ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλεκτρονική Αθηνών: Κλείνει καταστήματα

12:59 - 07 Απρ 2016 | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Η τρίτη θέση σε μέγεθος και μερίδιο αγοράς δεν ήταν αρκετή για να διασφαλίσει την επιβίωσή της. Η ελληνική αλυσίδα Ηλεκτρονική φαίνεται ότι προχωρά σε κλείσιμο αρκετών σημείων πώλησης.

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την εκποίηση εμπορευμάτων σε ορισμένα καταστήματα γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για το επικείμενο λουκέτο σε καταστήματα.  

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 450 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί κανονικά έως και το δώρο Πάσχα.

Τα capital controls φαίνεται ότι αποτέλεσαν το τελειωτικό χτύπημα στην εταιρεία η οποία ήδη πάλευε με τον ανταγωνισμό των κολοσσών που κατείχαν τις δύο πρώτες θέσεις στην αγορά. Με την επιβολή όμως του ελέγχου κεφαλαίων αρκετοί ήταν οι προμηθευτές που ζητούσαν πληρωμές τοις μετρητοίς, συνθήκη αδύνατη να ικανοποιήσει η εταιρεία.

 

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία εδώ και χρόνια είχε προβεί σε σημαντικές κινήσεις περιορισμού κόστους με κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους. Η οικογένεια Στρούτση, που ελέγχει το 90% της εταιρείας, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και υποστήριξε με μετρητά την εταιρεία, καλύπτοντας αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες ξεπερνούν αθροιστικά τα 7 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Οι κεφαλαιακές ενέσεις και ο περιορισμός κόστους ωστόσο φαίνεται ότι δεν αρκούν για να ανατρέψουν την πορεία στην οποία κινείται η εταιρία τα τελευταία χρόνια.

 

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα, όταν ο πρώτος της αγοράς ηλεκτρικών (Κωτσόβολος) κάνει τζίρο 380 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος (Media Markt με μόλις 11 καταστήματα) περίπου 200 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται μοιραία σε ζημιές ύψους 3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της φθάνουν στα 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται τραπεζικά δάνεια, ενώ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Μέσα σ' αυτό τον πολυετή αγώνα, ο επιχειρηματίας Γ. Στρούτσης είχε να αντιμετωπίσει επίσης την επιβολή ενός προστίμου μαμούθ ύψους 80 εκατ. ευρώ, γιατί κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται σε φορολογική απάτη – καρουσέλ, για την οποία ωστόσο αθωώθηκε ως «παγιδευμένος» σε ευρύτερο κύκλωμα που υπεξαιρούσε ΦΠΑ, και πλήρωσε τελικώς μόνον 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Το αντικειμενικό στοιχείο ωστόσο είναι πως η κρίση επηρέασε καθοριστικά την πορεία της εταιρίας, καθώς η αγορά έχει κατρακυλήσει σε 1,4 δισ ευρώ (1,9 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το τμήμα των ηλεκτρονικών) από 3,2 δισ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας πτώση άνω του 45%.

Μαζί με τα παραπάνω, η εταιρία έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τους ξένους πολυεθνικούς ομίλους, Dixon's και Media Markt, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των μητρικών τους, επιτρέποντας στις αλυσίδες τους να λειτουργούν απρόσκοπτα, ακόμη και με ζημιογόνα αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:05 - 07 Απρ 2016
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.