ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΙΚΑΣ: Σωσίβιο 80 εκατομμυρίων από Impala και Chipita

01:00 - 03 Μαρ 2015 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΝΙΚΑΣ: Σωσίβιο 80 εκατομμυρίων από Impala και Chipita
Με τις … ευλογίες του  Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη προχωρά η  εξαγορά της εισηγμένης αλλαντοβιομηχανίας  Π.Γ. ΝΙΚΑΣ, αντί του ποσού των 80 εκατ. Ευρώ. Ο υπουργός δέχτηκε την Παρασκευή τον Δημήτρη Βιντζηλαίο CEO της ελληνικών συμφερόντων ολλανδικής εταιρείας Impala, η οποία  σε σύμπραξη με τον κ. Σ. Θεοδωρόπουλο της Chipita,  είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες για την απόκτηση της ΝΙΚΑΣ.

Η Impala έχει συμφωνήσει να αποκτήσει την εισηγμένη μετά από μια διευθέτηση των δανείων της  προς τις τράπεζες. Οι διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν 4 – 6 μήνες. Η Impala είναι μητρική της Bella που έχει δραστηριότητα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπου είναι και η μεγαλύτερη εταιρία αλλαντικών. Επίσης παράγει και διακινεί τυριά και προϊόντα σφολιάτας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κίνηση αυτή (επένδυση που ξεπερνάει τα 80 εκατ ευρώ) αναμένεται να διαμορφωθεί ένας νέος δυναμικός πόλος στον κλάδο και συνολικά πολύπαθο κλάδο των τροφίμων σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο στη χώρα. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης της εταιρείας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του, στην αναπτυξιακή βούληση της κυβέρνησης και την εμπιστοσύνη που καλλιεργεί στη αγορά


Η επιτυχία αυτής της επένδυσης συνεπάγεται πιθανόν και επόμενες από τον ίδιο όμιλο στον ευρύτερο  κλάδο των τροφίμων.


Ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την επιθυμία να μην θιγούν οι 500 θέσεις εργασίας και αν είναι δυνατόν να αυξηθούν. Οι επενδυτές διαβεβαίωσαν ότι οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες.


Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα για επένδυση σε υπερχρεωμένη εισηγμένη,  με προώθηση αναδιάρθρωσης δανεισμού στο 20% του χαρτοφυλακίου δανείων που φτάνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η επιτυχία του εγχειρήματος σηματοδοτεί την έναρξη μιας πορείας  αποφόρτισης των συστημικών τραπεζών από τα βαρίδια των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.


Η συγκεκριμένη περίπτωση της επένδυσης Impala στο ΝΙΚΑ, έχει το επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό, ότι οι υπερχρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα καταλήξουν σε άγνωστης ταυτότητας  κερδοσκοπικά  funds του εξωτερικού, αλλά σε ελληνικά χέρια..


Η κίνηση αυτή από πλευράς της κυβέρνησης σηματοδοτεί τη βούληση του Υπ. Ανάπτυξης για γρήγορη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα, με στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας και την αναθέρμανση του επενδυτικού κλίματος.


Από πλευράς των επενδυτών τονίζεται ότι σώζεται μια ιστορική βιομηχανία της χώρας και διασφαλίζεται η λειτουργία και ανάπτυξή της, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και την εθνική  οικονομία.


Τέλος η  εξέλιξη έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τη διαχείριση του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών.


Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.