ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροπολογία «φρένο» για «μαϊμού» κατασκευαστές ακινήτων

23:25 - 01 Σεπ 2006 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
«Μπλόκο» στους κατασκευαστές ακινήτων οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν το ΦΠΑ ανεγείρουν οικοδομές με... ταυτότητα ιδιώτη, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί για κατάθεση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληρορορίες του «R», την συγκεκριμένη δρατηριότητα των εν λόγω κατασκευαστών φιλοδοξεί να «κόψει» σχετική τροπολογία που αναμένεται να ενταχθεί στο φθινοπωρινό σχέδιο νόμου και με την οποία θα ενεργοποιούνται αυστηροί περιοριστικοί όροι για την κατασκευή ακινήτων από ιδώτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει αυτής της μεθόδου αρκετοί εργολάβοι οικοδομών γλίτωναν την απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (19%) στο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα για ακίνητα τα οποία υπάγονταν κανονικά σε καθεστώς ΦΠΑ αφού έκαναν χρήση της αυτεπιστασίας ιδιώτη – πολίτη.

Μπορεί με αυτή την διάταξη το υπουργείο Οικονομικών να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του κλάδου της οικοδομής - ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα – ωστόσο όμως συνδυαστικά με τις άλλες αποφάσεις που δρομολογούνται στον τομέα των ακινήτων δεν αποκλείεται να έρθουν να διαταράξουν στο σύστημα περιφρούρησης που θέλει να «χτίσει» το υπουργείο.

Μία από αυτές τις αποφάσεις είναι και αυτή που κάνει λόγο για αύξηση κατά 50% του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών (ΕΚΚΟ) για τα παλαιότερα ακίνητα (αυτά δηλαδή που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ) ανάλογα βέβαια και με την κατηγορία του ακινήτου ( μονοκατοικία, οικοδομή, γραφεία κλπ.)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπροσαρμογή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2007 και το μόνο σίγουρο είναι ότι βάσει αυτής της αναθεώρησης οι τελικές τιμές των ακινήτων θα πάρουν και πάλι την ανιούσα. Μάλιστα εάν η αύξηση αυτή συνσδυαστεί και με το δεύτερο εκτεταμένο κύμα αυξήσεων στις αντικειμενικές, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος αναπροσαρμογής των τιμών που μελετούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τότε οι τιμές των ακινήτων κυριολεκτικά θα πάρουν «φωτιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών αποτελεί τη βάση υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων υλικών και οικοδομικών εργασιών, που προσκομίζουν οι κατασκευαστές στην εφορία και πάνω στην αξία αυτών αποδείξεων υπολογίζεται και ο ΦΠΑ. Σήμερα το ελάχιστο κόστος κατασκευής ξεκινάει από 250 ευρώ σε φθηνές περιοχές και φθάνει στα 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις πολύ ακριβές, ενώ στόχος είναι να φθάσει στα 400 με 750 ευρώ, ώστε να προσεγγίσει το πραγματικό κόστος που κυμαίνεται περίπου στα 1.000 ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.