ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράνομα αποστακτήρια με βουλγάρικο οινόπνευμα ή μείωση ΕΦΚ;

01:09 - 27 Φεβ 2013 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Παράνομα αποστακτήρια με βουλγάρικο οινόπνευμα ή μείωση ΕΦΚ;
Γέμισε «μπόμπες» η αγορά...
Η υπερφορολόγηση των ποτών, πέρα από το ότι έχει οδηγήσει σε κατακρήμνιση των εσόδων, «ενισχύει» και τη διακίνηση λαθραίων σκευασμάτων, επικινδύνων για την υγεία. Έτσι, μεγάλη ποσότητα λαθραίου οινοπνεύματος εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε Π.Δ. Αττικής.
 
Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες της 25/02/2013, σε αγροτική περιοχή της Κερατέας και σε αποθηκευτικό χώρο εγκαταλελειμμένου εργοστασίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9.300 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος καθαρότητας 96%. Από τις αρχές εκτιμάται ότι προορισμός του λαθραίου οινοπνεύματος εκτιμάται ότι ήταν παράνομα εμφιαλωτήρια.
 
Από τα στοιχεία που βρέθηκαν κατά την έρευνα προκύπτει ότι, το λαθραίο φορτίο οινοπνεύματος είχε μεταφερθεί πρόσφατα από την Βουλγαρία με φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο μετέφερε ξυλεία για τζάκια.. Αναζητείται, μάλιστα, ένας Έλληνας και ένας Βούλγαρος υπήκοος, οι οποίοι είχαν ενοικιάσει το χώρο πρόσφατα.

Καταρρέουν τα έσοδα από τον ΕΦΚΟΠ

Μόνο από το συγκεκριμένο φορτίο οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 300.000 ευρώ.  Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚ από τις αρχές του 2009 έχει αυξηθεί κατά 125% και πλέον διαμορφώνεται σε 25,50 ευρώ ανά λίτρο άνυδρου (Λ.Α.) αλκοόλ. Έτσι από τότε που εφαρμόσθηκαν αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΕΦΚΟΠ, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών εμφανίζει συνεχή υποχώρηση, η οποία το α' εξάμηνο του 2012 έφθασε το -35% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010.
 
Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ούτε για τα δημόσια έσοδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε μία πρόσκαιρη αύξηση στα έσοδα το 2010, ενώ από το 2011 και έπειτα καταγράφεται μείωση. Συγκεκριμένα, το α' εξάμηνο του 2012 η μείωση είναι της τάξης του 20,33%, έναντι του α' εξαμήνου του 2011, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 137,13 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα προ της επιβολής των αυξήσεων στον ΕΦΚΟΠ.
 
Παράγοντες, μάλιστα, της αγοράς αλκοολούχων επισημαίνουν ότι είχαν προειδοποιήσει για τις δημοσιονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ.
 
Αναπόφευκτα στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπαίνει και το ζήτημα της άμεσα συνδεόμενης μείωσης του ΕΦΚΟΠ, ως απαραίτητο μέσο για την τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο της εστίασης και των αλκοολούχων, στήριξης της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ και των εσόδων, αλλά και πάταξης του λαθρεμπορίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:26 - 26 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.