ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Coca Cola: To παρασκήνιο της φυγής – Θα ακολουθήσουν S&B και ΟΤΕ;

00:14 - 12 Οκτ 2012 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Coca Cola: To παρασκήνιο της φυγής – Θα ακολουθήσουν S&B και ΟΤΕ;
Είχε απορριφθεί από το LSE η παράλληλη διαπραγμάτευση με Αθήνα, αν η πρωτογενής αγορά διαπραγμάτευσης ήταν η Ελλάδα, λόγω... country risk.

Κατάρρευση ή διάσωση ήταν το δίλημμα της Coca Cola. Η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου -κοντά στα 6 δισ. ευρώ- κοινοποίησε χθες την απόφασή της για μεταφορά της έδρας της στην Ζυρίχη, στην Ελβετία μόλις μία εβδομάδα αφότου έγινε γνωστό στους αμερικανούς ομολογιούχους της ΦΑΓΕ ότι η εγχώρια γαλακτομική «μετακομίζει» τα λογιστικά βιβλία της στο Λουξεμβούργο. Ταυτόχρονα, κοινοποίησε και την απόφασή της για αλλαγή του τόπου διαπραγμάτευσης των μετοχών της, με πρωτογενή αγορά πια, όχι την Αθήνα, αλλά το Λονδίνο. Αυτό, όταν όλη η αγορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου γνώριζε ότι η υφιστάμενη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο θα διαπραγματευόταν και στην αγορά του Λονδίνου.

 

Οι πληροφορίες, ανεπιβεβαιώτες όμως, αναφέρουν ότι η εταιρεία «προσπάθησε» την παράλληλη δημόσια εγγραφή στην αγορά του Λονδίνου, αλλά είχαν πρόβλημα οι Αρχές του Βρετανικού Χρηματιστηρίου, λόγω του ρίσκου που έχει η Ελλάδα. Δηλαδή, θα ήταν πρόβλημα να αντλήσει τα λεφτά μία εταιρεία που έχει έδρα την Ελλάδα, μία χώρα που εντάσσεται στην κατηγορία του junk για τους ξένους οίκους.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, αυτός ήταν και ο λόγος για να αποφασίσει η διοίκηση της εταιρείας, τόσο την αλλαγή της έδρας, όσο και τη μεταφορά των μετοχών της στην αγορά του Λονδίνου, παράλληλα με το Χ.Α., μέσω μίας νέας εταιρείας holding, της Coca Cola ΗΒC AG, υπό την αιγίδα της οποίας περνάει η Coca Cola Τρία Έψιλον και η δραστηριότητά της σε 28 χώρες, δηλαδή σε όλη την Ευρώπη. Η νέα εταιρεία, όπως έγινε γνωστό χθες, μιάς και χρειάστηκαν δύο ανακοινώσεις και τουλάχιστον δύο, τρία διευκρισνιστικά σημειώματα για να αντιλφθεί η αγορά ότι η ίδια μετοχή (σ.σ. της νέας εταιρείας και με την ίδια κεφαλαιοποίηση) θα διαπραγματεύεται σε Αθήνα και Λονδίνο. Σύμφωνα με την αγορά, «υπό αυτή την έννοια, τυπικά δεν φεύγει η Coca Cola. Ουσιαστικά όμως, φεύγει...». Κι αυτό διότι διαπραγματευόμενη στο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Ευρώπης με τον τζίρο των 7 δισ. ευρώ ημερησίως και με τους ξένους οίκους στην ίδια «γειτονιά», το city, οι εντολές θα περνούν μέσω του LSE και όχι μέσω του Χ.Α. Που σημαίνει ότι τόσο το Χ.Α., η ΕΧΑΕ, χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες, brokers, ακόμα και το ίδιο το κράτος, θα «χάσουν» έναν καλό πελάτη, αφού ουσιαστικά οι εντολές μέσω Χρηματιστηρίου Αθηνών θα μειωθούν αισθητά. Ήδη μετά από αυτή την εξέλιξη υπήρξε η πρώτη... παράπλευρη απώλεια με την μετοχή της ΕΧΑΕ να κλείνει με απώλειες 3,87%, στα 3,73 ευρώ.

 

Το country risk, δηλαδή το ρίσκο της χώρας μας, αυτό που δεν προσελκέι νέες επενδύσεις και διώχνει τις ήδη υπάρχουσες, ήταν ο βασικότερος λόγος για την απόφαση τωνβασικών μετόχων της μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρείας της χώρας. Κάθε υποβάθμιση για την Ελλάδα από τους ξένους οίκους, ήταν μία ακόμα υποβάθμιση για την Coca Cola και τα ομόλογα ή το κοινοπρακτικό δάνειο που έχει εκδώσει, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

 

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της πολυεθνικής τόνιζαν στο «R», λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης ότι η ετιρεία έπρεπε να δράσει γρήγορα. Στις 30 Απριλίου ήρθε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας απότην S&P αμφισβητώντας τις προοπτικές, αλλά και την κερδοφορία της επόμενης χρονιάς, δηλαδή, του 2013, συνδέοντάς τα άμεσα με τις άσχημες οικονομικές εξελίξεις της Ελλάδας. Στις 15 Ιουνίου ακολούθησε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Moody's, αντικρίζοντας για πρώτη φορά το «Β» ως βαθμό αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας, αυτό σήμαινε αύξηση του κόστους δανεισμού για τον όμιλο τουλάχιστον κατά 230 μονάδες σε σχέση με το υπάρχον επιτόκιο. Η διοίκηση της εταιρείας δεν μπορούσε να παραμείνει απαθής μπροστά στις καταιγιστικές για την ρευστότητά της εξελίξεις,

 

αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που βιώνει η Ελλάδα και βεβαίως δεν μπορούσε να μείνει απαθής απέναντι στους μετόχους και τους 2.000 εργαζόμενούς της. Μέσα στο καλοκαίρι ελήφθη η απόφαση για «μετεγκατάσταση» της έδρας και αλλαγής πρωτογενούς αγοράς, εξασφαλίζοντας χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 που λήγει ένα σημαντικό ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψαν στο «R», πηγές πολύ κοντά στη διοίκηση της Coca Cola. Σημειωτέον, ότι κατά το χθεσινό conferance call η διοίκηση δέχθηκε ερώτήματα για τη σχέση της με τους οίκους αξιολόγησης και η απάντηση ήταν ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα υπάρξουν καλύτερες μετρήσεις. Για το δανεισμό τονίστηκε ακόμα το «Κ» ότι υπάρχουν μεγάλης δι΄ρκειας ομόλογα, 5ετίες τα χαμηλότερα και 10ετίες τα υψηλότερα. Με τον τζίρο στα 7 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 30 εκτ. ευρώ το 2011 και με όλες τις εκτιμήσεις για μείωση αποτελεσμάτων φέτος, η αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων έπρεπε να αντιμετωπιστεί και μάλιστα άμεσα.

 

Στην αγορά συζητείται εντόνως η περίπτωση της S&B και η δημόσια πρόταση των Γερμανών της Deutsche Telecom προς τον ΟΤΕ...

 

Η «ειρωνία» πάντως, είναι ότι η αποχώρηση της ναυαρχίδας του Χ.Α. συμπίπτει αυτή τη χρονική στιγμή με την προσπάθεια που καταβάλει ο πρόεδρός του κ. Σ. Λαζαρίδης για την προσέλκυση επενδύσεων ή νέων εταιρειών στη Λεωφόρο Αθηνών.

 

 

Στ.Κ.Χαρίτος


sxaritos@reporter

Τελευταία τροποποίηση στις 13:19 - 12 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.