ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιστέρης: Αντί να πάμε σε περισσότερες ΑΠΕ,προσπαθουν να τις περιορίσουν

08:37 - 30 Ιουν 2022 | Επιχειρήσεις
Περιστέρης: Αντί να πάμε σε περισσότερες ΑΠΕ,προσπαθουν να τις περιορίσουν
Σημαντικά οφέλη θα έχει ο καταναλωτής εάν είχαν γίνει ήδη έργα ΑΠΕ που είχαν περάσει από τους διαγωνισμούς του 2018-20 ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης σε κοινή συνέντευξη τύπου χθες το απόγευμα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. 'Αν η Ελλάδα είχε αξιοποιήσει τους εγχώριους φυσικούς πόρους, θα είχε σήμερα κόστος ηλεκτρισμού κάτω από 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με σημαντικό όφελος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών" δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Όλοι θέλουν φθηνό ρεύμα αλλά δε λένε πως. Αντί να πάμε σε περισσότερες ΑΠΕ προσπαθουν να δουν πώς θα περιορίσουν” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περιστέρης τονίζοντας ότι 3,5 εκατομμύρια μεγαβατωρες το χρόνο χάνονται καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα έργα από τους διαγωνισμούς της περιόδου 2018 -20. Όπως ανέφερε τόσο ο κ. Περιστέρης όσο και ο κ. Τσαντήλας, από τα 1200 μεγαβάτ, που θα έδιναν ρεύμα με κόστος κάτω των 60 ευρω και θα εγχεάνε στο σύστημα ετησίως 3,5 εκ μεγαβατώρες, μόλις 250 MW έχουν κατασκευαστεί, παρότι διέθεταν ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), όρους σύνδεσης , είχαν εξασφαλίσει «ταρίφα» και είχαν καταβάλει και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές.

Λιγότερος άνθρακας

“Δε μιλάω  για πράσινη μετάβαση, που είναι και τα πλαστικά στους ωκεανούς κτλ. Μιλάμε για την απανθρακοποιηση στην ενέργεια, την ασφάλεια εφοδιασμού., Μας λείπει τίποτα, άραγε, στην Ελλάδα; Από όλες τις χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα, είναι η πιο ενεργειακά πλούσιας. Άραγε, τι έχει παραπάνω το Αμπού Ντάμπι” διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Περιστέρης συμπληρώνοντας: “Και θέλουμε να πάμε την Κρητη να σκάβουμε στα 15.000 μέτρα (για αέριο) Θέλουμε εγχώριες πηγές ενέργειας και διασυνδέσεις και επειδή υπάρχει στοχαστικότητα στην παραγωγή απαιτείται και αποθήκευση” τόνισε συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους.

“Πόσα, άραγε, πληρωνει η χώρα για ΥΚΩ και διασυνδέσεις; Τώρα μόλις ξεκινήσαμε και διασυνδέουμε την Κρήτη, Όταν είχα πάει στη ΔΕΗ, πριν χρόνια, και είπα να πάμε να συνδέουμε την Κρήτη μας κυνηγησαν. Ακόμη η Κρήτη δεν έχει διασυνδεθεί πλήρως. Επίσης, κάναμε μια διασυνδεση κολοβή με τις Κυκλάδες μόνο για να στελνουμε ενεργεια κι όχι για να παίρνουμε” τόνισε εστιάζοντας σε ζητήματα, που όπως είπε, επιφέρουν βάρη στα κόστη ρεύματος, που πληρώνουν οι πολίτες.

“Βγαίνουν πολλοί και λένε δε θέλω το ένα, δε θέλω το άλλο και ότι και δε θέλω κλιματική καταστροφή, γιατί πλέον, να πω, έχουμε περάσει στο φάσμα της καταστροφής. Δε θέλει κανείς κλιματική καταστροφή, όμως τι ακριβώς θελουμε. Να διαβάζουμε με κεριά,  να εξαρτώμαστε από το εισαγόμενο  αέριο, τι;” ανέφερε ο πρόδρος του ΕΣΗΑΠΕ “Τι μένει, άραγε, από τις εγχώριες πηγές . Ο λιγνίτης εχει ιδιαιτεροτητες, δεν είναι καν φτηνός σήμερα. Τι μένει, λοιπόν, οι ΑΠΕ;” υπογράμμισε και εστίασε την κριτική του σε μια αντίληψη αδράνειας που επικρατεί και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σε σχέση με τη στοχοθεσία της κυβέρνησης, ο κ. Περιστέρης, εξέφρασε αμφιβολίες εάν θα επιτευχθεί, λόγω της κατάστασης, που επικρατεί.

“Το 2030 θα πρέπει να καλύπτεται το 140% της εθνικής ανάγκης.  Δηλαδή, να έχουμε πλήρη κάλυψη και το υπόλοιπο να το εξάγουμε. και να ζουμε καλυτερα. Πριν βάλουμε στόχους γιατί να μην κάνουμε αυτό που μπορεί να γίνει” σημείωσε προσθέτοντας΅: “Ο φυσικός πόρος υπάρχει  τα λεφτά υπάρχουν, άρα τι λείπει για να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται;”

“Αν πάμε σε στρεβλή  ανάπτυξη και πάμε  μόνο σε φωτοβολταϊκά, θα έχουμε πρόβλημα. Γιαυτό και πρέπει να πάμε και στα θαλάσσια, που είναι μεγάλα και ξεπερνάμε το προβλημα και δίνουν μεγάλη ισχύ, να άμε και στα πλωτά, να παμε και σταθερά, να πάμε και στα χερσαία.

Αλλά τα πλωτά είναι μια πιο δύσκολη τεχνολογια., Δεν κατασκευάζονται από τη μια μέρα στην άλλη θέλουν πολύ χρόνο μέχρι να εγχέεις ενέργεια στο σύστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση το πρώτο αιολικό πλωτό να έρθει πριν το 2029. Καμία περίπτωση δεν υπάρχει, αν ξεκινήσουμε σοβαρά από αύριο” κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.