κυβερνητική απόφαση. Αρχικά, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, δήλωσε:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί τη χρυσή τομή για την κοινωνική συνοχή, καθώς δίνει έστω και μικρές ανάσες στους εργαζομένους, ενώ επιφέρει επίσης μία μικρή επιβάρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Θεωρούμε ότι για να υπάρξει απόλυτη ισορροπία, η απόφαση αυτή για αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί από μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Και βεβαίως, οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή εξαιτίας και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω τόσο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και γενικότερα από άλλα κοινοτικά κονδύλια».

Στο ίδιο κλίμα, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε για την αύξηση του κατώτατου μισθού:

«Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. επικροτεί τη συμβολική και ρεαλιστική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, σύμφωνα με τα επίπεδα του ετήσιου πληθωρισμού. Η απόφαση του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοπρεπείς μισθούς και καλοπληρωμένη εργασία. Μια μικρή, αλλά σταδιακή και σταθερή αύξηση δεν θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη απασχόληση, δεν προβληματίζει τις επιχειρήσεις και δεν περιορίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δε δ χρημάτων, κα νευ τούτων οδν στι γενέσθαι τν δεόντων, έλεγε ο Δημοσθένης».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας, δήλωσε για το ίδιο θέμα:

«Η Κυβέρνηση, με τη σημερινή της απόφαση για τον κατώτατο μισθό, έδειξε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα εύλογα επιχειρήματα των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, «παγώνοντας» καταρχήν οποιαδήποτε μεταβολή για το τρέχον έτος.  Για να μην υπάρξουν ωστόσο επιπτώσεις στην λειτουργία της επιχειρηματικότητας αμέσως μετά την πανδημία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1-1-2022 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή/και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών.  Μην ξεχνάμε ότι μετράμε ακόμα τον χρόνο «ανάρρωσης» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις έως τώρα σφοδρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η εξέλιξη της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί από τον Μάρτιο του 2020.

Με την ελπίδα λοιπόν, στις 31 Δεκεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να καλύψουν την αύξηση 2% στις ελάχιστες αποδοχές, η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να αποτελεί αποφασιστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων.  Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, εφόσον το 2022 είναι πράγματι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, να δρομολογήσει την ίδια χρονιά την επαναφορά του δικαιώματος αυτού εντός του πλαισίου διαβούλευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:27 - 26 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.