ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρόδος: Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία με αυξήσεις 9%

12:42 - 06 Αυγ 2022 | Επιχειρήσεις
Ρόδος: Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία με αυξήσεις 9%
Αυξήσεις στους μισθούς 9% από την 1η Σεπτεμβρίου προβλέπει νέα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Η νέα ΣΣΕ έχει 3ετή διάρκεια, καλύπτοντας έως το 2025 τον κλάδο και προβλέπει αύξηση 9% στους μισθούς από 1.9.2022,  3% από 1 Ιουνίου 2024 και 1% από 1 Ιουνίου 2025. 

«Τίποτα δεν έγινε τυχαία σε αυτό τον τόπο, καμία επιτυχία δεν ήρθε συγκυριακά και η πρωτοπορία είναι πια στοιχείο της προσωπικότητας, του χαρακτήρα  ενός τόπου που διδάσκει τη χώρα διαχείριση κρίσεων και κατάρτιση σχεδίων ανάτασης της οικονομίας και της κοινωνίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς τις διοικήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, για την υπογραφή της νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί και αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

Η νέα ΤΚΣΣΕ, τριετούς διάρκειας, προβλέπει συνολική αύξηση 13%, ποσοστό εκ του οποίου το 9% θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα, επεκτείνεται και σε νέες ειδικότητες εργαζομένων .

Ο Περιφερειάρχης τονίζει επίσης ότι η Σύμβαση αποτελεί την επιτομή της κοινωνικής συνοχής, της εργασιακής ειρήνης και συνεργασίας, της συνένωσης δυνάμεων αλλά της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, και της διορατικότητας.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

«Η υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, είναι η επιτομή της αντίληψης κοινωνικής συνοχής. Και ειρήνης, και συνεργασίας, και συνένωσης δυνάμεων, και υπευθυνότητας, και σοβαρότητας, και διορατικότητας. Δεν έχω λόγια που να εκφράζουν τα συγχαρητήρια μου στις διοικήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.  Τίποτα δεν έγινε τυχαία σε αυτό τον τόπο, καμία επιτυχία δεν ήρθε συγκυριακά και η πρωτοπορία είναι πια στοιχείο της προσωπικότητας, του χαρακτήρα  ενός τόπου που διδάσκει τη χώρα διαχείριση κρίσεων και κατάρτιση σχεδίων ανάτασης της οικονομίας και της κοινωνίας. Είμαι περήφανος υπηρέτης ώριμων και υπεύθυνων συλλογικών φορέων και αγώνων».

Υπενθυμίζεται ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, που συνυπέγραψαν πέρυσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ ισχύει έως 31/12/2022. Ενδεικτικά προβλέπει στην Κατηγορία Δ μισθούς 792,08 ενώ η νέα ΣΣΕ στη Ρόδο διασφαλίζει μισθούς 913 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στη κατηγορία Α’ οι μισθοί της περυσινής συμφωνίας ήταν στα 863,83 ενώ με τη νέα ΣΣΕ στη Ρόδο πάνε στα 997 ευρώ. Ανάλογες είναι και οι αυξήσεις στα ενδιάμεσα δυο κλιμάκια. Μόνο στα ημερομίσθια των σερβιτόρων και των βοηθών τους η ΣΣΕ στη Ρόδο είναι κατά 3 ευρώ περίπου χαμηλότερη, στα 62.70 (μικτά) από τα 65 ευρώ (και οι βοηθοί στα 57,29 από τα 52 για εργασία 8 ωρών, χωρίς τις προσαυξήσεις για Κυριακές, εορτές και νυχτερινά.

Η ΣΣΕ στη Ρόδο

Αναλυτικά οι μικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί, των εργαζομένων, που αφορά η παρούσα σύμβαση, διαμορφώνονται αυξάνονται κατά ποσοστό εννέα τοις εκατό (+9%) από την 01η Σεπτεμβρίου 2022, ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ :           997  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ :           976  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ :           957  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’ :           913  Ευρώ

Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί αυξάνονται επιπλέον ξανά από την 01η Ιουνίου 2024, κατά ποσοστό τρία τοις εκατό (+3%), και διαμορφώνονται από την 01η Ιουνίου 2024, ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ :         1.027  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ :         1.005  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ :          986  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’ :          941  Ευρώ

 Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί αυξάνονται επιπλέον ξανά από την 01η Ιουνίου 2025, κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (+1%), και διαμορφώνονται από την 01η Ιουνίου 2025, ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ :         1.038  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ :         1.015  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ :           996  Ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’ :           950  Ευρώ

Οι παραπάνω Μικτοί Μηνιαίοι Μισθοί επί πλέον των προβλεπόμενων επιδομάτων καταβάλλονται για πενθήμερη (05) εβδομαδιαίως εργασία και οκτάωρη (08) ημερησίως. Το μικτό ημερομίσθιο, ισούται με το ένα εικοστό πέμπτο (1/25) του αθροίσματος, τού ως άνω μικτού μηνιαίου μισθού και των επιδομάτων, που δικαιούται να λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Το μεικτό ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανόμενων, προς εξυπηρέτηση επισήμων ή απλών γευμάτων, Δεξιώσεων και Συνεδρίων, παρατεθειμένων σε/από ξενοδοχεία, διαμορφώνεται για όλη την περίοδο της ισχύος της παρούσης σύμβασης, ως εξής:

Α΄ Σερβιτόροι     :         62,00   Ευρώ / Ημέρα

Β΄ Βοηθοί            :         52,00   Ευρώ / Ημέρα

Σημειώνεται ότι τo παραπάνω μεικτό ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για εργασία οκτώ (08) ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό όλες οι προσαυξήσεις, για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές, καθώς και εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.