ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαθρεμπόριο Ποτών: Συναγερμός στις Aρχές εν όψει τουριστικής περιόδου

00:01 - 04 Ιουλ 2014 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Λαθρεμπόριο Ποτών: Συναγερμός στις Aρχές εν όψει τουριστικής περιόδου
Οι 1.517 φιάλες βότκα, αγνώστου ποιότητας και προέλευσης, που εντοπίστηκαν σε αποθήκη στην περιοχή του Αγρινίου από την Περ/κή Δ/νση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επαναφέρει το πρόβλημα του λαθρεμπορίου ποτών στο προσκήνιο.

Μάλιστα, εν όψει της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, προβληματισμός επικρατεί στις ελεγκτικές αρχές, λόγω φόβου συνακόλουθης αύξησης στη διακίνηση λαθραίου αλκοόλ, τόσο στις τουριστικές περιοχές, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, με σημαντικές προεκτάσεις στην οικονομία, αλλά και στην τσέπη των καταναλωτών.

alathrempor030714

Παράγοντες του κλάδου, μιλώντας στο Reporter κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου με ουσιαστικά μέτρα, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την εύθραυστη ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το λαθρεμπόριο

Η υψηλή φορολογία αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι έχουν τα τελευταία χρόνια οδηγήσει σε έξαρση το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, ενώ παραδοσιακά καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση κατά τη θερινή περίοδο, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε "πύλη εισόδου" του παράνομου αλκοόλ. Η παράνομη όμως ποσότητα που εντοπίστηκε στο Αγρίνιο υποδηλώνει σύμφωνα με τις ελεγκτικές αρχές ότι τα πλοκάμια του λαθρεμπορίου έχουν απλωθεί σε όλη τη χώρα, εν όψει και της θερινής περιόδου.

 

Μόνο από τη γειτονική Βουλγαρία, εισάγονται κάθε χρόνο χιλιάδες φιάλες, ενώ τον περασμένο Ιούλιο κατασχέθηκαν 24.000 ολόκληρα λίτρα λαθραίας καθαρής αιθυλικής αλκοόλης σε μία μόνο επιχείρηση στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης. Οι διαφυγόντες φόροι μόνο από το συγκεκριμένο περιστατικό υπολογίστηκαν σε 730.000 ευρώ.

alathrem030714

Το φαινόμενο είναι συχνότατο και όχι πάντα μεγάλης κλίμακας- ενδεικτικά, τον Ιούνιο στην Ξάνθη, συνελήφθησαν δύο άνδρες για κατοχή περίπου 100 παράνομων φιαλών αλκοόλ, ενώ στην περιοχή του Αγρινίου εντοπίστηκε αποθήκη με 1.517 φιάλες βότκα, αγνώστου ποιότητας και προέλευσης- η ζημία για το κράτος, ωστόσο, σε σωρευτική βάση είναι πολύ σημαντική.

 

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, ο υψηλός ΕΦΚΟΠ σε συνδυασμό με τους πλημμελείς ελέγχους και την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων ευνοούν την "άνθηση" παρόμοιων φαινομένων που κοστίζουν όμως ακριβά, τόσο στο ελληνικό δημόσιο, όσο και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στον επιχειρηματικό αυτό τομέα, καθώς και στην ίδια την απασχόληση.

 

Όπως προκύπτει από μελέτη του Νομεβρίου, του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα.

 

Από την όξυνση της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, τα δημόσια ταμεία έχασαν μόνο το 2012, κατά προσέγγιση φορολογικά έσοδα ύψους €41,8 εκατ. λόγω της μη καταβολής του ΕΦΚΟΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσό η απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και οι επιπτώσεις από την παράνομη εμπορία χύμα τσίπουρου.

 

Επιπλέον, έσοδα 97,7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος τόσο των νόμιμων διήμερων αποσταγματοποιών που παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα το προϊόν τους, όσο και των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την προαναφερθείσα επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.

alath030714

Η λύση στο πρόβλημα

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχουν καταβληθεί προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρεμπορίας αλκοολούχων ποτών, αλλά χωρίς επιτυχία, γιατί οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου και την επιτόπια αγορά παραμένουν ανεπαρκείς.

 

 

alathr030714

 

Επίσης, δέον εστί να αναζητηθεί η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τουλάχιστον των όμορων με την Ελλάδα χωρών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχουν λύσεις προσιτές και εφαρμόσιμες, αρκεί να υπάρχει και η βούληση να εφαρμοστούν.

 

alathre030714

Τελευταία τροποποίηση στις 02:11 - 04 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.