ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υποβάθμιση από S&P και Μοοdy's και οι λήξεις ομολόγων ανάγκασαν την Coca Cola να φύγει...

14:56 - 11 Οκτ 2012 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Η υποβάθμιση από S&P και Μοοdy's και οι λήξεις ομολόγων ανάγκασαν την Coca Cola να φύγει...
Εταιρείες αλλάζουν έδρα για να έχουν πρόσβαση στο ζεστό χρήμα, να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους και το σημαντικότερο σε αυτή τη συγκυρία, να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο λόγος τόσο για τη ΦΑΓΕ, όσο και για την Coca Cola. Αν και στην περίπτωση της ΦΑΓΕ, υπήρχε ανακοίνωση στα αγγλικά από τις 2 Οκτωβρίου και έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό στις 9 του ίδιου μήνα, δηλαδή μετά από μία εβδομάδα, που σημαίνει ότι η εταιρεία είχε ήδη ταξιδέψει για άλλες Πολιτείες...

 

Απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή της Coca Cola Ελλάδος, μίας πολυεθνικής εταιρείας που θεωρείται “πρεσβευτής” του εγχώριου επιχειρείν ανά τον κόσμο, για αλλαγή της έδρας αφενός, και η αλλαγή της πρωτογενούς διαπραγμάτευσης των μετοχών της αφετέρου, ήταν μονόδρομος. Ο όμιλος, όπως και πολλές άλλες εγχώριες και ταυτόχρονα με μεγάλη δραστηριότητα στο εξωτερικό επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας και όχι μόνο αυτό, αλλά και αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους.

 

Η μεν ΦΑΓΕ δεν είναι εισηγμένη, οπότε εκείνο που μπορούσε να κάνει ήταν να μεταφέρει την έδρα της. Η Coca Cola δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα μεταφοράς έδρας, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσει και την επιλογή Χρηματιστηρίου για τη διαπραγμάτευση των μετοχών της. Οπότε επιλέχθηκε αυτή η διττή λύση. Από την εταιρεία σχολιάζουν ότι πρόκειται καθαρά για ένα τεχνικής φύσεως ζήτημα, αφού δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας, ούτε ως προς τις θέσεις εργασίας, τα εργοστάσια, την ενημέρωση στις χρηματιστηριακές αρχές, την πληρωμή των φόρων. Εκείνο που αλλάζει είναι η έδρα, που πλέον είναι η Ζυρίχη στην Ελβετία και η πρωτογενής αγορά διαπραγμάτευσης που είναι το Λονδίνο, η μεγαλύτερη σε εμπορευσιμότητα αγορά της Ευρώπης και διεθνές κέντρο συναλλαγών με όλους τους διεθνείς πιστωτές στην ίδια γειτονιά, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

 

Ο ελληνικός όμιλος της Coca Cola έπρεπε να είναι προετοιμασμένος για τα πάντα, από τη στιγμή που η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα συνεχιστεί και κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Η μεταφορά έδρας και η “αλλαγή” αγοράς αποτελεί τον πιο ανώδυνο τρόπο για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ομίλου και ταυτόχρονα χωρίς να υποχρεώνεται να εγκαταλείψει ούτε την αγορά, ούτε τη χώρα προέλευσης.

 

Η διοίκηση του ομίλου αναζητούσε εναλλακτικές από τη στιγμή που η χώρα, αλλά και η Ευρώπη βυθίζονταν στην ύφεση. Οι γραμμές ρευστότητας αποκόπτονταν, τα κόστη πρώτων υλών απαγορευτικά παρά τις γενναίες εξοικονομήσεις κεφαλαίων, είτε από κλείσιμο εργοστασίων ή μείωση θέσεων εργασίας και αποεπενδύσεις.

 

Οι αποφάσεις ελήφθησαν, μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου από την S&P (στις 30/4) και την Moody's. Η υποβάθμιση της Moody' s έγινε στις 15 Ιουνίου σε Baa1 από Α1 και μάλιστα με αρνητικές προοπτικές. Η S&P σχολίαζε στο report της πως η υποβάθμιση του outlook οφείλεται στις πιέσεις στην κερδοφορία, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος λόγω της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές και των υψηλών τιμών των πρώτων υλών.

 

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ομίλου, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σημειώσουν αύξηση των spreads στα ομολογιακά δάνεια του ομίλου κατά 230 μονάδες βάσης ή 2,3%, χωρίς όμως, να διευκρινίσουν το συνολικό κόστος δανεισμού του ομίλου. Σημειωτέον, -ίσως εδώ κρύβεται το κλειδί της απόφασης- ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αβέβαιες, λήγει ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

 

Τα ομολογιακά του ομίλου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι μεγάλης διάρκειας, είτε 5ετίες, είτε 10ετίες. Το ομόλογο του Σεπτεμβρίου του 2013, εξηγούν, είναι το πιο άμεσο. Οπότε με τον τζίρο στα 7 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 330 εκατ. ευρώ και με τις αγορές στην Ελλάδα κλειστές, το πρόβλημα ήταν εμφανέστατο.

 

Οι βασικοί μέτοχοι πήραν την απόφαση να συστήσουν μία εταιρεία holding με έδρα της Ζυρίχης, ανταλλάσσοντας τις μετοχές με την ελληνική εταιρεία, φέροντας την επωνυμία Coca-Cola HBC AG. Η νέα εταιρεία θα υποβάλει αίτηση εισαγωγής τόσο στην αγορά του Λονδίνου, όσο και στην Αθήνα με την ίδια κεφαλαιοποίηση και στα δύο χρηματιστήρια. Με πρωτογενή αγορά αυτού του Λονδίνου, είναι προφανές πάντως, ότι το Χ.Α. θα στερηθεί δεκάδες εκατομμύρια έσοδα από τις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών, συμβάλλοντας σημαντικά στην τόνωση των συναλλαγών. Σημειωτέον, ότι η Coca Cola αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό Χρηματιστήριο με περίπου 6 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από τα ΕΛΠΕ που έρχονται στη δεύτερη θέση και την ΕΤΕ που βρίσκεται στην τρίτη θέση.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:20 - 11 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.