ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΠΑ 2021-2027: Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις Κύριο

09:19 - 27 Νοε 2022 | Επιχειρήσεις
ΕΣΠΑ 2021-2027: Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες παρουσιάζουν τα δύο επιδοτούμενα προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Νοεμβρίου τα οποία αφορούν στην ψηφιακή & πράσινη μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) θα ενεργοποιηθούν πολύ σύντομα με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Μέσω του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ μέσω δράσεων και 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων. 

Οι δύο πρώτες δράσεις του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα

Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ» με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να έχει προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει εντός Νοεμβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η δράση που αφορά στην ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έχει 3 σκέλη: βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός, μετασχηματισμός αιχμής και πιο εξελιγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός. Η κάθε εταιρία θα επιλέγει ένα από τα τρία σκέλη ανάλογα με το βαθμό ψηφιακής της ωριμότητας.

Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον ενώ συγχρόνως θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων, θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ μέσω της ενίσχυσης επιχειρηματικών σχεδίων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα παραπάνω προγράμματα θα επιδοτούν και συμβατικές δαπάνες όπως αγορά εξοπλισμού, κατασκευή υποδομών, προβολή, υπηρεσίες στήριξης (π.χ. διοίκησης, μάρκετινγκ και σχεδιασμού) και επενδύσεις καινοτομία (π.χ. οργανωτική ή μάρκετινγκ) οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός πλήρους επιχειρηματικού σχεδίου.

Ενεργά και αναμενόμενα επιδοτούμενα προγράμματα

Παράλληλα, την περίοδο αυτή συνεχίζονται οι αιτήσεις για την ενίσχυση επιχειρήσεων από 3 ενεργά προγράμματα.

  • Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών

Αφορά υφιστάμενες ΜμΕ που ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που εμπίπτουν στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών, για επιδότηση έως 70% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό από € 200.0000 έως € 2.000.000.

Λήξη υποβολής αιτήσεων: 31/12/2022.

  • Επιδότηση σε startups εγγεγραμμένες στο «Elevate Greece»

Το πρόγραμμα παρέχει μη επιστρεπτέα επιδότηση από €5.000 έως €100.000 για κεφάλαιο κίνησης, σε ποσοστό 80% των εξόδων που είχαν στο 2020 ή 2021.

Δικαιούχοι είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 249 άτομα προσωπικό) που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο “Elevate Greece”.

Λήξη υποβολής αιτήσεων: 31/11/2022.

  • Ενισχύσεις έως 75% στους κλάδους αγροδιατροφής (γεωργική παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων) και τουρισμού - Αναπτυξιακός Νόμος

Τα καθεστώτα "Αγροδιατροφή" και "Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων" του Αναπτυξιακού Νόμου, ενισχύουν τις επιχειρήσεις με επιδότηση, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, για την ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων των κλάδων τουρισμού, μεταποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η ενίσχυση περιλαμβάνει τα ανωτέρω κίνητρα πλην της επιδότησης.

Η λήξη υποβολής αιτήσεων για το καθεστώς "Αγροδιατροφή" είναι στις 30/12/2022, ενώ η λήξη υποβολής αιτήσεων για το καθεστώς "Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων" είναι στις 5/12/2022.

  • Αναμενόμενο πρόγραμμα «Έξυπνη μεταποίηση»

Στις 23/11/2022 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Έξυπνη μεταποίηση», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων και στην αναβάθμιση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού με τη χρήση τεχνολογιών έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικών συστημάτων & τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 250.000 € έως 6.000.000 €, ενώ το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται έως και 75%.

Η εταιρεία VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων διαθέτοντας την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση, αναλαμβάνει τη καθοδήγηση των επιχειρήσεων στην επιλογή και στη μέγιστη αξιοποίηση του κατάλληλου προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://bit.ly/3rmatsw ή στο τηλέφωνο 210-6835560.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.