ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαίσιο: Τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν το τραπεζικό δανεισμό κατά 23 εκατ. ευρώ Κύριο

06:17 - 22 Οκτ 2018 | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Πλαίσιο: Τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν το τραπεζικό δανεισμό κατά 23 εκατ. ευρώ
Ανήκει στις ελάχιστες εισηγμένες όπου τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν το τραπεζικό της δανεισμό με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται σε μία ελίτ επιχειρήσεων όπου οι τράπεζες θα ήθελαν να έχουν μόνο αυτές τις εταιρίες πελάτες και να μπορούν να προσφέρουν χαμηλότοκα δάνεια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Βέβαια η εισηγμένη Πλαίσιο Computers με την αξία των μετρητών στα ταμεία της να φθάνει τα 38,969 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2018 μπορεί από μόνη της να εξυπηρετεί τις αναπτυξιακές της ανάγκες.
Ηδη η διοίκηση έχει ξεκινήσει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους έως 10 εκατ. ευρώ μέχρι και τη λήξη του 2019.   Χωρίς να το διαψεύδει η διοίκηση  φέρεται να βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του νέου επιχειρησιακού της σχεδίου για είσοδο στην αγορά ηλεκτρικών.Σημειώνεται ότι η αγορά των λευκών συσκευών βρίσκεται σε θετικό πρόσημο, σε αντίθεση με την αγορά των ηλεκτρονικών (μαύρες συσκευές) που βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι νέες καινοτομίες, κυρίως στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών, καθιστούν εκ νέου ζωτικής σημασίας την αγορά των λευκών συσκευών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα. Αντίθετα, η αγορά των ηλεκτρονικών, που τις τελευταίες δεκαετίες τροφοδότησε την ανάπτυξη, στερούμενη ουσιαστικών τεχνολογικών εξελίξεων, παραμένει καθηλωμένη ή και υποχωρεί.
Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης απο τους προμηθευτές
Αναφορικά με τους προμηθευτές, η Πλαίσιο Computers θεωρεί περιορισμένο τον κίνδυνο εξάρτησης από τους προμηθευτές και σε κάθε περίπτωση μη σημαντικό για τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, καθώς δεν υφίστανται περίπτωση προμηθευτή που να ξεπερνά το 10% του συνόλου της αξίας των προμηθειών, ενώ οι προμήθειες είναι κατανεμημένες σε μεγάλο αριθμό νομικών προσώπων.
Eποχικότητα πωλήσεων
Η εποχικότητα των πωλήσεων απαιτεί ορθολογική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και ομαλή ανατροφοδότηση των αποθεμάτων ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις. Οι πωλήσεις του Ομίλου παρουσιάζουν περιορισμένη εποχικότητα, καθώς το 55% των πωλήσεων πραγματοποιείται στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης και κατά το τελευταίο τρίμηνο διαμορφώνονται πωλήσεις της τάξης του 30% του συνόλου. Το δεύτερο εξάμηνο περιλαμβάνει την έναρξη της σχολικής περιόδου, τη «Black Friday» και την περιόδου των Χριστουγέννων. Παρά την ύπαρξη εποχικότητας των πωλήσεων, η διοίκηση εκτιμά ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος λόγω της εύρωστης ταμιακής κατάστασης του Ομίλου και, επομένως, της δυνατότητας για άμεση αντίδραση σε περίπτωση ανάγκης σημαντικού ύψους προμηθειών, καθώς και της διατήρησης υψηλών αποθεμάτων ικανών να καλύψουν προκύπτουσα ζήτηση.
Οι στόχοι του β εξαμήνου 2018
Η στόχευση για το δεύτερο εξάμηνο αφορά αφ’ ενός μεν η επίτευξη του ρυθμού βελτίωσης του κύκλου εργασιών στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο και τη συγκράτηση του κόστους που προκαλείται από την μεγέθυνση των πωλήσεων. Σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η δυνατότητα της Κυβέρνησης να προσφέρει ρευστότητα στους καταναλωτές, μέσω ταχύτερης αποπληρωμής των οφειλών της, και ρυθμίσεις που στόχο έχουν τη μισθολογική αναβάθμιση, έστω και περιορισμένη, του εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων. Παράγοντες που επίσης θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα, σε επίπεδο Εταιρίας, συνιστούν το επίπεδο του ανταγωνισμού, οι επιδόσεις των δύο νέων καταστημάτων, η εξέλιξη στην ισοτιμία € / $ η οποία δεν εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες και η εν γένει καταναλωτική διάθεση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά ο Όμιλος επιτυγχάνει τις υψηλότερες πωλήσεις.   
Ανέστης Ντόκας
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.