ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ελληνικές startups έχουν... πέραση στις ΗΠΑ- Μπαράζ εξαγορών

09:00 - 02 Φεβ 2022 | Επιχειρήσεις
Οι ελληνικές startups έχουν... πέραση στις ΗΠΑ- Μπαράζ εξαγορών
Μπαράζ εξαγορών ελληνικών εταιρειών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων αναδεικνύει startups που κεντρίζουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει ή δρομολογούνται τρία σημαντικά deal που αφορούν νεοφυείς επιχειρήσεις που είχαν αφετηρία την Ελλάδα.

Η πρώτη εξ αυτών ήταν ασφαλώς η εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan.

O αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός απέκτησε το 49% περίπου της ελληνικής fintech με τίμημα στα 2 δισ. δολάρια.

Το προφίλ της ελληνικής εταιρείας

Η Viva Wallet απέκτησε επίσημα την τραπεζική άδεια της Praxia Bank τον Αύγουστο του 2020. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη με πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα. Αποτελεί επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing. Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της καινοτόμου εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και μέσω του εξελιγμένου payment gateway σε online καταστήματα. Επίσης, προσφέρει επαγγελματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard.

Δύο ακόμα συμφωνίες

Την εβδομάδα που διανύουμε, ωστόσο, προέκυψαν δύο ακόμα παρόμοιες περιπτώσεις. Αρχικά, έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η Meta Platforms θα εξαγοράσει το 100% την Accusonus από τους ιδρυτές και μετόχους της Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε όπως και έτερο μέτοχό της, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Big Pi Ventures, συμφερόντων Μάρκου Βερέμη, σε αποτίμηση (enterprise value) που κινείται στην περιοχή μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υπογραφές έχει προγραμματιστεί να μπουν, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Παρασκευή και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η ελληνική startup μπορεί να παρέχει τις λύσεις ήχου που απαιτεί ο κόσμος εικονικής πραγματικότητας ή metaverse που αναπτύσσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι επίσης το deal για την εξαγορά της Pollfish, ελληνικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2013 και δραστηριοποιείται στον κλάδο της έρευνας αγοράς (market research). Τη συγκεκριμένη εταιρεία που εδρεύει σε Αθήνα και Νέα Υόρκη έχει προσεγγίσει η αμερικανική Prodege. Το τίμημα για την εξαγορά της Pollfish φέρεται να κινείται μεταξύ 70-85 εκατ. δολ.

Η Pollfish μετρά περίπου 70 άτομα, εκ των οποίων 55 άτομα απασχολούνται στα γραφεία της στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στην Αμερική. Ξεκίνησε από την Ελλάδα από τους Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκο, Γιάννη Ζαούδη και Ζήση Μπέλλα ενώ έχει σταθερή παρουσία εδώ και περίπου 5 χρόνια στην Νέα Υόρκη.

Mετρά περίπου 3.500 πελάτες, μεταξύ των οποίων η Spotify, Apple, Netflix αλλά και διεθνείς οργανισμοί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδά της αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. δολ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.