ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με στόχο τη Ρωσική και Αραβική αγορά οι προωθούμενες ρυθμίσεις για την παραχώρηση αδειών παραμονής σε μεγιστάνες

12:20 - 22 Νοε 2012 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Με στόχο τη Ρωσική και Αραβική αγορά οι προωθούμενες ρυθμίσεις για την παραχώρηση αδειών παραμονής σε μεγιστάνες
Από 2 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις μπορεί να φέρει η αναθέρμανση της αγοράς τουριστικής κατοικίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ.

Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές επιδράσεις στην απασχόληση, την οικοδοµική δραστηριότητα και την άµβλυνση της εποχικότητας, αλλά και να τονώσει έναν κλάδο, τον οικοδομικό που έχει γνωρίσει πτώση 80% τα τελευταία 2 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η παραχώρηση ειδικής άδειας παραμονής για όσους ξένους πολίτες επενδύσουν σε τουριστική κατοικία στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα ελεγχόμενης μετανάστευσης, που καθορίζει τις προϋποθέσεις για παραχώρηση δυνατότητας εγκατάστασης εντός Ε.Ε. σε ειδικών δεξιοτήτων επιστήμονες, επενδυτές κτλ, που κυρίως προέρχονται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβίας, το Κατάρ, αλλά και η Ρωσία ή η Ινδία. Για το θέμα έχει ήδη ενσωματωθεί σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ έχουν γίνει σχετικές επαφές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, αλλά και Προστασίας του Πολίτη, καθώς εκφράζονται και φόβοι για τυχόν διείσδυση υπόπτων για εγκληματική δραστηριότητα, με αφορμή μια ενδεχόμενη τέτοια ρύθμιση. Κλειδί πάντως αποτελεί το ύψος της προτεινόμενης επένδυσης από τον δυνάμει δικαιούχο, ώστε να αποτραπεί σε «αεριτζήδες» η διείσδυση. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ειδική άδεια θα αφορά αγορά κατοικίας ύψους άνω των 300.000 ευρώ, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά αλλοδαπούς επενδυτές, που θα δραστηριοποιηθούν σε επενδύσεις σε real estate ύψους άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Η Μ. Βρετανία χορηγεί άδεια παραμονής σε όσους φέρουν στη χώρα 3 εκατομμύρια στερλίνες και μετά τα τρία χρόνια παραμονής δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας. Η Ισπανία έχει προσδιορίσει το σχετικό ποσό στις 160.000 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.