ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη των κατασκευαστών για τα «σκουπίδια»

01:06 - 07 Δεκ 2012 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Μάχη των κατασκευαστών για τα «σκουπίδια»
Στη μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική παρατάσσονται οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, προκειμένου να αποκτήσουν μερίδιο από την πολλά υποσχόμενη αγορά των «σκουπιδιών».

Τέσσερα εργοστάσια προβλέπονται να καστασκευαστούν στην περιοχή της Αττικής με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) σύμφωνα με τους διεθνείς διαγωνισμούς διαχείρισης απορριμμάτων και με αρχικό προϋπολογισμό των έργων στα 350 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μετά από πολυετή καθυστέρηση και δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή, καθώς κινδυνεύει να χάσει κοινοτικά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ήδη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντως θα δημοπρατηθούν η μονάδα των Ανω Λιοσίων στις 29 Ιανουαρίου και της Φυλής στις 5 Φεβρουαρίου του 2013.

 

Προοπτική ανάπτυξης διαχείρισης των απορριμμάτων έως το 2020

Σύμφωνα με οδηγίες της ΕΕ, όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να ανακυκλώνουν το 55-80% των συσκευασιών έως το 2011 aporrimmata1και να μειώσουν τα οργανικά αστικά απόβλητα κατά 25% εφαρμόζοντας τεχνικές και διαδικασίες κομποστοποίησης στην πηγή (δηλαδή στην οικία ή τον επαγγελματικό χώρο) έως το 2010. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί σε 50% έως το 2013 και σε 65% έως το 2020.

 

- Η Ελλάδα παράγει ετησίως περισσότερα από 5 εκατομμύρια τόνους οικιακών και εμπορικών αστικών αποβλήτων.

- Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 455 κιλά αποβλήτων ανά κάτοικο.

-Η Αττική παράγει σχεδόν το 39% των αστικών αποβλήτων, ενώ ακολουθούν η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με 16% και η πόλη της Θεσσαλονίκης με 9%.

 

Στο 1 δισεκ. ευρώ η αξία των συμβάσεων

Η αξία των συμβάσεων αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκ. ευρώ και θα έχουν ενδεικτική διάρκεια 27 ετών. Πρόκειται για ποσά ιδιαίτερα «επικερδή» για τις εταιρείες που θα κερδίσουν τους διαγωνισμούς, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης που διανύει η χώρα, καθώς τα μεγάλα συμβολαιο είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο.

Τρεις κατασκευαστικοί όμιλοι είναι οι βασικοί τρεις διεκδικητές: Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενω μερίδιο διεκδικούν επίσης οι Intrakat, Lamda Development και όμιλος Κοπελούζου. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αποκτήσει ήδη το know how, καθώς φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσω στρατηγικών συμμαχιών. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν το ελευθερο να επιλέξουν ποια τεχνολογία θα εφαρμόσουν στο εργοστάσιο που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν.

 

Τεχνογνωσία με διεθνή εμπειρια

Χαρακτηριστικές για την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι εταίρείες και τις δυνατότητες που έχουν ειναι οι εξής: Ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει Osnabrueck3συστήσει θυγατρική εταιρεία με το όνομα Ηλέκτωρ, η οποία έχει αποκτήσει σχετική εμπειρία από τη Γερμανία. Ο Ηλέκτωρ αγόρασε μιά γερμανική εταιρεία και έχει συστήσει με τη σειρά του τη θυγατρική εταιρεία Herhof Recycling Osnabrueck (HRO). Ο όμιλος έχει κατασκεύασε και λειτουργεί στην πόλη Οσναμπρούκ ένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων πρωροποριακό σε ολοκληρη τη Γερμανία. Μάλιστα, μέσω της θυγατρικής του διαθέτει διεθνή παρουσία, καθώς η Herhof έχει κατασκευάσει περίπου 40 μονάδες σε Ευρώπη και Καναδά με την μέθοδο της κομποστοποίησης και 7 μονάδες στην Ευρώπη με τη τεχνολογία trockenstabilat. Η τελευταία αυτή μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων συνίσταται στην βιολογική ξήρανση εντός ενός κλειστού συστήματος «κουτιών», όπου τα απορρίμματα αποβάλλουν το 30% του αρχικού τους βάρους. Στην συνέχεια μέσω μηχανικών διαχωρισμών επιτυγχάνεται η παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου καθώς και η παραγωγή ανακυκλωμένων προϊόντων. Τα υπολείμματα είναι μικρή ποσότητα αδρανών υλικών που οδηγούνται προς ταφή.

Παράλληλα, η Intrakat έχει συστήσει κοινοπραξία με τον γαλλικό όμιλο της Suez Environment, θυγατρικής της GDF Suez, ενώ έχει ήδη αντίστοιχη εμπειρία με την επέκταση του ΧΥΤΑ Κατερίνης και την κατασκευή έργων ΧΥΤΑ στο Πήλιο. Ο όμιλος Κοπελούζου δραστηριοποιείται μέσω της Novaera Hellas, έχοντας συνάψει συμφωνίες με εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δραστηριοποιηθεί μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έχει σημαντική παρουσία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η Lamda Development έχει ιδρύσει τη θυγατρική Lamda Waste Management, με επίκεντρο της δραστηριότητάς της την κατηγορία των λεγόμενων βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή τροφές.

 

Οι σημερινές μονάδες εκμετάλλευσης ενέργειας από απορρίμματα

Σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα δύο εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα.

- Στην Αθήνα βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Άνω Λιοσίων, που παράγει θερμότητα και ενέργεια από βιοαέρια και έχει εγκατεστημένη ισχύ 23,5 MW

- Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Ταγαράδων, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέρια και έχει εγκατεστημένη ισχύ 5 MW, επαρκής για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 80.000 κατοίκων.

 

Νίκος Ιτσινές

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:19 - 07 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.