ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

George Moundreas& Co: Οι έλληνες πλοιοκτήτες δεν κινδυνεύουν

18:31 - 23 Σεπ 2008 | Επιχειρήσεις
Οι έλληνες πλοιοκτήτες έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν την χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε στην Trade Winds, ένας από τους κορυφαίους έλληνες ναυτιλσικούς μεσίτες, ο κ. Γιώργος Μπάνος, της George Moundreas& Co.


Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Μπάνος, οι έλληνες πλοιοκτήτες διαθέτουν σημαντική ρευστότητα την οποία εξασφάλισαν, τα τελευταία χρόνια λόγω της πολύ καλής ναυλαγοράς σε όλους τους κλάδους.

Επίσης, όπως επισήμανε και οι ελληνικές τράπεζες, που χειρίζονται σήμερα κοντά στο 16 με 18% των ελληνικών ναυτιλιακών επενδύσεων, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήταν εκτεθειμένες στα subrimes.

Το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν, είναι πως το κόστος δανεισμού είναι πλέον ακριβότερο, επισήμανε ο κ. Μπάνος.

Εξάλλου, πολλοί έλληνες πλοιοκτήτες, αντέδρασαν στην κρίση με σύνεση, είτε μη προχωρώντας σε επενδυτικά σχέδια, είτε ακυρώνοντας παραγγελίες νεοτεύκτων, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αυτό δείχνουν και πρόσφατα στοιχεία, καθώς οι έλληνες το α εξάμηνο του 2008 παράγγειλαν 119 πλοία από 303 πλοία του αντίστοιχου εξαμήνου του 2007. Οι αξία των ναυπηγήσεων διαμορφώθηκε στα 8,2 δισ. δολάρια από 16,8. δισ. δολάρια 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.