ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΕΑ: Ζητά κατάργηση του ειδικού φόρου πολυτελείας

11:20 - 27 Δεκ 2021 | Επιχειρήσεις
ΕΒΕΑ: Ζητά κατάργηση του ειδικού φόρου πολυτελείας
Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, απέστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Μπρατάκος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έθιξε το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού φόρου πολυτελείας 10%, που πλήττει σημαντικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αργυροχρυσοχοΐας και εισαγωγής ωρολογίων από πολύτιμα μέταλλα, από την εισαγωγή του αντίστοιχου νόμου το 2010, ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ένταξής της στον Τριμερή Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε τη δυναμικότητα και τη σημασία του κλάδου στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι σημαντικές δυνατότητες που παρουσιάζει για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, απειλούνται από τη διατήρηση του φόρου πολυτελείας, ο οποίος δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιφερειακή και τη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων και εισροής συναλλάγματος, τη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι οι μειωμένες πωλήσεις καθιστούν τον εισπραττόμενο φόρο πολυτελείας 10%, υποπολλαπλάσιο έσοδο για το κράτος από την προκύπτουσα απώλεια πολλαπλάσιου ΦΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.