ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρές αποδόσεις στην περιφέρεια - Το play εν μέσω εκλογών

10:19 - 08 Σεπ 2009 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
(upd) Eπιμένει ανοδικά η αγορά προκειμένου να καλύψει το... κενό που δημιούργησαν οι διακυμάνσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Οι χρηματιστές μπορεί να κάνουν λόγο για το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως ως προς το αν θα προκύψει αυτοδυναμία το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου, αλλά η διεθνής συγκυρία «παίζει» δυνατά την έξοδο από την κρίση. Κρίση, στην οποία, όπως όλα δείχνουν τώρα μπαίνει η ελληνική οικονομία.



Κι αν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μοιάζουν δυσθεόρατα, οι επιχειρήσεις της χώρας εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες παίζοντας το δικό τους στοίχημα. Τα χρηματοδοτικά πακέτα για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Αν. Ευρώπης στις οποίες έχουν μεγάλη δραστηριότητα οι ελληνικές εισηγμένες αποτελούν το νέο play, σχολιάζουν οι αναλυτές. Οπότε αν και τα πράγματα είναι σκούρα για τα ελληνικά δημοσιονομικά πράγματα, δεν ισχύει το ίδιο για τις προοπτικές των εταιρειών. Η κίνηση της αγοράς πάνω από τις 2.500 μονάδες, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, με το γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,6%.

Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 60 εξκατ. ευρώ, με την πλειοψηφία των μετοχών να ενισχύεται, 112, έναντι 31 που υποχωρούν. Θετικό είναι το πρόσημο για την ΕΤΕ, ΟΤΕς, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Μυτιληναίο, ενώ για μία ακόμα συνεδρίαση η άνοδος μετακυλίεςται και στην περιφέρεια, με πρωταγωνιστές στα κέρδη τις μετοχές των Λιβάνη, Δομική Κρήτης, Ικτίνο, Ναυτεμπορική, Σέλμαν, Επίλεκτο και ΔΟΛ.



Σημαντικά κέρδη έχουν καταγράψει αρκετές μετοχές από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η μετοχή του ΔΟΛ με άνοδο 55,96%, ενώ αν συμπεριληφθεί και η συνεδρίαση της 03/09 τα κέρδη ανέρχονται στο 81,82%. Κέρδη 42,86% καταγράφει η Λιβάνης και 42,11% η Ναυτεμπορική.

Η Δομική Κρήτης μετά την ανακοίνωση της πρότασης της Enel για εξαγορά των δραστηριοτήτων στην αιολική ενέργεια που έχει η εταιρεία, έχει ενισχυθεί από την ημέρα της ανακοίνωσης των εκλογών κατά 40,43%, αλλά από την ημέρα που ανακοινώθηκε η προσφορά έχει άνοδο 135,71%.

Ανοδο 35% καταγράφει η Αλτέκ, 30% η Ιντακόμ Κατασκευές, 26,19% η Τεγόπουλος, 25,86% η Ικτίνος λόγω δραστηριοτήτων ανάλογων με αυτών της Δομικής, 25,17% η Ιντρακόμ και 21,95% η Επίλεκτος λόγω επίσης δραστηριοτήτων ανάλογων με αυτών της Δομικής Κρήτης (ενέργεια).

Στ.Κ.Χαρίτος - Γ. Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.