ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδρούν στα νέα μέτρα επιχειρηματίες εστίασης και λιανεμπορίου-Επιμένει η κυβέρνηση

12:22 - 03 Νοε 2021 | Επιχειρήσεις
Αντιδρούν στα νέα μέτρα επιχειρηματίες εστίασης και λιανεμπορίου-Επιμένει η κυβέρνηση
Αρνητικές είναι στην πλειοψηφία τους οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί φορείς της χώρας, αλλά και οι Ομοσπονδίες της εστίασης, διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, θεωρώντας πως η κυβέρνηση τους ξαναβάζει σε ένα άτυπο lockdown.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι εμβολιασμένοι διατηρούν πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και σε αυτά της εστίασης, ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι μένουν εκτός. Για να ψωνίσουν, είτε για να διασκεδάσουν ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό rapid test.

Στο λιανεμπόριο δεν υποδέχθηκαν θετικά τις εξαγγελίες αυτές. Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), μιλά για ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου.

Ο δε πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, τόνισε πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ. 
 
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θ. Καπράλος, υπογράμμισε από τη μεριά του ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες συνιστούν ένα είδος lockdown για το Λιανεμπόριο.
 
Οι έμποροι επίσης θεωρούν πως με δεδομένο ότι τα σούπερ μάρκετ πωλούν πλέον και άλλα είδη εκτός από τρόφιμα, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
 
Εστίαση
 
Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις και στο χώρο της εστίασης, καθώς σε πρώτη φάση τα νέα μέτρα αποκλείουν τους ανεμβολίαστους και από τους εξωτερικούς χώρους. Θυμίζουμε πως καφέ-μπαρ και εστιατόρια ήδη δεν δέχονται ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς τους χώρους, αλλά τους σέρβιραν στους εξωτερικούς. Οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, απαγορεύουν πλέον την εξυπηρέτηση των ανεμβολίαστων σε κάθε περίπτωση.
 
Οι φορείς του κλάδου εστίασης κατηγορούν την κυβέρνηση για στοχοποίηση του κλάδου. Σημειώνουν πως δεν έχουν αποζημιωθεί για το γεγονός ότι λειτούργησαν με πολλούς περιορισμούς όλο το καλοκαίρι και εκτιμούν πως με τα νέα μέτρα ο τζίρος τους, θα υποστεί ζημιά. Προσθέτουν δε πως θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία τους με πελάτες που δεν θα δέχονται ελέγχους κλπ.
 
Υπάρχουν βέβαια και πιο θετικές φωνές, που χαρακτηρίζουν τα μέτρα ως "αναγκαίο κακό". Ωστόσο, αποτελεί κοινή συνισταμένη για τους επιχειρηματίες το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια επιπλέον μέτρα οικονομικής στήριξης.
 
Γιατί εκτός από τους περιορισμούς των νέων μέτρων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η άνοδος του πληθωρισμού, αλλά και των τιμών ενέργειας, που ανεβάζει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 
Η κυβέρνηση, ωστόσο, διαμηνύει πως έχει λάβει ήδη μέτρα στήριξης και τα θεωρεί αρκετά για την ώρα. Επίσης, θεωρεί πως οι επιχειρηματίες οφείλουν να σεβαστούν τα μέτρα και να μην κινδυνολογούν. Άλλωστε, εκτιμούν πως το ποσοστό εμβολιασμών είναι αρκετά μεγάλο, κάτι που σημαίνει πως δεν θα μειωθεί σημαντικά η πελατεία των καταστημάτων.
 
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας που αναμένεται η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα, εμπορικοί σύλλογοι και επιχειρηματίες εστίασης αναμένεται να πιέσουν την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στην εστίαση ζητούν να μην ισχύσει ο περιορισμός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο στους εσωτερικούς και τους ημιυπαίθριους.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 03 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.