ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης-ΤΕΕ: Παρουσιάζουν άδεια δόμησης με ένα «κλικ» στα Χανιά

16:48 - 23 Νοε 2018 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Σταθάκης-ΤΕΕ: Παρουσιάζουν άδεια δόμησης με ένα «κλικ» στα Χανιά
Σε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, όπου η οικοδομή καταγράφει τα πρώτα σημεία ανάκαμψης, τα Χανιά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) επιλέγουν και διοργανώνουν μια πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τη μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες.

Έτσι, με θέμα «Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: η Ηλεκτρονική έκδοση Οικοδομικών Αδειών» λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ (ΤΕΕ-ΤΔΚ, Νέαρχου 23, Χανιά), το οποίο έχει και το συντονισμό της εκδήλωσης, μια πρώτη παρουσίαση του συστήματος που οδηγεί την πολεοδομία στην ψηφιακή εποχή.

Βασικοί ομιλητές θα είναι ο Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, οι οποίοι θα αναφερθούν τόσο στις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις με την εφαρμογή του νόμου 4495/2017 όσο και στα ηλεκτρονικά συστήματα για το δομημένο περιβάλλον, με έμφαση στην ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ήμερα, καθώς οι πολίτες δεν θα ξαναδούν την πολεοδομία τα επόμενα χρόνια». Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, παρουσιάζοντας το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε σήμερα επιτυχώς.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4495, όλα τα κτίρια εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Πλέον η έκδοση άδειας για την κατηγορία 3, που αφορά στην κατοικία, γίνεται σχεδόν αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου από το μηχανικό. Η εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για αυτή την κατηγορία, ενώ για τις δυο άλλες θα προσφερθεί η δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν συσσωρευτεί. Την 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση για όλες τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες σε συνέχεια των ανακοινώσεων του ΥΠΕΝ και της δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 5045 / Τεύχος Β’ /13-11-2018) για το σύστημα e-poleodomia, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός είχε χαιρετίσει την υπογραφή «από τον Γιώργο Σταθάκη και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος e-poleodomia, που συναντά την αποδοχή του τεχνικού κόσμου.

Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα προσφέρει πολύτιμες γεωχωρικές πληροφορίες με λίγα κλικς, για τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης και τις άλλες διοικητικές πράξεις πολεοδομικού σχεδιασμού. Παράλληλα δομεί νέες διαδικασίες ελέγχου, έγκρισης και δημοσίευσης των πολεοδομικών μελετών, που μένει να αποδειχθεί στην πράξη ότι θα προχωρήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα.

«Θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, μηχανικοί και πολίτες, στο να γίνει παραγωγικό και πλήρως λειτουργικό αυτό το νέο σύστημα, στηρίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους των  ΥΔΟΜ και των τεχνικών υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την ευθύνη της λειτουργίας και να τους στηρίξουμε σε αυτά τα πρώτα βήματα, μέχρι να διορθωθούν τυχόν δυσλειτουργίες, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Ακόμη και με τις ατέλειες που έχει, αποτελεί χρήσιμο και ουσιαστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και υλοποίηση ενός πολυτάραχου έργου. Θυμίζουμε πάντως ότι η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με κυριότερο σημείο τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια όλων των Δήμων της χώρας, αποτελεί το μεγάλο κρίσιμο στοίχημα των επόμενων ετών.

Σε κάθε περίπτωση το πέρασμα σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή για όλα τα θέματα δομημένου περιβάλλοντος πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη χώρα. Το ΤΕΕ συνδράμει την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτάσεις αλλά και ουσιαστικά μέτρα εφαρμογής, όπως τα πληροφοριακά συστήματα για τις οικοδομικές άδειες και τις δηλώσεις αυθαιρέτων» είχε τονίσει ο κ. Στασινός.

Η «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» (e-Πολεοδομία 3).

Επίσης, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ, με την  ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» (e-Πολεοδομία 3)  δίνεται η δυνατότητα στους φορείς του δημοσίου, τους μηχανικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο και γενικότερα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που καθορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το επόμενο διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί η καταχώρηση των πολεοδομικών σχεδίων, σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες αποφάσεις και μέτρα του ΥΠΕΝ (επιτάχυνση Κτηματολογίου, συγκρότηση Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος, ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών κλπ), διευκολύνουν και επιταχύνουν τις διαδικασίες του χωρικού πολεοδομικού σχεδιασμού, εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας δικαίου για πολίτες και επενδυτές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:20 - 23 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.