Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE Αναστάσιος Τζήκας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας, επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του 2026 αναμένεται να εγκατασταθεί στο εργοτάξιο της ΔΕΘ η κατασκευαστική εταιρεία, που θα αναλάβει να υλοποιήσει το σύνολο του έργου της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ύψους επένδυσης περίπου 300 εκατ. ευρώ, παρουσίασε το επετειακό λογότυπο της ΔΕΘ για τα 100 χρόνια «ζωής» της, ενώ ανέφερε ότι η εταιρεία έκλεισε τη χρήση 2024 με κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕBITDA) ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, «τη μεγαλύτερη κερδοφορία της μετά τη Μεταπολίτευση».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον κ. Τζήκα να σημειώνει ότι μέσω της ανάπλασης, που είναι το «μεγάλο στοίχημα» της πόλης, η ΔΕΘ-Helexpo βρέθηκε να έχει την ευθύνη να αλλάξει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε δε ότι από τον προϋπολογισμό του έργου τα 120 εκατ. θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Τζήκας και στη συμπλήρωση, φέτος, των 100 χρόνων από την ίδρυση -το 1925- της εταιρείας που μετέπειτα εξελίχθηκε στον εθνικό εκθεσιακό φορέα, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι για τη φετινή επετειακή χρονιά είναι τρεις:
1ον. Η δημιουργία ντοκιμαντέρ για την ιστορία της έκθεσης και τη σχέση της με την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης.
2ον. Η επικαιροποίηση του λευκώματος για την ιστορία της ΔΕΘ, που συνέγραψε ο Κυριάκος Ποζρικίδης και
3ον. Η ανάληψη πρωτοβουλίας για δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο στις 13 Περιφέρειες της χώρας, εν είδει ανταπόδοσης όσων αυτές έχουν προσφέρει στην εταιρεία εδώ και δεκαετίες.
Μάλιστα, κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε και το επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια της ΔΕΘ, το οποίο σχεδιάστηκε από τρεις νέους -τους τριτοετείς φοιτητές αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Σώζωντα Κάλφα και Αγάπη-Αγγελική Σταυροχρήστου και τη σπουδάστρια ΙΕΚ, Σταυρούλα Πακαταρίδου- και κέρδισε το πρώτο βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ, στον σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό. Το λογότυπο συνδυάζει σε μια ενιαία μορφή δύο έννοιες, αφού διαβάζεται ταυτόχρονα τόσο ως το αρκτικόλεξο «ΔΕΘ», όσο και ως ο αριθμός 100.
Τον απολογισμό των εκθέσεων της ΔΕΘ το 2024, αλλά και το εκθεσιακό ημερολόγιο του 2025, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα συνεδριακά κέντρα της εταιρείας και από τρίτους, φιλοξενώντας 269 εκδηλώσεις πέρυσι έναντι 237 το 2023 (+13,5%) και αποδίδοντας έσοδα 417.632 ευρώ το 2024 από 376.766 την αμέσως επόμενη χρονιά. Παράλληλα, οι διοργανώσεις της ΔΕΘ συγκέντρωσαν συνολικά το 2024 πάνω από 650.000 επισκέπτες, έναντι 480.000 το 2023.
Την εκτίμηση ότι η ΔΕΘ-Helexpo AE είναι σήμερα ένα success story για όλη την Ελλάδα, διατύπωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, για τον οποίο ο κ.Τζήκας αποκάλυψε ότι θα είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που ετοιμάζει η εταιρεία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond, στις 4-6 Απριλίου. Κατά τον κ.Τζιτζικώστα, η ΔΕΘ-Helexpo κατάφερε όχι μόνο να παρουσιάζει θετικά οικονομικά στοιχεία, αλλά και να βρίσκεται ενώπιον ενός λαμπρού μέλλοντος, μέσω και της ανάπλασης του εκθεσιακού της κέντρου. Είπε πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ, που αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2026 και να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας από την έναρξή του, αποτελεί έργο εφάμιλλης αξίας με το Μετρό για τη Θεσσαλονίκη. «Όταν ολοκληρωθεί, θα μιλάμε όχι μόνο για μια νέα Θεσσαλονίκη, αλλά και για μια νέα Βόρεια Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων θα έχει εκθεσιακά περίπτερα που όμοιά τους δεν θα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας τόνισε ότι μια νέα σελίδα ανοίγει πλέον στην ιστορία της η ΔΕΘ, επισημαίνοντας πως ό,τι προχωρά στη Θεσσαλονίκη φέρνει σημαντικά αποτελέσματα και για την υπόλοιπη Ελλάδα κι αυτό το αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι στη Θεσσαλονίκη παραδίδονται έργα που η κεντρική Πολιτεία τα χρωστούσε επί μακρόν στην πόλη, όπως το Μετρό, το flyover και η ανάπλαση, ένα πρότζεκτ που τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και η υπόλοιπη Ελλάδα στηρίζουν.