ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξανά στα «αζήτητα» τα «χαρτιά» της τεχνολογίας

10:11 - 19 Σεπ 2008 | Επιχειρήσεις
Στα επίπεδα Ιουνίου 2005 επανήλθαν οι μετοχές τεχνολογίας στον ΧΑ. Οι τελευταίες ρευστοποιήσεις εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση εκ νέου τον κλάδο της τεχνολογίας. Πολλές μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ λίγες είναι εκείνες οι εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένη κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τα μέσα του 2005, όπου εμφανίζονται κατώτατα πενταετίας.

Από τις 33 μετοχές του κλάδου που διαπραγματεύονται, οι 12 εμφανίζουν τιμή κάτω από 1 ευρώ. Δύο μετοχές (Altec, Compucon)εμφανίζουν τιμή κάτω από τα 0,30 ευρώ -δηλαδή το παλιό εκατοστάρικο- γεγονός που έθεσε τις επιχειρήσεις σε καθεστώς ειδικής διαπραγμάτευσης. Κοντά στο όριο, για να εισέλθουν και αυτές στο ίδιο καθεστώς διαπραγμάτευσης, βρίσκονται οι μετοχές της CPI (0,33 ευρώ) και η PC Systems (0,43 ευρώ). Η πρώτη από τις δύο τελευταίες διαθέτει κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 10 εκατ. ευρώ και η δεύτερη παλεύει στο όριο των 10 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, μόλις 7 εταιρείες από τις 32 εταιρείες του κλάδου με εισηγμένες μετοχές διαθέτουν κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ (ΟΤΕ, Intralot, Ιntracom, Forthnet, hol, Info-Quest, SingularLogic). Από τις υπόλοιπες οι 15 έχουν κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 20 εκατ. ευρώ και 5 απο αυτές η χρηματιστηριακή τους αξίας δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους, είναι οι μετοχές του ομίλου Altec, οι οποίες υποχώρησαν πάνω από 80% της αρχικής του τιμής, ενώ αντίστοιχη μείωση εμφανίζει και η μετοχή της Lannet, η διαπραγμάτευση της οποίας τελικά ανεστάλη στο τέλος Ιουνίου. Στην διαπραγμάτευση υπό καθεστώς επιτήρησης ακόμη εισήλθε η μετοχή της Informer, ενώ πρόσφατα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Unisystems, μετά την πλήρη εξαγορά της από την Info-Quest.

Ωστόσο η συγκεκριμένη εξαγορά πολύ λίγο βοήθησε την τελευταία, η αξία της οποία από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά 20%. Η απόδοση όμως αυτή είναι υψηλότερη της Σοφοκλέους, η οποία στο αντίστοιχο διάστημα, είτε με βάση την συνολική κεφαλαιοποίηση, είτε με βάση την εξέλιξη της τιμής του Γενικού Δείκτη, έχει υποχωρήσει κατά 40%.

Η κεφαλαιοποίηση της Info-Quest ανέρχεται κοντά στα 120 εκατ. ευρώ ή περίπου στο 40% του ετήσιου τζίρου της. Η μετοχή της εταιρείας ανέκαμψε στις αρχές Σεπτεμβρίου λόγω της απόφασης της διοίκησης να διανείμει μέρισμα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, αλλά η αποκοπή του δικαιώματος, οδήγησε εκ νέου την τιμή της μετοχής σε πτώση, πέριξ των δύο ευρώ. Όχι αδίκως επομένως, η διοίκηση της επιχείρησης «σκέφτεται» την εξαγωγή της μετοχής από το ταμπλό, μέσω δημόσιας προσφοράς στις μειοψηφίες. Αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Θ. Φέσσας έχει πράξει με τη Unisystems, μια από τις πιο ιστορικές επιχειρήσεις του κλάδου, την οποία η Info-Quest απέκτησε σε ποσοστό 100% αντί περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Την απαξίωση των χαρτιών της τεχνολογίας επιβεβαίωσε η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου Ideal. Η εταιρεία αναζητούσε 16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων με «χίλια ζόρια» η κάλυψη ξεπέρασε το 50%. Μάλιστα η αρχική κάλυψη από τους παλαιούς μετόχους (υπέρ των οποίων έγινε η αύξηση του μ.κ.) ανήλθε στο 38% και στη συνέχεια το υπόλοιπο 13% διατέθηκε σε νέους μετόχους.

Επίσης η προσπάθεια της συγχώνευσης της Ζήνων με την On Telecoms, εμφανίζεται «ράθυμη» καθώς η ολοκλήρωσή της, βάση της αρχικής συμφωνίας προβλέπει αύξηση του μ.κ. στην νέα επιχείρηση που θα προκύψει από τη συγχώνευση κατά 30 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση αυτή θα συμμετάσχουν 50-50 οι παλιοί μέτοχοι της Ζήνων και οι παλιοί της On Telecoms.

Η ίδια «ραθυμία» εμφανίζει και η διοίκηση της hellas online η οποία δεν θέλει να εκτεθεί σε μια αύξηση μ.κ., έως 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ετήσιας Γ.Σ. των μετόχων. Η εταιρεία προτίθεται να εκδώσει 64 εκατ. μετοχές οι οποίες θα διατεθούν με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων. Στόχος τη εταιρείας είναι η αύξηση της διασποράς, δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν κάτι περισσότερο από 90%. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει από τις αρχές Ιουνίου όταν εισήλθε προς διαπραγμάτευση (δια της συγχώνευσης της με την Unibrain) κατά 50% και η διοίκηση, εύλογα, εμφανίζεται προβληματισμένη.

Η μόνη εταιρεία που κατάφερε να σηκώσει κεφάλαια από την χρηματιστηριακή αγορά ήταν η Forthnet, η οποία στις αρχές Αυγούστου ολοκλήρωσε αύξηση μ.κ. κατά 300 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε ιδιαίτερα ο βασικός μέτοχος (Emirates International Telecommunications, EIT) ο οποίος απορρό

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.