ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΠΕ: «Πράσινο φως» στην... πράσινη στροφή με νέες δομές και επενδύσεις Κύριο

15:34 - 10 Δεκ 2021 | Επιχειρήσεις
ΕΛΠΕ: «Πράσινο φως» στην... πράσινη στροφή με νέες δομές και επενδύσεις
Νέα δομή αποκτά ο Όμιλος των ΕΛΠΕ, που μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση με τη «βούλα» των μετόχων, προχωρά τον εταιρικό του μετασχηματισμό.

Έτσι η έκτακτη Γ.Σ. άναψε το «πράσινο φως» στην απόσχιση του κλάδου διύλισης πετρελαιοειδών και πετροχημικών. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, θα γίνει και νέα έκτακτη ΓΣ για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού στις αρχές του 2022.

Ειδικότερα, η «Ελληνικά Πετρέλαια Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διύλισης Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών», πλέον με τον διακριτικό τίτλο «Ελληνικά Πετρέλαια Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε.», είναι μια διακριτή οντότητα, που τίθεται κάτω από την μητρική. Η τελευταία θα γίνει εταιρία συμμετοχών και θα αποκτήσει νέα ταυτότητα και όνομα και βέβαια, παραμένει, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται με σχετικές προσαρμογές στα καταστατικά. Έτσι η μεν εταιρία συμμετοχών θα αποκτήσει ένα καταστατικό που θα εστιάζει στη διοίκηση, τις διαδικασίες του Χρηματιστηρίου και στη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων και η δε εταιρία παραγωγής θα εστιάζει το έργο διύλισης και βέβαια, όπως είναι, ήδη, γνωστό, θα έχει και εκπροσώπους των εργαζομένων στη διοίκηση.

Σύμφωνα, δε, με όσα είπε ο Α. Σιάμισιης (φωτο) με τον εν λόγω μετασχηματισμό θα γίνει πράξη η «πράσινη» μετάβαση των ΕΛΠΕ με το βέλτιστο τρόπο. Μάλιστα, θα δημιουργηθούν νέες θυγατρικές για τον κλάδο ΑΠΕ, ενώ με πιο πρόσφορο τρόπο θα κινηθεί και το παραγωγικό κομμάτι διύλισης και το τμήμα εμπορίας, που διατηρεί τα σήματά του.

Αναλυτικά, όπως είπε ο Α. Σιάμισιης ο στρατηγικός μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τον όμιλο αλλά και γενικότερα για το χώρο της ενέργειας στην ελληνική οικονομία.

«Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ομίλου βάλαμε το ESG ως στρατηγικό στόχο και τις εκπομπές σαν έναν δείκτη που θα μετρά αυτές τις επιδόσεις» ανέφερε ο κ. Σιάμισης, που τόνισε ότι προβλέπονται επενδύσεις ύψους 3,5 – 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια. Από αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, το 50% θα επενδυθεί στη νέα ενέργεια και σε κλάδους με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί σε αναβαθμίσεις των παραδοσιακών δραστηριοτήτων.

Ανάπτυξη των ΑΠΕ

Ο κ. Σιάμισιης, ως επιστέγασμα των επιλογών για το μετασχηματισμό, παρέθεσε τις ενέργειες που έχουν γίνει στον τομέα των ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα εμβληματικές. Όπως είπε στο τέλος του χρόνου η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα ανέλθει στα 300 MW, όταν πριν από 18 μήνες ήταν μόλις στα 20 MW. Σημείωσε ακόμη ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ με διάφορα έργα σε πολλαπλά στάδια ωρίμανσης ανέρχεται στο 1,5 GW. Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε τα ΕΛΠΕ στοχεύουν σε εγκατεστημένη ισχύ στο τέλος του 2030 1,5 με 2 GW.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.