ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαγωνισμός-Νέες ταυτότητες: Τον Σεπτέμβριο η τελική απόφαση για τον νικητή

08:02 - 20 Αυγ 2021 | Επιχειρήσεις
Διαγωνισμός-Νέες ταυτότητες: Τον Σεπτέμβριο η τελική απόφαση για τον νικητή
Ολοένα και πιο κοντά βρισκόμαστε για τη τελική κύρωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες.

Ο καθαρός προϋπολογισμός του διαγωνισμού αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και με τον ΦΠΑ ανεβαίνει στα 515 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη ανεβάζουν το τελικό κόστος του διαγωνισμού στα 800 εκατ. ευρώ.

Στη τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί 3 κοινοπραξίες όπου έχουν τεθεί επικεφαλής 3 εισηγμένες εταιρίες. Πρόκειται για την Unisystems (συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα), τον ΟΤΕ και την Space Hellas. Ειδικότερα οι 3 κοινοπραξίες είναι οι εξής: 1) Thales Dis France – Unisystems, 2) Veridos Ματσούκης – ΟΤΕ – Byte – ΙNCM και 3) Zetes Industries – Zetes – Space Hellas – ANY.

Οι 3 κοινοπραξίες που βρίσκονται, ήδη, στην επόμενη φάση και θα υποβληθούν σε έναν νέο γύρο «εξετάσεων», αυτή την φορά με φόντο τις οικονομικές τους προτάσεις, φέρονται να έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή μέσω επιστολών για τις εξελίξεις και απλά «περιμένουν στο ακουστικό τους».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων Ταυτότητας, διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης του ελληνικού κράτους, ήτοι συνολικά 45 εκατ. έγγραφα ασφαλείας. Το ένα σκέλος του project είναι η ανάπτυξη των υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης (ύψους περίπου 100-120 εκατ. ευρώ) και το δεύτερο η παροχή της υπηρεσίας (300 εκατ. ευρώ) για την έκδοση των εγγράφων που θα πραγματοποιείται από το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα και η τεχνική υποστήριξη θα ανήκουν στην ευθύνη της αναδόχου κοινοπραξίας. Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1 με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα φέρουν ζώνη μηχανικής ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης. Το εν λόγω έργο που χαρακτηρίζεται διαβαθμισμένο, λόγω της φύσης του, έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η νέα ταυτότητα θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης με έγχρωμη φωτογραφία και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Η αλλαγή των ταυτοτήτων επιβάλλεται από τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 20 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.