ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάκτωρ: Η απάντηση Καλλιτσάντση στην επιστολή Τζιβέλη

13:37 - 21 Ιουν 2018 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Ελλάκτωρ: Η απάντηση Καλλιτσάντση στην επιστολή Τζιβέλη
Με μια σκληρή επιστολή απαντά ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σε όσα αναφέρονται σε επιστολή του πρώην μεγαλομετόχου και μέλους του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ Γ. Τζιβέλη.

Αφορμή για τη δημοσιοποίηση επιστολής του κ. Καλλιτσάντση προν τον κ. Τζιβέλη είναι η διαρροή επιστολής του τελευταίου στην οποία «χρεώνει» στους αδερφούς Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση πολλά από τα προβλήματα του ομίλου, διαμαρτυρόμενος επειδή ζητούν την αποχώρησή του από το διοικητικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι ζημίες στην κατασκευαστική δραστηριότητα δεν περιορίζονται στον Αραβικό Κόλπο.

Η επιστολή του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση προς τον κ. Γιάννη Τζιβέλη


Αγαπητέ Γιάννη, 

Έλαβα την επιστολή σου την οποία διάβασα με προσοχή, όπως με προσοχή είχα διαβάσει και ξαναδιάβασα το συνημμένο κείμενο με τις «Διαπιστώσεις και Ενέργειες» που είχες διανείμει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις αρχές του 2016. Οι διαπιστώσεις αυτές παραμένουν επίκαιρες ακόμη και σήμερα και ως εκ τούτου θα συνειδητοποιήσεις ότι αρκετά σημεία της αναλυτικής πρότασης μας change4Ellaktor ταυτίζονται με τις δικές σου επισημάνσεις και προτάσεις.

Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και σε σχολιασμό των προσωπικών επιθέσεων εναντίον εμού και του Δημήτρη, ιδίως την παρούσα στιγμή όπου προέχουν άλλα ζητήματα προς επίλυση. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ορισμένα σημεία της επιστολής σου και να σημειώσω τα εξής:

Η δραστηριοποίηση μας στην Μέση Ανατολή που αποτελεί Στρατηγική Επιλογή του Ομίλου όντως δεν συνοδεύτηκε από τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Γνωρίζεις όμως, από τις έστω ατελείς και ελλιπείς εκθέσεις πεπραγμένων της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ότι το πρόβλημα κερδοφορίας των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων διεθνώς είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο τα έργα στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, βάσει της εσωτερικής ενημέρωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας με ημερομηνία 23/10/2017 προς τα μέλη του ΔΣ, το ποσοστό ζημιών προ φόρων της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Μέση Ανατολή αθροιστικά την περίοδο 2004 - 1Η2018 ανέρχεται σε -7,0% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αθροιστικών ζημιών στα Βαλκάνια για την ίδια περίοδο ανέρχεται σε -8,5% που υποδηλώνει μια γενικότερη αδυναμία οργάνωσης, στελέχωσης και παρακολούθησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας διεθνώς. Κανονικά αυτά τα στοιχεία έπρεπε να τα γνωρίζεις καλά καθώς είσαι και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου. Επομένως είναι φανερό ότι το πρόβλημα κερδοφορίας των έργων εξωτερικού της ΑΚΤΩΡ είναι γενικό και αυτές ακριβώς τις αδυναμίες θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με την πρόταση μας και ζητούμε τη στήριξη των μετόχων.

Υπονοείς ότι ως Πρόεδρος δεν ανέλαβα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Όπως έχω αναφέρει δημοσίως «πιστεύω ότι έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές για την μεταρρύθμιση του Ομίλου εκ των έσω» και ως εκ τούτου ανέλαβα την πρωτοβουλία change4ellaktor. Στο σημείο αυτό όμως, θα ήθελα να αναρωτηθείς και να απαντήσεις για τον εαυτό σου τα ακόλουθα ερωτήματα:

• Αν εγώ προσωπικά και ο αδερφός μου ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης, είμασταν το εμπόδιο για μια σύγχρονη διακυβέρνηση στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ τι εμπόδισε τα υπόλοιπα 8 μέλη του ΔΣ (σε σύνολο των 10 μελών) να προχωρήσουν με τις όποιες μεταρρυθμίσεις έκριναν σκόπιμες;

• Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ τον Οκτώβριο 2016. Ποιες αλλαγές έχουν υλοποιηθεί στο διάστημα αυτό των [19 μηνών] στη κατασκευαστική δραστηριότητα; και ποιος αναπλήρωσε την ανεπάρκεια του κ. Δημήτρη Κούτρα και του μηχανισμού του να καλύψει τις ανάγκες εκπροσώπησης της Εταιρείας στην Μέση Ανατολή και διεύθυνσης των εκεί έργων κατόπιν αιτήματος του ιδίου του Δημήτρη Κούτρα;

• Ποιες είναι οι εταιρείες ή οι κλάδοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ακόμη και σήμερα (20/6/2018) δεν έχουν υποβάλλει εσωτερικά τις οικονομικές τους καταστάσεις για να συνταχθούν, κατ’ αρχήν για σκοπούς εσωτερικής πληροφόρησης, ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα 1ου τρίμηνου 2018; Παρεμπιπτόντως, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος έχει δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις 1ου τριμήνου 2018 από της 29/5/2018

• Γιατί ένα καταξιωμένο στέλεχος της αγοράς με ανώτατες διοικητικές θέσεις σε μεγάλη εταιρεία με πετυχημένη μετεξέλιξη, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που πίστευε στην ανάγκη αλλαγών και αναδιοργάνωσης του ομίλου τελικά παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2017; Όπως διαπιστώνεις στην πρόταση μας το καταξιωμένο αυτό στέλεχος είναι πεπεισμένο για τις προθέσεις της πρωτοβουλίας change4ellaktor για υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον όμιλο.

Εγώ και ο Δημήτρης έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και έχουμε θέσει τον εαυτό μας ενώπιον όλων των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να κρίνουν και εμάς και τις προτάσεις μας, μέσα από την ύψιστη διαδικασία λογοδοσίας μίας Διοίκησης προς τους μετόχους, τη Γενική Συνέλευση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι αν για οποιοδήποτε λόγο διαρρεύσει στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο το περιεχόμενο της επιστολής σου, δεν θα έχω άλλη επιλογή από το να δημοσιοποιήσω και την αρχική σου επιστολή με τις Διαπιστώσεις και Ενέργειες καθώς και την απαντητική μου επιστολή ώστε το επενδυτικό κοινό να έχει μια συνολική και ακριβή ενημέρωση. 

Με εκτίμηση 
Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.