ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα υπερέσοδα, τα υπερέξοδα και το επενδυτικό πρόγραμμα-ρεκόρ Κύριο

07:54 - 29 Ιουν 2022 | Επιχειρήσεις
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα υπερέσοδα, τα υπερέξοδα και το επενδυτικό πρόγραμμα-ρεκόρ
Τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των ερωτήσεων δημοσιογράφων προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη (φωτο), στο πλαίσιο της χθεσινής (28/6) Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ομίλου.

«Είναι της μόδας αυτή η λέξη» είπε αρχικά ο κ. Περιστέρης αναφερόμενος στα υπερκέρδη, σημειώνοντας πως στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι προέκυψαν από βιαστικούς υπολογισμούς. «Τα λεγόμενα “υπερέσοδα” αναφέρθηκαν, αλλά κατά σύμπτωση ξεχάστηκε να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα», τόνισε με νόημα ο επικεφαλής του ομίλου. Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε πως τα πράγματα είναι πολύ πιο μέτρια, ότι παραμορφώνεται η συνολική εικόνα με τέτοιου είδους αναφορές και πως η ιστορία των υπερεσόδων δεν έχει καμία υπόσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο κ. Περιστέρης ανέφερε πως πρόκειται για κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη. «Το φωνάζουμε εδώ και 15 χρόνια» επισήμανε, τονίζοντας πως θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει κάτι προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Εν συνεχεία, σημείωσε πως το τρίπτυχο εγχώριες πηγές ενέργειας-διασυνδέσεις-αποθήκευση θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα μία από τις πιο ευλογημένες χώρες αν είχαν παρθεί τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως «δε θα έπρεπε να εμποδίζουμε τις ΑΠΕ».

Παρέχοντας τις απαιτούμενες διευκρινίσεις για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η General Financial Manager του ομίλου, Πηνελόπη Λαζαρίδου, στάθηκε στο «κομμάτι» των παραχωρήσεων στο οποίο «πέφτει» αρκετό αν όχι το μεγαλύτερο βάρος. Σε αυτό το πλαίσιο, η κα. Λαζαρίδου έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας εταιρείας που έχει κάτω από την «ομπρέλα» της όλες τις παραχωρήσεις στο ίδιο μοτίβο με τον τομέα της ενέργειας (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Ειδικότερα, δημιουργήθηκε η θυγατρική «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις», στην οποία υπάρχουν επιμέρους θυγατρικές με βάση τρεις στόχους. Πρώτον να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικό monitoring των επιμέρους δραστηριοτήτων, δεύτερον να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για τους επενδυτές και τους μετόχους και τρίτον για την καλύτερη παρακολούθηση των ταμειακών διαθεσίμων.

Σε ερώτηση για την άνοδο του κόστους των υλικών και των πρώτων υλών, ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως άρχισε να φαίνεται μια πολύ μικρή μείωση σε κάποια υλικά και πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξεκαθάρισε ότι το αυξημένο κόστος των υλικών δε θα επηρεάσει το πρόσημο της κατασκευαστικής δραστηριότητας και πως τα χρήματα για τις επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών είναι εξασφαλισμένα. Με αφορμή αυτό, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ανάγκη για κάποιο σχέδιο για έκδοση ομολόγου ή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

Αναφορικά με το Ελληνικό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη τα τελικά σχέδια της επένδυσης και πως το συνολικό ποσό που αφορά την ΤΕΡΝΑ Κατασκευαστική ανέρχεται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. «Το ποσό αυτό είναι εξασφαλισμένο βρίσκεται στα ταμεία της εταιρείας», διευκρίνισε. Τέλος, σε ερώτηση για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης, ο κ. Περιστέρης ανέφερε πως η κατασκευή του έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς ως προς το «κομμάτι» των υποδομών και περί το τέλος του 2025 θα τεθεί σε ισχύ η εμπορική λειτουργία του αεροδρομίου.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία του ομίλου), που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες και κυρίως ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας τα προσεχή χρόνια.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.