ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

17:34 - 07 Απρ 2015 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι
«Τσιμπημένο» κατά 5,23% θα είναι το 2015, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση, σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους τιμών σε σούπερ μάρκετ και στη Βαρβάκειο αγορά, που έκανε το  ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα το συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για μία πενταμελή οικογένεια θα ανέλθει στα 104,22 ευρώ και θα είναι ακριβότερο κατά 5,18 ευρώ σε σχέση με το 2014.

Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) εμφανίζουν μεσοσταθμική ανοδική τάση, η οποία προσεγγίζει το 8,04%.

Ειδικά η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα, με τις μεταβολές να οφείλονται:

  • στο μειωμένο φετινό αριθμό των αμνοεριφίων,
  • εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό,
  • των αντίξοων καιρικών συνθηκών που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και
  • της προγενέστερης έναρξης της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα.

Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές των αμνοεριφίων αντιστασθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την ετήσια υποχώρηση της τιμής του κοτόπουλου (-17,39%) και του χοιρινού κρέατος (-4,44%).

Εκτίναξη του κόστους κατά 18,35%, καταγράφεται και στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών. Κατακόρυφη και αναπάντεχη άνοδο της τιμής τους κατέγραψαν το σπανάκι κατά 62,79%, το μαρούλι , 54,76% και το ραδίκι 42,68%, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη, εντός λογικών πλαισίων, πτωτική τάση κατέγραψαν τα μήλα -13,93% και τα κρεμμύδια -8,54%.

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αβγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).

Το ΙΝΕΜΥ διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, καταγράφοντας μια μικρή ετήσια άνοδο σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 0,40%.

Ειδικότερα, τα θαλασσινά με πολύ μικρές αυξομειώσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2014, ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-5%) και τα ντολμαδάκια σε κονσέρβα (-4,55%), ενώ οι φακές (12,61%) και η ταραμοσαλάτα (1,53%) σημειώνουν ανοδική πορεία.

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1 με 7 Απριλίου 2015.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:39 - 07 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.